Sunt o persoana fizica , care am obtinut venit din cedarea folosintei bunurilor incepand cu anul 2006. nu am fost angajata nicaieri . Dupa aproape 5 ani imi vine acasa o decizie de impunere pentru plata unei contributii la sanatate cu majorari de peste 250 %. As vrea sa intreb dc aceasta impunere si mai ales majorarile respective sunt legale , eu nefiind niciodata informata ca am de platit ceva nici in 2007 nici in anii care au urmat. de la anaf nu mi-au spus nimic cand am platit impozitul pe venit in 2006, iar o persoana simpla nu are de unde sa stie legislatia romaniei pe dinafara. ei nu sunt obligati sa ne comunice si apoi sa ceara majorari de intarziere? in plus eu figurez in evidente ca persoana neasigurata si nu am beneficiat de nici un serviciu medical sau medicamente gratuite sau compensate.
Nu am incheiat niciodata nici o conventie sau contract cu ei. Nu este abuziva aceasta decizie de impunere?
Toti cetatenii romani cu domiciliul in tara, care nu fac parte din categoriile de asigurati fara plata contributiei, sau cu plata contributiei din alte surse au obligatia platii contributiei la Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate (FNUASS) Pentru a obtine calitatea de asigurat,dvs. persoana care aveati obligatia de a va asigura si nu puteti dovedi plata contributiei sunteti obligata sa achitati, pe intreaga perioada a termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale, (5 ani)contributia legala lunara calculata asupra veniturilor impozabile realizate, precum si obligatiile fiscale accesorii de plata prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pt. ca ati realizat venituri impozabile pe toata aceasta perioadadin cedarea bunurilor.
Casa v-a notificat acum probabil pt. ca se implineau cei 5 ani si creanta se prescria.Sigur nu ati mai primit pana acum nicio decizie de impunere in tot acest rastimp careia nu i=ati acordat importanta?
Insa,indiferent de situatie,sunteti buna de plata,in conformitate cu ceea ce v-am explcat mai sus.
Puteti merge la Casa sa va explice modalitatea de calcul a sumei ce o aveti de platit,dar sigur calculul este corect.
Stimata doamna"ondino"
Ceea ce ati ingrosat in text este foarte adevarat. Tatal meu este intr-o situatie oarecum asemanatoare.
Puteti sa ne spuneti articolul de lege care stipuleaza cuantumul majorarilor si a penalitatilor care se aplica unor sume neplatite, atata timp cat nu exista in contract( cu CJAS in cazul de fata) iar pentru acele sume nu s-au emis somatii de plata sau nu s-a instiintat debitorul ca a intarziat cu plata?
Poate ca suma principala nu se poate contesta daca respecta legea dar majorarile si penalitatile cred ca sunt ilegale ca si aceasta decizie de impunere.
Nu cred ca e normal sa ceri, dupa 5 ani in care TU -statul roman- nu ai facut NIMIC pentru a incasa acesti bani ( pe care oricum nu ii meriti), majorari si penalitati.Cred ca acestea ar trebui platite de functionarii CJAS care atata amar de vreme nu si-au facut datoria la serviciu sa incerce sa recupereze de la "datornici" sumele datorate!
Toti cetatenii romani cu domiciliul in tara, care nu fac parte din categoriile de asigurati fara plata contributiei, sau cu plata contributiei din alte surse au obligatia platii contributiei la Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate (FNUASS) Pentru a obtine calitatea de asigurat,dvs. persoana care aveati obligatia de a va asigura si nu puteti dovedi plata contributiei sunteti obligata sa achitati, pe intreaga perioada a termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale, (5 ani)contributia legala lunara calculata asupra veniturilor impozabile realizate, precum si obligatiile fiscale accesorii de plata prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pt. ca ati realizat venituri impozabile pe toata aceasta perioadadin cedarea bunurilor.
Doamna "ondino" inteleg ca daca ai numai venituri din chirii platesti CASS pe venitul intreg iar daca mai ai si alte venituri-salarii/pensii etc platesti doar pentru acestea. Aveti vreo explicatie de ce legea pare ca e stramba?
Nu prea mi-am batut capul cu acesta lege dar sub aspectul inechitatii se poate spune ca daca ar fi avut nevoie de asistenta medicala ar fi platit...
Acum...i se cere bani desi ar fi platit...asistenta medicala, considerandu-se ca ar fi beneficiat de asistenta medicala...