avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de habitatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de habitatie

Buna ziua,daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns cat mai clar in privinta problemei mele...acum cativa ani bunicul meu mi-a lasat un apartament (act de vanzare cu cumparare) cu urmatoarele clauze; de ingrijire,uzufruct si habitatie viagera ptr ambii bunici,ulterior bunicul meu a decedat a ramas bunica care in urma multor discutii si din dorinta mea de a cumpara o casa a renuntat la toate drepturile (la notar) mentionate mai sus ca sa pot vinde apartamentul,evident ca mi-a mai trebuit si o diferenta pe care am primit-o de la parintii mei in urma unor credite bancare facute(pentru care achita 10 ani).Partea cea mai frumoasa este ca pe noul ctr de v-c in care sunt proprietar pe aceea casa,la insistentele mamei am trecut dreptul de habitatie ptr bunica.Tin sa mentionez ca bunica locuieste singura in aceea casa,nu le da voie alor mei sa modifice absolut nimic la casa,nici sa construiasca,nu ii lasa sa locuiasca cu ea ,a construit un gard fara acordul nostru sau cel putin al meu si pe langa toate astea mi-a mai dat si cainele pe care l-am luat eu,pe scurt se crede proprietar.
intrebarea mea este as putea sa fac ceva in acest sens,sa ii scot aceea clauza(nu sa o dau afara din casa)?sincer nu imi convine ca parintii mei sa achite 10 ani si sa nu poata sa faca nimic si plus de asta de cate ori vin pe acolo ne face scandal sa plecam din ''casa ei'' ,multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 21:03, 27 Septembrie 2011
are drept de habitație în toată casa sau doar o parte? ce scrie în acel contract în favoare bunicii în afară de acest drept? sunteți amândouă trecute ca și cumpărătoare? dacă da în ce cote? trebuie să fiți cât mai explicită pentru a primi un răspuns corect.
nu scrie in cote,scrie ca are drept de habitatie viagera asupra acelei locuinte,iar ca si cumparator(proprietar) sunt doar eu.iar in acest moment bunica tot insista ca mai are si drepturile anterioare ptr care a semnat la vanzarea apartamentului la notar ca renunta la ele.
bunica are o vârstă și din păcate, de la o vârstă, nu mai suntem cum eram. dacă dv-stră sunteți unicul cumpărător atunci în ce calitate i-a fost stabilit bunicii acest drept de abitație?scrie ultimul act că ați achitat integral prețul? în fața notarului a renunțat la dreptul la abitație din celălalt contract cu condiția să îi asigurați un drept de abitație în această casă? eu cred că asta s-a întâmplat. de fapt nu a renunțat la nimic în fața notarului ci doar a fost transferat acel drept de abitația asupra noi dv-stră case. și dacă este așa,atunci nu prea aveți mare lucru de făcut, trebuie să îi respectați dreptul. scrie în contract și ce se va întâmpla în cazul în care nu îi respectați acest drept?
acest drept i l-am pus eu la insistentele mamei mele,eu nu eram obligat de nimeni ,pur si simplu a fost o dorinta a mamei mele pe care am indeplinit-o,iar casa a fost cumparata din banii alor mei si banii vanzarii acelui apartament,de transferat nu a fost nimic ptr ca imi spunea eventual notarul.nu cred ca ne-am inteles.eu ii respect acest drept dar drepturile mele ca si proprietar care mai sunt,sa inteleg ca eu nu pot sa fac absolut nimic cu aceea locuinta inainte sa o intreb pe bunica mea,ca parintii mei achita 10 ani datorii la banci fara ca ei sa aiba dreptul sa construiasca ceva sau sa locuiasca acolo,sau ca bunica isi construieste gard in curtea mea fara aprobarea mea ca si proprietar
eu nu pot crede ca o persoana care are drept da abitatie poate decide cine intra in curte sau sa dea afara din casa pe cine vrea ea,nu pot sa cred ca eu nu pot sa construiesc absolut nimic fara acordul ei,eu nu am nimic cu dreptul ei ci doar depaseste toate limitele si eu vreau sa stiu ce as putea face in acest sens,de ex as vrea sa ii dau acest drept jos ulterior sa vand casa iar dupa aceea sa ii cumpar o locuinta bunicii sa ne lase in pace

Alte discuții în legătură

Bunica i-a donat mamei un apartament dar și-a păstrat dreptul de abitație viageră, iar acum vrea s-o evacueze. este posibil acest lucru? AnnaMariaS95 AnnaMariaS95 Buna ziua! Mama mea a primit printr-un act de donatie, de la mama sa (bunica mea), un apartament. Acest act de donatie are ca si clauza: drept de habitatie ... (vezi toată discuția)
Sunt proprietarul unui apartament la care dreptul de abitație viageră este al părinților mei, iar ei acum vor să-l vândă. cum se poate rezolva situația? gxgisc gxgisc Buna ziua. Sunt într-o situație din care nu știu cum sa ies. Am un apartament, in care eu sunt proprietar, ai mei sunt trecuți cu dreptul de abitație ... (vezi toată discuția)
Atac-contract-de-vanzare-cumparare-cu-drept-de-habitatie-viagera luizapacu luizapacu Buna ziua,acum doi ani am cumparat o casa,(eu sunt proprietar),la insistentele mamei am pus bunica cu habitatie viagera fara sa imi dau seama ce inseamna.Acum ... (vezi toată discuția)