Sunt proprietarul unui apartament la care dreptul de abitație viageră este al părinților mei, iar ei acum vor să-l vândă. Cum se poate rezolva situația?
Buna ziua. Sunt într-o situație din care nu știu cum sa ies.
Am un apartament, in care eu sunt proprietar, ai mei sunt trecuți cu dreptul de abitație viageră. Însă în contract nu sunt trecute contribuțiile fiecăruia în achiziționarea apartamentului. Țin să menționez că ai mei au contribuit cu 29000 de euro proveniți din vânzarea unui apartament, obținut moștenire, 80000 lei de la părinți, restul prin credit făcut de mine și tata. Ulterior, am preluat creditul alor mei. In prezent, eu am investit in acest apartament, dar acum vor să îl vândă, să își recupereze banii. Sau să mă împrumut să le dau 29000 euro dar ei să nu iasă din acest drept de abitație. In prezent locuiește cu logodnica mea in apartament cumpărat de ea printr-un credit de nevoi personale, întru cât în apartamentul cumpărat cu ai mei nu am putut sta, am fost dați afară.
Cum pot eu să rezolv situația cu acest drept al lor de abitație viageră? Să îl vând și să împart banii? Nu îmi trebuie decât liniște, atâta tot. Trăiesc într-o presiune continuă. Inițial am crezut că vom locui acolo, dar lucrurile s-au schimbat în câteva săptămâni. Ce mă sfătuiți să fac?
Mulțumesc.
GermanAlex
Utilizator 5din 5 utilizatori consideră acest răspuns util
Doar proprietarul poate vinde. Cel care are dreptul de abitatie poate sa locuiasca in acel apartament pana la moarte si sa va dea afara - atat. Sunteti proprietar, deci dumneavoastra hotarati ce faceti. Parintii pot doar sa va bata la cap, pot sa nu isi mai plateasca utilitatile iar dumneavoastra ati fi obligat sa le platiti ca proprietar, dar daca chiar o fac puteti sa le si taiati.
Am înțeles. Dar de ce să mă de-a afară? Cu ce drept? Părinții mei au deja un apartament al lor, proprietate personală, s-au trecut în actul de proprietate al meu cu acest drept de abitație viageră doar ptr a nu-l înstrăina sau cu teamă că îmi voi trece soția pe actul de proprietate. In rest ei nu locuiesc la acest apartament, nici eu nu locuiesc, nu mai pot să locuiesc. In prezent avem un apartament pe care l-am luat printr-un credit făcut de soția doar ptr a sta liniștiți, este un credit de nevoi personale pe 5 ani, ptr că asta este situația, jumătate din venituri se duc lunar la bănci, dar mai târziu când vom reușii să punem cate ceva deoparte îl vindem și vom lua ceva mai mare. Iar apartamentul pe care îl am cu habitația viageră alor mei, vreau să îl donez, să scap de această belea care ne aduce ghinioane. Dar nu mi se pare corect ca cei cu abiatatia viageră să mă de-a afară ca proprietar din moment ce ei nu locuiesc acolo.
Dacă, nu ati rezolvat situația între timp, poate vă ajută cineva care cunoaște dacă și în ce condiții se poate anula abitatia viageră. Faptul că, părinții d-voastră, nu locuiesc acolo, deci nu uzează de dreptul acesta, ar fi o posibilitate ? Succes !
Pot sa va dea afara pentru ca asta inseamna abitatie - dreptul de a folosi - doar parintii au dreptul de a decide cum e folosit apartamentul - punct. Trebuia sa le dati drept de abitatie pe o camera - atunci nu va puteau evacua. Dumneavoastra ca proprietar aveti dreptul de a-l vinde sau dona - ar fi o prostie, dar fiecare are dreptul sa le faca prin lege! Cel care are dreptul de abitatie are dreptul sa decida doar el cum foloseste bunul. Locuieste doar el, sau el si dumneavoastra sau il inchiriaza la X sau il tine gol. Nu au cum sa va oblige sa-l vindeti. Daca vor bani sa il inchirieze.
Drept de habitatie
mihaioro
Buna ziua,daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns cat mai clar in privinta problemei mele...acum cativa ani bunicul meu mi-a lasat un apartament (act de ... (vezi toată discuția)