avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Circumstante atenuante- omor
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Circumstante atenuante- omor

Buna ziua.
Intr-un proces penal circumstantele atenuante se mai retin de catre instanta daca intra in concurs cu recidiva? E grav daca inculpatul este recidivist?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:31, 1 Octombrie 2011
Ar fi mai mult decat recomandabil ca avocatul sa fie prezent la audierile tuturor martorilor in faza de urmarire penala.
Daca nu au fost deja audiati...
Depinde foarte mult si cum consemneaza procurorul declaratiile martorilor...daca ar fi totusi vorba de o legitima aparare in realitate si nu doar o aparare a inculpatului...
Martorii fac parte din familie si au vorbit deja cu avocatul dar exista un martor ,,din afara.. sa spunem .De fapt e soferul care a adus victima la locul faptei iar acesta, fiind neutru cred ca a declarat exact ce s-a intamplat si anume ca victima a provocat incidentul. Nu era un conflict intre inculpat si victima ci intre victima si o ruda de-a inculpatului. Victima s-a indreptat direct inspre ruda avand ambele maini armate(arme albe). Inculpatul a intervenit neinarmat fiind ,incercand sa aplaneze conflictul pentru ca toti cei prezenti erau expusi in fata vicimei inclusiv copii. Nu este vorba de legitima aparare? Sau provocare?
Este arestat preventiv. Daca este recidivist dar in schimb a avut un comportament foarte bun pe perioada detentiei fiind liberat conditionat si daca se va dovedi ca a fost in legitima aparare poate sa fie achitat?
Daca a fost in legitima aparare si se va dovedi acest lucru poate fi achitat .Insa nu va simplu sa sa se dovedeasca, iar daca se va demonstra ca inculpatul a intervenit pentru a salva viata rudei sale , amenintata cu arme de catre victima, ar putea fi vorba totusi despre o depasire a limitelor legitimei aparari , intrucat ruda inculpatului fusese doar amenintata cu arma , iar apararea facuta de inculpat a fost disproportionata fata de atac. In aceasta situatie se va retine circumstanta atenuanta a excesului justificat, insa nu exonerarea de raspundere penala .
Starea de recidiva constituie circumstanta agravanta.Nu cred ca se va avea in vedere ca o circumstanta atenuanta faptul ca inculpatul a fost liberat conditionat din condamnarea anterioara, acest fapt nu poate schimba natura agravanta a recidivei.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Septembrie 2011
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Ruda fusese amenintata de cativa ani iar atunci victima s-a afisat in fata ei innarmat amenintand ca ii omoara pe toti. Inculpatul a intervenit cu vorba de cateva ori iar la un moment dat victima a lasat ruda care s-a dat la o parte si s-a amestecat printre ceilalti prezenti de frica iar atunci s-a napustit asupra inculpatului. A avut loc o incaierare intre cei doi.Deci pericolul s-a indreptat asupra inculpatului.
Trebuie sa reiasa din probe aceste lucruri.Si inculpatul era inarmat? Conteaza si acest aspect.Daca ar fi ucis victima cu propria ei arma-adica acel cutit al victimei, ar fi ceva mai simplu, intrucat se poate demonstra cui apartinea arma.Si se coroboreaza toate problele existente pentru a se ajunge la solutia corecta.

Alte discuții în legătură

Recidiva si scuza provocarii roberto3 roberto3 Buna ziua.As dori sa intreb: daca intr-un proces se retine de catre instanta scuza provocarii si inculpatul este recidivist se mai pune problema de recidiva? ... (vezi toată discuția)
Omorul calificat-lcm roberto3 roberto3 Buna ziua! Vreau sa intreb daca loviturile cauzatoare de moarte se considera omor in fapt consumat sau doar lcm. Sunt infractiuni diferite? Va intreb pentru ca ... (vezi toată discuția)
Exces justificat/scuzabil de legitima aparare maite21 maite21 As dori sa-mi expuneti 2 situatii in care intr-o ipostaza se poate invoca excesul justificat de legitima aparare, iar in alta un exces scuzabil.Va multumesc. (vezi toată discuția)