avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... reabilitare judecatoreasca
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

reabilitare judecatoreasca

buna ziua, as dori sa stiu si eu ce acte imi sunt necesare pentru o reabilitare judecatoreasca si care sunt pasii pe care trebuie sa ii parcurg (ce trebuie sa fac la primul termen, la urmatoarele, etc..). De asemenea, pur informativ (pentru ca nu cred ca o sa imi permit) daca mi-as angaja un avocat trebuie sa ma mai prezint la judecatorie? Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:42, 27 Noiembrie 2008
@cburlacu
Cu privire la prima problemă care vă interesează, ar trebui să veniţi cu detalii despre sentinţa de condamnare.
Oricum, relativ la termene, vă rog să citiţi răspunsurile date pentru începatorius.

A doua problemă:

În baza Legii 76/2002 Privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiarii indemnizaţiei de şomaj sunt persoanele care se pot găsi în una din următoarele situaţii:
- le-a încetat contractul individual de muncă sau contractul de muncă temporar din motive neimputabile lor;
- le-a încetat raporturile de serviciu, în cazul funcţionarilor publici;
- le-a încetat mandatul pentru care au fost numiţi sau aleşi;
- le-a încetat raportul de muncă în calitate de membru cooperator;
- au încheiat contract de asigurare pentru şomaj şi nu realizează venituri sau realizează din activităţi autorizate potrivit legii venituri mai mici decât indemnizaţia de şomaj ce li s-ar fi cuvenit potrivit legii;
- au încetat activitatea ca urmare a pensionării pentru invaliditate şi care, ulterior, au redobândit capacitatea de muncă şi nu au reuşit să se încadreze în muncă;
- nu au loc de muncă, nu realizează venituri sau realizează din activităţi autorizate potrivit legii venituri mai mici decât indemnizaţia de şomaj ce i s-ar cuveni potrivit prezentei legi;
- nu au putut ocupa un loc de muncă după absolvirea unei instituţii de învăţământ sau după satisfacerea stagiului militar;
- ocupă un loc de muncă şi, din diferite motive, doresc schimbarea acestuia;
- au obţinut statutul de refugiat sau altă formă de protecţie internaţională, conform legii;
- cetăţeni străini sau apatrizi care au fost încadraţi în muncă sau au realizat venituri în România, conform legii;
- nu au putut ocupa un loc de muncă după repatriere sau eliberarea din detenţie.
Indemnizaţia de şomaj este o sumă fixă, neimpozabilă, lunară reprezentând:
- pentru persoanele care provin din câmpul muncii - 75% din salariul de bază minim brut pe ţară;
- pentru absolvenţii de instituţii de învăţământ care nu s-au încadrat în muncă în 60 de zile de la absolvire sau a persoanelor care şi-au satisfăcut stagiul militar şi în termen de 60 de zile de la lăsarea la vatră nu s-au încadrat în muncă - 50% din salariul de bază minim brut pe ţară.
ªomerii beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă au cotizat la fondul de şomaj cel puţin 12 luni, din ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii, nu realizează venituri sau au venituri mai mici decât indemnizaţia de şomaj, nu îndeplinesc condiţii de pensionare, sunt înregistraţi la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă.
Perioada pentru care se acordă indemnizaţia de şomaj este de:
- 6 luni pentru un stagiu de cotizare între 1 - 5 ani;
- 9 luni pentru un stagiu de cotizare între 5 - 10 ani;
- 12 luni pentru un stagiu de cotizare de peste 10 ani.
În cazul absolvenţilor şi a persoanelor care şi-au satisfăcut stagiul militar perioada pentru care se acordă indemnizaţia de şomaj este de 6 luni.


@cburlacu
daca ati fost condamnat la pedeapsa inchisorii de 1 an si 8 luni, termnenul de reabilitare este de 4 ani plus jumatate din pedeapsa. In speta, 4 ani si 10 luni. Dupa acest timp puteti depune cerere de reabilitare judecatoreasca.

Potrivit art.135 alin.2 C.pen, procurorul general poate dispune, in cazuri exceptionale, reducerea termenului.
si inca o intrebare foarte importanta: la ce instanta introduc cererea? cumva la judecatoria in a carei raza teritoriala am domiciliul?

Competenta sa se pronunte asupra reabilitarii judecatoresti este fie instanta care a judecat in prima instanta cauza in care s-a pronuntat condamnarea pentru care se cere reabilitarea, fie instanta corespunzatoare in a carei raza teritoriala domiciliaza condamnatul ( 494 C. Proc.penala).

Legea prevede o competenta alternativa , in sensul ca ambele instante sunt competente sa judece cererea dvs de reabilitare.
Asa cum s-a mai scris, acestea sunt fie instanţa ce a judecat în primă instanţă cauza în care s-a pronunţat condamnarea, fie instanţa corespunzătoare în a cărei circumscripţie domiciliază condamnatul.

Alte discuții în legătură

Condamnat la o ped.de 7 ani cu executare- cand se poate reabilita? uzzy_contele uzzy_contele Condamnat la 7 ani inchisoare cu executare. data arestarii :05.12.2005 eliberat conditionat in luna martie 2010, dupa executarea a 4ani si 4 luni din ... (vezi toată discuția)
Reabilitare judecatoreasca. florinx63 florinx63 Am primit o condamnare de 3 ani cu executare pentru inselaciune (am emis un BO fara sa am disponibil in cont), am executat pedeapsa in perioada mai 2002 - mai ... (vezi toată discuția)
Reabilitare dcl_1977 dcl_1977 ce acte imi trebuie si cat costa sa-mi fac si eu reabilitarea? (vezi toată discuția)