Copia legalizata la care faceti referire este ca si cum ati prezenta actul original dupa care s-a legalizt copia respectiva. Cu ce v-ar ajuta sa cunoasteti si actul normativ care reglementeaza in zona asta, notarul va confirma valabilitatea acelei copii legalizate!
Nu trebuie sa dovediti nimic, doar prezentati copia legalizata de notar si aceasta va trebui acceptata ca si originalul.
Art. 8 litera (i) din legea 36/1995 a notarilor le confera dreptul de a legaliza copii de pe inscrisuri, dupa prezentarea in acelasi timp si a originalului.
O copie legalizata nu are valoare de original. Incheierea de legalizare facuta de notar pe copia legalizata reprezinta o certificare ca acea copie este intocmai cu originalul. Insa nu este orginal ! Copia legalizata poate fi ceruta de oricine, mai putin cele dupa pasapoarte si Carti de identitate, pe incheiere nu se face mentiunea partii carea solicitat actul, cum se face la un cat original, ci se trece data completa, numele notarului , colationarea facuta tot d enotar sau secretar mentiunea ca este dupa original, se trece ce fel de act, si taxele.
Exista cazuri cand nu este suficienta o copie legalizata de pe un inscris original ci prezentarea inscrisului original.Copia leglaizata nu are termen de valabilitate atat timp cat actul original este valabil. Depinde ce operatiune doriti sa faceti.