avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Ce mi se poate intampla pentru ca am instalat programe ...
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Ce mi se poate intampla pentru ca am instalat programe si jocuri fara licenta?

Va salut. Am urmatoarea problema si am nevoie de cateva sfaturi daca ma puteti ajuta:

Am un unchi caruia ii mai duceam din cand in cand filne/jocuri plus instalat windows (toate piratate). El a comis o infractiune si politia i-a luat calculatorul. Evident in urma intrebarilor el m-a indicat pe mine ca fiind sursa lui de filme, jocuri si windows. Cand am aflat ce a declarat am cumparat de la obor un hard disk stricat caruia i-am scos supafata pe care sunt stocate datele si am montat in calculator respectivul hard disk. Pe al meu l-am ascuns. Am facut asta ca sa plece multumiti politistii si sa nu imi intoarca casa cu fundul in sus cautand hardul pe care am downloadat filme/muzica si pe care am windows piratat.

A urmat perchezitia la mine acasa si politistii au plecat cu hdd gol inauntru si cu un laptop pe care rulaza linux care este gratuit, dar pe care il am criptat cu parola fara care nu poate fi accesat continutul hardiskului.

Saptamana viitoare sunt invitat pt perchezitia informatica. De aici nu stiu cum sa procedez cat mai bine si va rog sa ma ajutati.

1. Nu as vrea sa le dau parola de la laptop pe care desi nu am nimic piratat/ilegal am foarte multe poze extrem de prsonale plus alte lucruri gen discutii pe messenger sau jurnale personale si nu as vrea sa stea politistii sa le analizeze si sa se amuze. Ce se intampla daca le dau o parola gresita si fac p prostul ca aia e parola buna? Sau daca le zic ca doar ce pusesem parola si nu mi-o mai amintesc bine?

2. Cand vor constata ca au plecat de la mine cu un hard fara mecanism ce mi s-ar putea intampla? Ma acuza ca i-am pacalit? Si daca da, de ce? In fond scopul perchezitiei e sa caute si sa ia cu forta ce considera ei si daca e asa de ce as fi eu vinovat ca i-am pacalit putin? Daca as zice ca doar ce cumparasem hardul si nu stiam ca nu mai are mecanismul?

La politie au zis ca au traficul meu de net. Si daca il au, dar nu au hardiskul pe care au fost stocate respectivele informatii downloadate se schimba cu ceva situatia? Face vreo diferenta lipsa hardiskului respectiv?


Multumesc anticipat

Ultima modificare: Luni, 26 Septembrie 2011
vladymir, utilizator
Cel mai recent răspuns: cga43 , utilizator 21:53, 13 Decembrie 2011
alexandrugroza a scris:

Pe userul nostru il inteleg intr-o oarecare masura, are de-a face cu un domeniu in care cei care impart dreptatea sunt slab pregatiti, daca e vorba sa te lasi in mana unor expertize IT....e ca si cum te lasi la mana sortii, o spun din experienta si cred ca e de ajuns.

Eu nu sunt deloc sigur ca il inteleg, dar cred ca inteleg partial situatia in care se afla. Si mai cred ca, in buna parte, tocmai pe aceasta slaba pregatire a mizat atunci cand si-a asumat anumite riscuri. Slaba pregatire a celor care cerceteaza / judeca acest caz reprezinta acum o problema doar pentru ca lucreaza in defavoarea domniei sale. Daca ar fi condus / ar conduce / va conduce la o solutie cat de cat favorabila invinuitului, atunci aceeasi 'slaba pregatire' ar fi salutara...nu?

Iar in ceea ce priveste pedepsele.....pentru infractiuni informatice credeti-ma ca se cam dau pedepse cu executare, nu in toate cazurile e adevarat, insa in mare parte.


Nu am date suficiente pentru a confirma sau infirma statistica Dvs.


edit: As mai pune o intrebare, pe jumatate retorica: Credeti ca daca cei care ancheteaza / judeca acest caz ar fi fost excelent pregatiti, cei mai multi invinovatiti din acest dosar ar fi scapat, sau ar fi fost condamnati?
Ultima modificare: Luni, 12 Decembrie 2011
cga43, utilizator
Pt: cga43

Dupa cum descrieti dumneavoasrta ar trebuii sa infintam un alt gen de instante si anume instante in care se judeca fara probe ci doar pe presupuneri sau JUR PE ROSU CA ASA E ?

