avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 988 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Pot fi acuzat de complicitate?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Pot fi acuzat de complicitate?

Buna ziua, imi putesti spune va rog daca pot fi acuzat de complicitate daca l-am dus cu masina pe un asa zis "prieten" sa incheie un contract de vanzare termopane?
Nu am participat sub nici o forma la incheierea contractului de vanzare cumparare, nu am vazut cand s-au dat si primit bani. Am inteles ca acest "prieten" al meu a mai inselat cateva persoane, dar nestiind ce a facut inainte am zis ca il duc eu cu masina pana intr0un sat din apropiere pt ca nu avea cu ce sa se deplaseze. Acum am emontii ca nu ii va pune nici acestui client termopanele si poate voi fi acuzat de complicitate.
Cel mai recent răspuns: marcu1985 , utilizator 22:31, 10 Octombrie 2011
Multumesc pentru raspunsuri, dar sper totusi sa faca pana la urma teropanele, o sa va tin la curent in octombrie ca ceea ce s-a intamplat
In mod normal nu ar trebui sa existe probleme penale.
Daca ar fi sa fiti acuzat de ceva ar fi poate de instigare si nu de complicitate...
Simplul fapt ca l-ati transportat cu masina nu poate duce la o concluzie de complicitate...
Daca ar fi mers cu taxi-ul ar fi fost acuzat taximetristul...?
Poate ca ar trebui sa uzati la serviciile unui avocat...pentru a se evita un posibil abuz...care poate ca ar avea ceva la baza...
Vedeti exemplul cu taximteristul...ca sa intelegeti mai bine...
Cu tot respectul , in ce consta instigarea user-ului , cand el ,dupa cum afirma chiar d-sa , doar l-a transportat ?
Cred ca in cazul in care este vorba despre o intelegere intre acesta si inculpat , in cel mai rau caz , pentru user se poate discuta doar despre complicitate.
Daca nu este vorba despre nicio intelegere intre dvs si inculpat , nu cred ca poate fi vorba despre comiterea vreunei infractiuni de catre dvs( mai ales daca va fi cazul sa dovediti ca nu stiati ce transportati si ca doar v-ati ajutat un prieten).
De asemeni , ca si dl.avocat Lascoschi , cre ca daca va fi cazul in raport de probatoriile care vor fi administrate si se va extinde urmarirea penala si impotriva dvs , chiar ca trebuie sa va ganditi , in limita posibilitatilor financiare , la asigurarea unei aparari competente , care sa minimalizeze eventualele consecinte juridice.
Da, chestiunea este ,,rotunda'...
Se pleaca de undeva si se ajunge in acelasi loc...
Daca persoana declara ca a fost invatata sa procedeze in acest mod de persoana care l-a transportat in acel loc...se poate discuta despre instigare...
In genereal, in cazul inselaciunilor pe multi bani exista un instigator care il invata pe novice cum sa procedeze...
Instigatorul se afla in spatele afacerii si este mai greu de dovedit.

Pot exista situatii in care cel care transporta persoana sa aiba o anumita participatie penala.
Daca nu exista participatie penala in sensul codului penal, raspunderea penala este exclusa.

Simplul fapt ca l-ati transportat cu masina mie imi starneste serioase semne de intrebare...
Insa, daca el v-a spus de ce vrea sa mearga acolo...situatia se poate complica...
Dar...desi situatia este complicata ramane neclara...sub aspectul vinovatiei dvs.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Septembrie 2011
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Nu veti pati nimic.
Dar daca stiti ca nu se ocupa cu lucruri cinstite, nu il mai insotiti la ”tranzactii”.
Sa isi incheie afacerile singur.
Nu e bine sa fiti prezent la astfel de afaceri.

Alberto Kurtyan

Alte discuții în legătură

Inselaciune(complicitate??/) un om simplu un om simplu Buna, Vreau sa precizez faptul ca o cunostinta a achizitionat pe firma lui care este asociat unic marfuri pentru care a emis mai multe bilete la ordin ... (vezi toată discuția)
Hartie semnata in alb uztilizatornou uztilizatornou Buna ziua. In urma cu doua luni am dat o suma de bani, 3 hartii semnate in alb, o copie dupa buletin si o copie legalizata dupa certificatul de nastere unui ... (vezi toată discuția)
Pot fi acuzata de instigare? nicoleta92 nicoleta92 In urma cu ceva timp mergeam pe strada cand un anumit individ s-a dat la mine in sensul ca mi s-a adresat nepoliticos m-a luat in brate i-am cerut sa ma lase ... (vezi toată discuția)