Va salut. Am urmatoarea problema si am nevoie de cateva sfaturi daca ma puteti ajuta:
Am un unchi caruia ii mai duceam din cand in cand filne/jocuri plus instalat windows (toate piratate). El a comis o infractiune si politia i-a luat calculatorul. Evident in urma intrebarilor el m-a indicat pe mine ca fiind sursa lui de filme, jocuri si windows. Cand am aflat ce a declarat am cumparat de la obor un hard disk stricat caruia i-am scos supafata pe care sunt stocate datele si am montat in calculator respectivul hard disk. Pe al meu l-am ascuns. Am facut asta ca sa plece multumiti politistii si sa nu imi intoarca casa cu fundul in sus cautand hardul pe care am downloadat filme/muzica si pe care am windows piratat.
A urmat perchezitia la mine acasa si politistii au plecat cu hdd gol inauntru si cu un laptop pe care rulaza linux care este gratuit, dar pe care il am criptat cu parola fara care nu poate fi accesat continutul hardiskului.
Saptamana viitoare sunt invitat pt perchezitia informatica. De aici nu stiu cum sa procedez cat mai bine si va rog sa ma ajutati.
1. Nu as vrea sa le dau parola de la laptop pe care desi nu am nimic piratat/ilegal am foarte multe poze extrem de prsonale plus alte lucruri gen discutii pe messenger sau jurnale personale si nu as vrea sa stea politistii sa le analizeze si sa se amuze. Ce se intampla daca le dau o parola gresita si fac p prostul ca aia e parola buna? Sau daca le zic ca doar ce pusesem parola si nu mi-o mai amintesc bine?
2. Cand vor constata ca au plecat de la mine cu un hard fara mecanism ce mi s-ar putea intampla? Ma acuza ca i-am pacalit? Si daca da, de ce? In fond scopul perchezitiei e sa caute si sa ia cu forta ce considera ei si daca e asa de ce as fi eu vinovat ca i-am pacalit putin? Daca as zice ca doar ce cumparasem hardul si nu stiam ca nu mai are mecanismul?
La politie au zis ca au traficul meu de net. Si daca il au, dar nu au hardiskul pe care au fost stocate respectivele informatii downloadate se schimba cu ceva situatia? Face vreo diferenta lipsa hardiskului respectiv?
OF-Of, de fiecare data cand aud de cazuri de genul acesta, infractiuni informartice bineinteles cu inselaciuni cu tot, cand mai aud si de DIICOT si mai ales de expertize IT si experti in acest domeniu mi se ridica parul pe maini pentru ca stiu prin ce trec inculpatii si avocatii lor in incercarea de a se apara.
Ca sunteti vinovat sau nu...aici nu ma bag si nu judec pe nimeni, dvs. stiti cel mai bine cum stau lucrurile, ce nu mi se pare normal este faptul ca pe langa anumite infractiuni se mai adauga ...bonus...si altele, ca deh sa facem dosare stufoase si sa dam exemple pentru altii care vor sa incerce asemenea fapte.
In Romania, justitia nu o sa se trezeasca niciodata, sunt foarte scarbit cand aud cum se rasforiesc dosarele inainte sa se puna o hotarare.
Nici nu stiu ce recomandare sa fac, deja cred ca avocatul dvs. stie ce este de facut...daca este si lasat si daca vi se respecta dreptul la aparare, care se incalca in tara noastra foarte des fara sa-i pese prea mult cuiva.
Cred ca singurul lucru pe care il puteti face este....o plangere la CEDO dupa toate caile de atac din Romania.Cred ca doar acolo vi se poate face dreptate, insa nu pierdeti sansa sa aduceti la cunostinta si instantelor romanesti despre dreptul la aparare si proces echitabil, precum si hotararile care s-au dat in alte dosare asemanatoare.
In ce-l priveste pe interlocutorul nostru...cred ca in contextul dat, incercarea de a imprima discutiei o nuanta pronuntat etica reprezinta un demers susceptibil, macar in parte, de ipocrizie. Va rog sa ma corectati daca socotiti ca interpretarea mea e exagerata.
@ Alexandru Groza.
Vorbind despre CEDO cred ca puneti carul inaintea boilor. Sunteti macar in mare la curent cu sentintele care se dau chiar in cazul unor infractiuni savarsite cu violenta. Ploua cu pedepse cu suspendare si chiar achitari. Nu prea sunt locuri in puscarii. Si nici bani pentru a construi altele. SI nici intentia de a mari bugetul alocat penitenciarelor. Independent de stilul usor catastrofic in care este prezentata situatia de fata, pana sa fie nevoie de un demers la CEDO e cale lunga. Daca datele prezentate sunt in mare reale, opinia mea este ca nu se va ajunge pana acolo.
