avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sunt proprietarul unui apartament la care dreptul de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sunt proprietarul unui apartament la care dreptul de abitație viageră este al părinților mei, iar ei acum vor să-l vândă. Cum se poate rezolva situația?

Buna ziua. Sunt într-o situație din care nu știu cum sa ies.
Am un apartament, in care eu sunt proprietar, ai mei sunt trecuți cu dreptul de abitație viageră. Însă în contract nu sunt trecute contribuțiile fiecăruia în achiziționarea apartamentului. Țin să menționez că ai mei au contribuit cu 29000 de euro proveniți din vânzarea unui apartament, obținut moștenire, 80000 lei de la părinți, restul prin credit făcut de mine și tata. Ulterior, am preluat creditul alor mei. In prezent, eu am investit in acest apartament, dar acum vor să îl vândă, să își recupereze banii. Sau să mă împrumut să le dau 29000 euro dar ei să nu iasă din acest drept de abitație. In prezent locuiește cu logodnica mea in apartament cumpărat de ea printr-un credit de nevoi personale, întru cât în apartamentul cumpărat cu ai mei nu am putut sta, am fost dați afară.
Cum pot eu să rezolv situația cu acest drept al lor de abitație viageră? Să îl vând și să împart banii? Nu îmi trebuie decât liniște, atâta tot. Trăiesc într-o presiune continuă. Inițial am crezut că vom locui acolo, dar lucrurile s-au schimbat în câteva săptămâni. Ce mă sfătuiți să fac?
Mulțumesc.
Ultima modificare: Vineri, 1 Februarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 00:54, 11 August 2019
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ei nu au ce sa vanda...Dvs nu aveti ce folosi..
Daca gasiti cumparator pt nuda proprietate vindeti, astfel va recuperati macar investitia, iar ei raman cu dreptul de abitatie, dvs cu banii.. aia putini care sunt.
daca nu gasiti cumparator.. nimeni nu poate face nimic, ei nu au ce bani sa recupereze, dvs nu aveti cum sa folositi casa. Asteptati separat de ei sa isi dea sufletul cand va veni vremea si radiati abia atunci dreptul de abitatie viagera.
Ultima modificare: Marți, 29 Ianuarie 2019
gi-jane2, moderator
Ok. Mulțumesc. In cazul in care ei mă amenință că vor proces și că mă vor scoate din drepturi și tot îmi vor lua casa și că îmi vor da 50000 lei ptr a-mi stinge creditul și casa o vor trece pe numele nepoților, și mă vor lăsa fără nimic, așa zic ai mei, cum pot să mă apăr de așa amenințări?.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Deocamdata cu indiferenta.
Daca se hotarasc sa va de in judecata, vedeti atunci care le sunt pretentiile ca o sa scrie in cererea pe care o primiti alaturi de citatie, mergeti la avocat si va veti apara la un eventual proces.
Asta daca merita si nu cumva

și că îmi vor da 50000 lei ptr a-mi stinge creditul

Varianta asta nu e chiar rea..
Ati investit mai mult de atat ?
Păi investiția este 20000 lei renovare plus centrală plus creditul meu cu preluarea creditului părinților mei și refinanțare, 45000, undeva la 65000 lei. Eu fiind proprietar ei fiind cu drept de habitație viageră să mă condiționeze cât primesc, in mod normal eu trebuie să fac asta.
Dar nu înțeleg. când dispare acest drept de habitație viageră?
Doar in cazul decesului? In timpul vieții nu există această posibilitate?
Nu este posibil ca părinți fiind cu un apartament să vrei și apt copilului tău, doar că nu îl vrei cu nevasta lui acolo.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dar nu înțeleg. când dispare acest drept de habitație viageră?

De aia ii zice viager, ca e pana la sfarsitul vietii.
Daca nu va convine afacerea, sa va dea 50 mii pe el, va trebui sa se multumeasca cu ce au, ca nu au ce sa faca, v-am mai zis.

Alte discuții în legătură

Drept de habitatie mihaioro mihaioro Buna ziua,daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns cat mai clar in privinta problemei mele...acum cativa ani bunicul meu mi-a lasat un apartament (act de ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare apartament cu clauza abitatie viagera liliana.suciu liliana.suciu -am contract de vanzare cumparare apartament , cumparat de la fostul proprietar, apoi eu noul proprietar la vanzare am cerut si includerea unei clauze de ... (vezi toată discuția)
Clauza viagera in contractele de vanzare cumparare doruba doruba Intrebare: E posibil pentru un proprietar cu clauza viagera (dupa semnarea actelor de vanzare cumparare unor terti) sa gireze cu locuinta in scopul obtinerii ... (vezi toată discuția)