Buna ziua!
As dori sa aflu daca se pot executa copii legalizate dupa o copie legalizata. Mentionez ca este vorba despre o hotarare de consiliu local prin care mai multe parcele de teren au fost scoase din extravilan si introduse in intravilan (sub forma de tabele anexa). Acum fiecare proprietar are nevoie sa-si reglementeze la Oficiu de Cadastru noul regim juridic al terenului. Unul dintre proprietari a primit o copie legalizata dupa HOTARARE, ca avea nevoie la banca. Intrebarea este deci daca dupa copia legalizata existenta se pot face altele (cu valoare jurdica) si pentru ceilalti proprietari. Multumesc!:">
Multumesc, dar chestia cu unitatea emitenta care poate elibera si alte "legalizate", o stiam. Ma intereseaza unde scrie ca notarii pot sau nu pot (este interzisa) legalizarea dupa document legalizat.
Nu se legalizeaza decat copii dupa inscrisurile originale.
Legea nr.36/1995 a notarilor publci si activitatii notariale:
"Art. 90
(1)Notarul public elibereaza copii legalizate dupa inscrisurile originale prezentate de parti, dupa confruntarea copiei cu originalul.
(2)In incheiere se va arata ca s-au indeplinit conditiile esentiale ale legalizarii copiei, in sensul art. 50 lit. g), prin urmatoarele mentiuni:
a)atestarea conformitatii copiei cu inscrisul prezentat;
b)starea in care se afla inscrisul;
c)semnatura secretarului care a facut colationarea.
(3)Daca se legalizeaza un inscris sub semnatura privata sau din arhiva biroului notarial, in incheiere se va face mentiune expresa in acest sens.
(4)In cazul in care confruntarea copiei cu originalul inscrisului cere o pregatire de specialitate, copia se va elibera numai pe baza confruntarii efectuate de catre un expert desemnat de notar, potrivit prevederilor legale. In acest caz incheierea este semnata si de expert.
(5)Copii legalizate de pe actele autentificate din arhiva biroului notarial se elibereaza numai partilor, succesorilor si reprezentantilor acestora, precum si celor ce justifica un drept sau un interes legitim."