avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cumul de functie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cumul de functie

Codul muncii prevede, la art. 35, citez: (1)Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.


Legea invatamantului cere, la art 288, (3) citez: Sustinerea de catre personalul titular de activitati de predare si cercetare in alte institutii de invatamant superior sau de cercetare se poate face doar cu acordul scris al senatului universitar.

Va rog mult sa-mi explicati contradictia intre aceste prevederi legale, deoarece sunt exact in aceasta situatie: sunt titular intr-o institutie de invatamant superior, dar am si un contract de munca intr-un institut de cercetare !

Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 15:18, 25 Septembrie 2011
Desigur, sunt subiectiv, dar inclin sa cred ca intr-adevar, legea nu se aplica si contractelor existente. Din cate stiu: legea (civila) nu actioneaza retroactiv !

S-ar creea situatii extrem de complicate, in care un proiect de cercetare aflat in derulare s-ar incheia brusc, inainte de finalizare. Daca s-au facut deja finantari, intr-un proiect care se intinde pe mai multi ani, cine va purta raspunderea pagubelor provocate prin nefinalizare ?

Am colegi care s-au inscris in programe postdoctorale (posdru) cu finantare europeana, la Academia Romana. Daca in acest moment, Universitatea nu-si da acordul, la mijlocul programului de cercetare, cine isi asuma raspunderera, avand in vedere ca fondurile sunt europene??

Puteti sa-mi dati o opinie?
Art. 189. (1)
Activitatea de cercetare, dezvoltare, inovare şi creaţie artistică din universităţi se organizează şi funcţionează pe baza legislaţiei naţionale şi a Uniunii Europene în domeniu.

Art. 291.(3)
Prin personal didactic titular se înţelege personalul didactic care ocupă o funcţie didactică într-o universitate, obţinută prin concurs, pe o perioadă nedeterminată, în condiţiile legii. Salariatul optează unde are funcţia de bază.

Legea conditioneaza calitatea de titular in invatamantul superior, valabila pentru toate cadrele didactice si de cercetare: (
4) Calitatea de titular există numai în raport cu o singură instituţie de învăţământ superior sau cu o singură instituţie de cercetare-dezvoltare; când un cadru didactic desfăşoară activităţi didactice sau de cercetare ştiinţifică în mai multe instituţii de învăţământ superior ori de cercetare-dezvoltare, calitatea de titular poate fi numai la una dintre ele, iar în celelalte, calitatea este de cadru didactic sau de cercetător asociat.
Instituţia de învăţământ superior în care cadrul didactic este titular are obligaţia de a păstra şi de a gestiona, potrivit legii, cartea de muncă sau registrul angajaţilor, cu specificaţia calităţii de titular.

In ceea ce priveste granturile, numarul lor nu este conditionat de lege, asa cum nu este alta conditie in afara metodologiei de aplicare a proiectului, dupa cum prevede Art. 288. (2)
Activităţile din granturi sau contractele de cercetare se remunerează conform deciziei directorului de grant, conform legii şi prevederilor Cartei universitare.
(4) Activităţile de cercetare pe bază de contract sunt remunerate conform legii, Cartei universitare şi prevederilor contractuale. Contractul de cercetare stabileşte atât modalitatea de plată efectivă, cât şi cuantumurile.

Art. 191. (2)
Mobilitatea interinstituţională a personalului de cercetare după principiul ,,grantul urmează cercetătorul" este garantată prin prezenta lege şi se realizează prin metodologii elaborate de autorităţile contractante. Titularul grantului răspunde public, conform contractului cu autoritatea contractantă, de modul de gestionare a grantului.

Daca aceste metodologii nu exista inca, ele urmeaza a se elabora, in conformitate cu legea 1/2011, cu Art. 291.(5)
Funcţiilor de cercetare-dezvoltare din universităţi şi personalului care le ocupă li se aplică prevederile Legii nr. 319/2003 privind Statutul personalului de cercetare- dezvoltare.

Discutam despre reorganizare a activitatii universitare, de aceea apar atatea probleme. Si studentii-doctoranzi care au si calitatea de cadre didactice universitare se confrunta cu o reorganizare. Parerea mea este ca va trebui ca fiecare universitate sa introduca in Carta universitara reglementari clare privind activitatea cadrelor didactice si de cercetare.
Pe de alta parte, universitatile sunt evaluate si in functie de numarul proiectelor finantate si derulate de catre personalul propriu, de numarul si calitatea personalului didactic implicat in cercetare-dezvoltare, iar norma didactica a personalului didactic din invatamantul superior este alcatuita, cf. art. 287. (1), din:
a) norma didactică;
b) norma de cercetare.

Nu cred ca se va opune senatul universitar derularii contractelor care au obtinut deja finantare, mai ales ca universitatea are obligatia de plata doar pana la maximum o norma minima in regim de plata cu ora. Restul este responsabilitatea finantatorului de proiect.
Proiectele despre care discutati dv. se deruleaza pe o perioada determinata, asa incat nu sunt impedimente din acest punct de vedere.
Problema se pune la declararea functiei de baza, respectiv universitate sau centru de cercetare. Daca se opteaza pentru profesor titular, atunci va avea activitate de cumul in centrul de cercetare, respectiv cercetator asociat. Daca va ramane cu contractul pe perioada nedeterminata la centru, va avea calitatea de cadru didactic si/sau de cercetare asociat in cadrul universitatii.
Ultima modificare: Duminică, 25 Septembrie 2011
elena138, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot avea doua locuri de munca in sistemul bugetar? radu_antonescu radu_antonescu Sunt angajat al unei institutii bugetare. Intentionez sa ma inscriu la un concurs pentru ocuparea unei pozitii (titular) in invatamantul superior de stat. In ... (vezi toată discuția)
De ce în învățământul universitar s-a dat lege sa nu mai ... Ivan Vintilica Ivan Vintilica De ce în învățământul universitar s-a dat lege sa nu mai lucrezi ca profesor după ieșirea la pensie si6 în învațămantul gimnazial și ... (vezi toată discuția)
Absolvent master angajare la facultate zzanetta zzanetta Am absolvit masterul si doresc sa ma angajez la facultate,dar zice ca nu se poate pana nu fac doctoratul.Stie cineva ceva in acest sens? (vezi toată discuția)