avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Ce mi se poate intampla pentru ca am instalat programe ...
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Ce mi se poate intampla pentru ca am instalat programe si jocuri fara licenta?

Va salut. Am urmatoarea problema si am nevoie de cateva sfaturi daca ma puteti ajuta:

Am un unchi caruia ii mai duceam din cand in cand filne/jocuri plus instalat windows (toate piratate). El a comis o infractiune si politia i-a luat calculatorul. Evident in urma intrebarilor el m-a indicat pe mine ca fiind sursa lui de filme, jocuri si windows. Cand am aflat ce a declarat am cumparat de la obor un hard disk stricat caruia i-am scos supafata pe care sunt stocate datele si am montat in calculator respectivul hard disk. Pe al meu l-am ascuns. Am facut asta ca sa plece multumiti politistii si sa nu imi intoarca casa cu fundul in sus cautand hardul pe care am downloadat filme/muzica si pe care am windows piratat.

A urmat perchezitia la mine acasa si politistii au plecat cu hdd gol inauntru si cu un laptop pe care rulaza linux care este gratuit, dar pe care il am criptat cu parola fara care nu poate fi accesat continutul hardiskului.

Saptamana viitoare sunt invitat pt perchezitia informatica. De aici nu stiu cum sa procedez cat mai bine si va rog sa ma ajutati.

1. Nu as vrea sa le dau parola de la laptop pe care desi nu am nimic piratat/ilegal am foarte multe poze extrem de prsonale plus alte lucruri gen discutii pe messenger sau jurnale personale si nu as vrea sa stea politistii sa le analizeze si sa se amuze. Ce se intampla daca le dau o parola gresita si fac p prostul ca aia e parola buna? Sau daca le zic ca doar ce pusesem parola si nu mi-o mai amintesc bine?

2. Cand vor constata ca au plecat de la mine cu un hard fara mecanism ce mi s-ar putea intampla? Ma acuza ca i-am pacalit? Si daca da, de ce? In fond scopul perchezitiei e sa caute si sa ia cu forta ce considera ei si daca e asa de ce as fi eu vinovat ca i-am pacalit putin? Daca as zice ca doar ce cumparasem hardul si nu stiam ca nu mai are mecanismul?

La politie au zis ca au traficul meu de net. Si daca il au, dar nu au hardiskul pe care au fost stocate respectivele informatii downloadate se schimba cu ceva situatia? Face vreo diferenta lipsa hardiskului respectiv?


Multumesc anticipat

Ultima modificare: Luni, 26 Septembrie 2011
vladymir, utilizator
Cel mai recent răspuns: cga43 , utilizator 21:53, 13 Decembrie 2011
Acest site a fost conceput pentru a oferi sprijin celor care au probleme reale si solicita solutii legale pentru a avea castig de cauza,nicidecum pentru a oferi ajutor in eludarea legii.Cred ca ati gresit "adrisantul!"
Ultima modificare: Luni, 26 Septembrie 2011
ContSters145448, utilizator
Este adevarat ce spune dl. xerex. Totusi as incerca un raspuns.Din cate povestiti s-ar putea sa fiti acuzat de incalcarea drepturilor de autor(detinere si folosire de softuri piratate), foarte posibil sa scapati cu o amenda penala, poate va trebui sa platiti si despagubiri proprietarilor de softuri.
1. Legat de parola laptopului- nimeni nu va poate obliga la nimic, insa daca spuneti ca nu aveti mare lucru pe el, ar fi bine sa le dati parola, nu conteaza ca se vor amuza politistii, in plus sunt si alte metode de a "afla" continutul hdd-ului.
2.Va dati seama ca nu se vor simti bine cand vor constata ca lipseste ...informatia.
Ceea ce providerul de internet stocheaza in log-uri sunt informatii despre IP , adica traficul facut de IP, in oricare locuinta pot exista 2 sau mai multe calculatoare. Acele log-uri, singure, nu sunt suficiente, trebuie coroborate cu expertiza tehnica IT.
Insa nu va culcati pe o ureche.....in Romania se paote orice.
Sa ne tineti la curent cum a decurs expertiza.


Nu au cum sa afle nimic din moment ce este criptat. Pot fi acuzat de obstructionarea justitiei sau ceva asemanator daca nu vreau sa dau parola?
multumesc
Teoretic aveti obligatia de a le da parola.
Dar memoria umana nu-i perfecta, deci poate ati uitat-o pe parcurs.
Interesanta povestea de mai sus, eu am alta problema in urma perchezitiei a fost gasita o arhiva rar parolata, acum eu nu am putut intervenii in timpul perchezitiei sa le dau parola ca nu aveam voie, HDD-ul a ajunt la ITA a venit inapoi cum a plecat fara nicun rezultat. Intre timp a inceput procesul si vreau sa le dau parola sa deschida arhiva sa vada ca nu am nimik de ascuns acolo dar nimeni nu o vrea :) este incredibil in schimb mi se aduc tot felu de motivari ca am laptop-ul parolat pt ca am ceva de ascuns.

Povestea e mult mult mai lunga si foarte complexa, ideea e ca eu am nevoie de un expert IT autorizat pt a face o expertiza legala si nu gasesc pe nicaeri.

Imi poate si mie recomanda cineva un expert IT autorizat ?

Alte discuții în legătură

Diicot-ul vrea sa dau 40 000 euro. eu nu vreau sa le dau parola riseup riseup Am urmatoarea problema: Am fost identificat de catre DIICOT, cum ca as fi partajat mai multe fisiere video si audio pe anumite programe: DC++ si Bittorent. ... (vezi toată discuția)
Expertiza it? veronyca28 veronyca28 Buna ziua. Situatia mea e urmatoarea: Acum 2 ani am imprumutat o perioada de timp unitatea de la calculator unei persoane. Aceasta persoana a comis ... (vezi toată discuția)
Condamnat pt. frauda informatica fara drept de aparare. reflexleg reflexleg Buna Ziua Am nevoie de ajutorul dvs.Am fost arestat preventiv pentru Initiere,constituire de grup organizat,inselaciune si frauda informatica unde intra mai ... (vezi toată discuția)