normal ca toti o sa facem plangeri la CEDO, nu numai ca iti este absolut imopsibil sa te poti apara din diverse motive, ba ca nu sunt experti ba ca nu instanta respinge banda rulanta tot ce noi avem dreptul legal sa cerem in asfel de situatii, problema cu CEDO e ca pana imi fac eu dreptate la CEDO o sa execut ani frumosi de inchisoare pe niste presupuneri si "indicii temeinice" nu ma mai incazeste cu nimik ca CEDO imi spune ca sa incalcat dreptul al aparare ... interesant este ca in sutuatii de genul asta in care iti este incalcat orice drept oferit de constitutie si de constitutia europeana nimeni nu plateste, nimeni este tras la raspundere, nu zic de judecatori cu toate ca parerpea mea este ca principalii vinovati sunt judecatorii care accepta dosare fara a le studia catusi de putin ci doar din rechizitoriu, macar procurorii sa fie trasi la raspundere pt niste aberatii si pt reaua intentie ce reise din probele administrate necorespunzator si din dorinta de a urca cat mai sus pe scara avansarilor, umflarea prejudiciilor este ridicola ... nu poti calcula un prejudicu fara o constituire de parte civila, mai ales ca partile vatamate sunt din 2007, nu mai vb de regulile de functioneare Western Union care are un proces de identificare a banilor transmisi prin sistemul lor de 60 zile, daca faci plangere la western ca banii ti-au disparut raspunl lor este ca investigheaza si ca in termen de 60 de zile vin cu un raspuns daca banii au fost sau nu scosi sau retrasi, poate ca cel putin o parte din aceste parti vatamate si-au primit banii inapoi dupa expirarea celor 60 de zile da ei intre timp au apucat sa formuleze o plingere pe internet pe siteul FBI.gov, toate, da absolut toate plangerile din dosar sunt aduse de FBI din acea baza de date unde oricine, oricand poate depune o plange relativ usor fara ca povestea acestuia sa fie verificata catusi de putin, cine nu ma crede sa intre acolo si sa incerce sa completeze formularul respectiv, si totusi au fost luate in calcul toate acele plangeri fara nicun fel de verificare. Intreb cum e posibil ca pt 2 fragmete de text de 4 randuri fiecare sa imi fie puse in carca toate acele incadrari si pedepse de 10-20 ani fara sa iei in calcul nici-o alta varinta decat cea oferita de DIICOT. Sa presupunem ca eu am facut ce se spune acolo, eu nu am dreptul la o a 2-a sansa ... tindu-se cont si de starea familiara si personala ... si de faptul ca nu am incalcat legea penala niciodata, depunand garantie pt acel prejudiciu neverificat si probat sa execut asa vreo 5-10 ani de inchisoare doar pt a putea fi dat ca exemplu ????????? Sunt intrebari la care nu am raspuns.......este inadmisibil ca sa acceptam ordine de la autoritati straine ca FBI sau cine stie cine le da, sa ne bagam proprii copii la puscarie ca asa vor ei ??? cand la ei pedepsirea acestor fapte nu exista pur si simplu ... si daca te prinde eventual a 10-a oara iti da o suspendare ????La un an dupa arestarea noasta a scris in ziarele americane ca in romania 50 de tineri au fost condamati cate 20 ani cu executare pt frauda informatica .... vin aici sa ne dea noua ordine cand Romania nici macar nu e in Top 10 la fraude informatice, cand America detine locul fruntas la acest gen de infractiuni, va spun cu mana pe inima am fost poate printre putinii patrioti ai acestei tari chiar am crezut in Romania, am calatorit mult prin tari straine si nicio data nu mi-a fost rusine sa spun ca sunt roman, ci din contra m-am mandrit... dupa ce patesc in ultimii 3 ani sunt scarbit complet si cand voi scapa de ei o sa plec definitv din aceasta tara iar la vama o sa sa imi dau foc la buletin si pasaport, cand pe arest cetatenii arestati ai altor tari in Romania primeau solda de la ambasadele lor si ii vizitau saptamanal noi facem exact opusul cu proprii nostri cetateni, pacat romania e o tara minunata frumosa cu un nivel de inteligenta ridicat, A doua limba oficiala la Micosoft este romana, 50% din angajatii lor sunt romani ... de ce trebuie sa ne batem joc, de ce ?
Perfect de acord, pana la CEDO este cale lunga, nici nu am spus s-o faca acum,insa daca sunt incalcate niste drepturi fundamentale....acolo se ajunge, pentru ca, sa fim seriosi, in Romania nimanui nu-i pasa de aceste drepturi si se confirma si locul 2 in Europa pe care il ocupam in acest moment.
Pe userul nostru il inteleg intr-o oarecare masura, are de-a face cu un domeniu in care cei care impart dreptatea sunt slab pregatiti, daca e vorba sa te lasi in mana unor expertize IT....e ca si cum te lasi la mana sortii, o spun din experienta si cred ca e de ajuns.
Iar in ceea ce priveste pedepsele.....pentru infractiuni informatice credeti-ma ca se cam dau pedepse cu executare, nu in toate cazurile e adevarat, insa in mare parte.
Nu are rost sa vorbim de infractiuni cu violenta, sunt diferite si de infractiunile informatice si de infractiunile de inselaciune cu prejudicii mari.
Nu stiu care este ocupatia dvs., posibil sa fiti avocat, iar daca nu sunteti, de curiozitate mergeti la sedintele in care se judeca infractiuni in domeniul informatic, va asigur ca veti iesi din sala cu un gust amar.
As mi-as dorii sa veniti in salile de tribunal de la Valcea sa asistati macar 5 minute, sunt avocati de renume in Romania oameni cu greutate intelectuala profesori universitari etc, au ajuns sa dea cu codurile de pamant in sala cerand negociere ca la piata, daca codurile nu sunt respectate .. isi smulg firele de par din cap si nu inteleg ce se inampla la Valcea, nu veau sa para ca un apel de disperare .. dar pana la urma asta este unica solutie ... publicare cat mai mare a ceea ce se intampla la Valcea .. sa afle cat mai multa lume ca la Valcea sunt alte coduri penale decat cele in vigoare.
Expertiza it?
veronyca28
Buna ziua.
Situatia mea e urmatoarea: Acum 2 ani am imprumutat o perioada de timp unitatea de la calculator unei persoane. Aceasta persoana a comis ... (vezi toată discuția)