avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1977 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale cumparere teren socitate comerciala
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

cumparere teren socitate comerciala

Am posibilitatea de a cumpara de la primarie terenul ce se afla sub magazinul meu?
Daca da , conform carei legi?
Cel mai recent răspuns: Alvaro Liniers , Avocat 21:19, 23 Septembrie 2011
art.4 din Legea nr.213/1998, “domeniul privat al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale este alcatuit din bunuri aflate in proprietatea lor si acre nu fac parte din domeniul public. Asupra acestor bunuri statul sau unitatile administrativ-teritoriale au drept de proprietate privata".
Art.1845 C.civ., statul si unitatile administrativ-teritoriale, “in ceea ce priveste domeniul lor privat, sunt supuse la aceleasi prescriptii ca particularii si,ca si acestia, le pot opune”; art.6 teza a II-a din Legea nr.18/1991 dispune ca domeniul privat este supus dispozitiilor de drept comun, daca prin lege nu se prevede altfel; prin art.4 , partea finala, din Legea nr.213/1998 se arata expres ca asupra bunurilor din domeniul lor privat statul si uniatile administrativ-teritoriale au un drept de proprietate privata, pentru ca art. 5 alin.2 sa prevada ca regimul juridic al acestor bunuri este cel de drept comun daca legea nu dispune altfel; Conform art.123 alin.3 din Legea nr.215/2001 bunurile ce fac parte din domeniul privat al unitatilor administrativ-teritoriale sunt supuse dispozitiilor de drept comun, daca prin lege nu
se prevede altfel.

Daca este de domeniu public a primariei, nu poate s-o vinda. Art. 136 alin (4) Constitutiei:
4) Bunurile proprietate publică sunt inalienabile. În condiţiile legii organice, ele pot fi date în administrare regiilor autonome ori instituţiilor publice sau pot fi concesionate ori închiriate; de asemenea, ele pot fi date în folosinţă gratuită instituţiilor de utilitate publică.

Ultima modificare: Vineri, 23 Septembrie 2011
Alvaro Liniers, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune... de la sine mb3_48900 mb3_48900 Buna ziua, Am nevoie de un sfat. Bunica mea a detinut, cu acte, o proprietate mai bine de 30 de ani, in judetul Valcea. Inca de la inceput, si-a intins ... (vezi toată discuția)
Domeniul public al orasului casiba casiba Buna ziua. Cand se considera ca un bun donat orasului (UAT) trece in domeniul public al acesuia: in momentul in care exista HCL in acest sens sau in momentul ... (vezi toată discuția)
Probarea dreptului de proprietate publica simpaty62 simpaty62 Prin ce documente se probeaza dreptul asupra proprietatii publice? (vezi toată discuția)