Firma la care lucrez urmeaza a fi vanduta catre un o alta firma (in acest moment aceasta firma ne este concurent pe piata). Foarte probabil procesul de vanzare se va finaliza pana la sfarsitul anului (2011).
Inca nu stiu daca se va vinde cu tot cu angajati sau fara angajati.
In cazul in care firma este vanduta fara angajati, as vrea sa stiu ce drepturi am. Foarte probabil mi se va cere sa semnez un act de incetare contractului de munca. Ce se intampla daca refuz sa semnez un astfel de act ?
Legal este sa preia si salariatii. O eventuala reorganizare poate duce la concedieri. Dv. nu trebuie sa solicitati incetarea contractului. Fie va preia fie va concediaza si beneficiati de somaj.
Salariatii sunt protejati de prevederile legii 67/2006 din care redau urmatoarele articole:
ART. 5
(1) Drepturile şi obligaţiile cedentului, care decurg din contractele individuale de muncă şi din contractul colectiv de muncă aplicabil, existente la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică în cazul în care cedentul este subiectul procedurii de reorganizare judiciară sau faliment, potrivit legii.
ART. 6
(1) Anterior datei transferului, cedentul are obligaţia notificării cesionarului cu privire la toate drepturile şi obligaţiile care urmează a fi transferate acestuia.
(2) Nerespectarea obligaţiei de notificare prevăzute la alin. (1) nu va afecta transferul acestor drepturi sau obligaţii către cesionar şi nici drepturile salariaţilor.
ART. 7
Transferul întreprinderii, al unităţii sau al unor părţi ale acestora nu poate constitui motiv de concediere individuală sau colectivă a salariaţilor de către cedent ori de către cesionar.
ART. 8
În cazul în care transferul implică o modificare substanţială a condiţiilor de muncă în detrimentul salariatului, angajatorul este responsabil pentru încetarea contractului individual de muncă.
si codului muncii:
Art. 173
(1) Salariatii beneficiaza de protectia drepturilor lor in cazul in care se produce un transfer al intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia catre un alt angajator, potrivit legii.
(2) Drepturile si obligatiile cedentului, care decurg dintr-un contract sau raport de munca existent la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului.
(3) Transferul intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia nu poate constitui motiv de concediere individuala sau colectiva a salariatilor de catre cedent ori de catre cesionar.
Ajutor,va rog!!!
mirusaby
Buna ziua,
Am si eu o mica problema: societatea la care lucrez vinde locatia cu tot cu activitatea care se desfasoara aici ( reprezentanta +service auto).
1. ... (vezi toată discuția)