Va rog sa imi explicati si mie un lucru: Am eu vreo vina ca organele de ancheta si instantele romanesti nu sunt sau sunt mai putin competente si nu pot proba o infractiune, atunci aceasta exista ???????? Sunteti absolut convins ca toti suntem vinovati la fel cum si autoritatile erau convinse de B.V si de fapt acesta era nevinovat ? sa intamplat o eroare la 1 inculpat din 14 nu din 100. O fapta ce nu poate fi probata atunci ea probabil nu exista, ar trebuii cumva ca statul roman sa faca un cod special pe care sa scrie: Valcea sau Hackeri ?

Ce credeti ca trebuie facut ca sa nu se mai ajunga in acest fel de situatii in care judecatorii sunt practic obligati sa incalce dreptul la aparare deaorece nu au de ales ..... ??
Ultima modificare: Luni, 12 Decembrie 2011
zukimik, utilizator
"Durerea" cea mare, daca pot sa zic asta, nu este ca vor fi judecati pentru fapte pe care le-au comis, am inteles ca sunt vinovati in mica sau mare masura, insa daca tot sunt judecati sa se apeleze la experti capabili(sunt putini, stiu), sa nu li se respinga cereri de expertize si sa li se dea dreptul la aparare.
Parerea mea este ca userul nostru nu a mizat pe slaba pregatire, atunci cand cineva comite o infractiune nu se gandeste cat de pregatiti sau nu sunt politistii, procurorii sau judecatorii.
Din ce am citit eu mai sus, din toate ideile expuse de user, trag concluzia ca este suparat pe felul in care se actioneaza in dosarul lui, anii pe care i-ar putea primi nu-i convin precum si alte lucruri care se intampla in localitatea lui, daca o fi adevarat...destul de rau inca o data pentru Romania.
As fi vrut sa vad acest dosar, mai exact pe baza caror probe se judeca si cum au fost prelevate, cat de intelese sunt de catre anchetatori, atunci as putea sa va dau un raspuns mai complex daca sunt sau nu vinovati si in ce masura.
Nu tin partea celor vinovati de inselaciuni si alte minuni prin sisteme informatice, nici nu-i judec, dar atunci cand vin afirmatii de genul "nu se pot clona IP-uri" sau alta mai tare "nu se poate controla un calculator de la distanta" cand toata lumea stie ca acest lucru este posibil, dati-mi voie sa ma indoiesc de pregatirea anchetatorilor in materie IT.
Sunt doar cateva exemple, am auzit mult mai multe ciudatenii si nu de la un singur politist, de la mai multi, ca sa nu mai zic ca procurorul sau judecatorul nu stiau nici cat stia politistul.
Stufos domeniu, multe de spus, mai ales cand avem de-a face cu un caz complex, cu zeci de inculpati.
zukimik a scris:

Dupa cum descrieti dumneavoasrta ar trebuii sa infintam un alt gen de instante si anume instante in care se judeca fara probe ci doar pe presupuneri sau JUR PE ROSU CA ASA E ?


Probabil ca starea de tensiune in care va aflati va determina sa interpretati gresit atitudinea mea. Amintiti-va ca nu eu sunt cel care judeca faptele Dvs, si asta nu doar pentru ca nu este treaba mea s-o fac, ci si pentru ca povestea asta, asa cum i-ati expus cateva dintre elemente aici, e suficient de contradictorie incat sa nu suporte concluzii pripite. Intr-un post spuneti ca dosarele sunt stufoase, in altul ca din 600 de pagini 500 sunt albe. La un moment dat spuneti ca sunteti pe punctul de a fi condamnat pentru niste incadrari aberante, pentru ca dupa aceea sa spuneti ca "nu s-a judecat nimic". In noaptea trecuta spuneati ca ati depus o garantie de 3400 de euro, contravaloare a prejudiciului pe care sunteti acuzat ca l-ati produs. Azi spuneti ca sunt doar simple presupuneri, ca acuzarea nu poate proba acest prejudiciu, sau ca nu il poate pune in sarcina Dvs. Daca asa stau lucrurile, poate ca ati gresit atunci cand ati depus aceasta garantie.

