avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... probarea dreptului de proprietate publica
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

probarea dreptului de proprietate publica

Prin ce documente se probeaza dreptul asupra proprietatii publice?
Depinde prin care dintre modalităţile prevăzute de lege , acele bunuri au intrat în proprietatea publică.

Dobândirea dreptului de proprietate publică:
Actul normativ care reglementează principial dreptul de proprietate publică şi alcătuirea domeniului public este Legea nr. 213/1998, care este lege organică şi devenită dreptul comun în această privinţă. În art. 7 al acestei legi este prevăzut că formarea domeniului public are loc în următoarele modălităţi:
a) pe cale naturală;
b) prin achiziţii publice efectuate în condiţiile legii;
b) prin expropriere pentru cauză de utilitate publică;
c) prin acte de donaţie sau legate acceptate de guvern, consiliul judeţean sau consiliul local, după caz, dacă bunu1 în cauză intră în domeniul public;
d) prin trecerea unor bunuri din domeniul privat al statului sau unităţilor administrativ-teritoriale în domeniul public al acestora, pentru cauză de utilitate publică;
f) prin alte moduri prevăzute de lege.
Includerea în domeniul public se poate face datorită naturii bunurilor prin mijloace de drept civi1, administrativ sau penal.
Mijloacele specifice domeniilor dreptului civil, administrativ sau penal pot să fie, pe lângă cele arătate expres la Legea nr. 213/1998, confiscarea, trecerea în proprietatea statului a bunurilor fără stăpân şia celor abandonate; rechiziţia, comoara sau tezaurul, succesiunile vacante; amenzile, impozitele şi taxele de timbru; impozite şi taxe datorate prin legi speciale; confiscarea bunurilor potrivit Legii nr. 115/1996; achiziţionarea unor bunuri precum şi realizarea de investiţii; terenurile dobândite de străini sau apatrizi prin moştenire şi pe care nu le-au înstrăinat în timp de un an în condiţiile art. 68(2) din Legea nr. 18/1991, republicată.
Este de reţinut că depinde de natura bunurilor respective sau de afectaţiunea care li se dă, distincţie după care ele pot să intre fie în domeniul public, fie în domeniul privat al statului sau unităţilor administrative teritoriale.
În ce priveşte modalitatea prevăzută de art. 7 lit.c din lege, trecerea în proprietatea publică se poate face numai dacă statul sau unitatea administrativ-teritorială au în proprietate bunuri care să le transmită în proprietatea publică. Dacă un imobil a intrat în proprietatea unei societăţi comerciale ca urmare a reorganizării dispuse prin Legea nr. 15/1990, indiferent că în structura capitalului este deţinător şi statul, sau, ca urmare a privatizării deţinători de capital sunt persoane fizice sau juridice, societatea comercială respectivă este o persoană juridică de drept privat. În atare situaţie, singura modalitate de trecere în proprietate publică o constituie exproprierea, în condiţiile legii.

[ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Domeniu privat al unitatii administrativ-teritoriale marcus_tm marcus_tm Care este baza legala pentru trecerea unui imobil (casa cu chirias) in proprietatea privata a localitatii, avand in vedere ca in CF apare Statul roman? (vezi toată discuția)
Transfer drept de administrare georgelgica georgelgica Care este temeiul legal pentru transferul dreptului de administrare pe care o societate comerciala il exercita asupra unor imobile, terenuri, in favoarea ... (vezi toată discuția)
Domeniul public al orasului casiba casiba Buna ziua. Cand se considera ca un bun donat orasului (UAT) trece in domeniul public al acesuia: in momentul in care exista HCL in acest sens sau in momentul ... (vezi toată discuția)