Cu astfel de afirmatii contradictorii cred ca va fi destul de greu sa convingeti "opinia publica" ca vi se face o mare nedreptate (am inteles ca asta este scopul scopul demersului Dvs aici). De aceea v-am si sugerat, inca de la inceput, sa va evaluati situatia la rece (nu sunt deloc sigur ca ati facut-o pana acum) si sa abordati mai degraba o atitudine pragmatica, decat una dulceag-sentimentala. Poate ca pe aria "probleme serioase cu dreptul" ati fi obtinut ajutor mai competent, pentru ca Dvs solicitati aici ajutor si intelegere nu din punctul de vedere al unui informatician, ci apelati la competentele cuiva specializat in drept penal. Daca ma insel va rog sa ma corectati. Nu in ultimul rand, as mai spune ca daca acuzatiile care vi se aduc s-ar fi referit la fapte romantic-aventuroase (astia sunt hackeri dom'le, au spart situl FBIului de placere), sansele sa obtineti simpatie de la opinia publica ar fi fost considerabil mai mari. Asta in vreme ce a contracara modul in care recepteaza opinia publica o acuzatie de inselaciune, reprezinta o sarcina sensibil mai grea.


Sunteti absolut convins ca toti suntem vinovati la fel cum si autoritatile erau convinse de B.V si de fapt acesta era nevinovat?


Nu sunt deloc convins ca din punctul de vedere al legilor penale din Romania sunteti vinovat. Stiti de ce nu sunt convins? Pentru ca nu am date pentru a deduce acest lucru, dar mai ales pentru ca nu am competenta sa ma pronunt, nici macar asa, amatoriceste. Dar prin tot ceea ce ati povestit pana acum mi-ati indus convingerea ca nu sunteti in situatia cuiva care nu are nici in clin nici in maneca cu cazul discutat.

Ce credeti ca trebuie facut ca sa nu se mai ajunga in acest fel de situatii in care judecatorii sunt practic obligati sa incalce dreptul la aparare deaorece nu au de ales ..... ??


Cred ca exista o lista consistenta de lucruri care trebuie fie facute de la zero, fie exista deja dar sunt 'strambe' si trebuie indreptate. Undeva pe lista asta de taskuri se afla si acele ameliorari ale sistemului de justitie v-ar feri de situatii neplacute precum cea in care va aflati acum. Dar ma indoiesc ca se afla pe lista de prioritati a celor care pot schimba ceva.
As mai adauga un lucru, legat de intentia Dvs de a sensibiliza opinia publica. In timp ce in instante un caz se judeca in principal conform legilor in vigoare si mult mai putin conform unor norme / precepte morale, opinia publica "va judeca" exact pe dos - prea putin in functie de prevederile Codului Penal, si mult mai degraba conform unor precepte morale - mai mult sau mai putin "sanatoase", mai mult sau mai putin valide, dar pe fiecare individ in parte le ridica la rang de principii in functie de propriul sistem de valori. Care va sa zica opinia publica va judeca in baza unor judecati prin excelenta subiective. Din experienta mea, asta inseamna "simpatie maxima" doar pentru cei care isi sustin completa nevinovatie. Pentru ceilalti, care cer doar "clementa", intervin filtrele constituite de aceste principii ale fiecarui individ in parte. De exemplu, un individ inselat prin intermediul comertului online va avea mari probleme in a fi indulgent cu un altul acuzat de inselaciune. In vreme ce un individ care a avut de suferit de pe urma modului in care se face, uneori, justitia in Ro, va va intelege mult mai bine.

Va spun toate aceste lucruri in speranta ca va vor fi utile, daca mizati intr-adevar pe atragerea simpatiei opiniei publice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diicot-ul vrea sa dau 40 000 euro. eu nu vreau sa le dau parola riseup riseup Am urmatoarea problema: Am fost identificat de catre DIICOT, cum ca as fi partajat mai multe fisiere video si audio pe anumite programe: DC++ si Bittorent. ... (vezi toată discuția)
Expertiza it? veronyca28 veronyca28 Buna ziua. Situatia mea e urmatoarea: Acum 2 ani am imprumutat o perioada de timp unitatea de la calculator unei persoane. Aceasta persoana a comis ... (vezi toată discuția)
Condamnat pt. frauda informatica fara drept de aparare. reflexleg reflexleg Buna Ziua Am nevoie de ajutorul dvs.Am fost arestat preventiv pentru Initiere,constituire de grup organizat,inselaciune si frauda informatica unde intra mai ... (vezi toată discuția)