avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1006 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Pot fi acuzat de complicitate?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Pot fi acuzat de complicitate?

Buna ziua, imi putesti spune va rog daca pot fi acuzat de complicitate daca l-am dus cu masina pe un asa zis "prieten" sa incheie un contract de vanzare termopane?
Nu am participat sub nici o forma la incheierea contractului de vanzare cumparare, nu am vazut cand s-au dat si primit bani. Am inteles ca acest "prieten" al meu a mai inselat cateva persoane, dar nestiind ce a facut inainte am zis ca il duc eu cu masina pana intr0un sat din apropiere pt ca nu avea cu ce sa se deplaseze. Acum am emontii ca nu ii va pune nici acestui client termopanele si poate voi fi acuzat de complicitate.
Cel mai recent răspuns: marcu1985 , utilizator 22:31, 10 Octombrie 2011
Eu consider , cu acelasi respect , ca incadrarile juridice ale faptelor nu se dau conform "imaginatiei" noastre , iar in mod cert , din ce declara user-ul nu poate fi vorba despre vreo infractiune.
In rest , in functie de imaginatia fiecaruia dintre noi , putem face orice "scenarii" si conform lor , sa ajungem la cine stie ce alte incadrari.
Stricto sensu , din relatarea user-ului , nu este vorba despre nicio infractiune.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Septembrie 2011
Radu Gabrian, Mediator
Da, aveti dreptate.
Nu este vorba decat de un posibil scenariu pe care l-ar putea avea in vedere organul de urmarire penala pe baza unor posibile presupuneri bazate pe probe sau nu...

In conditii normale nu poate fi acuzat de nimic.
Simplul fapt ca a transportat o persoana nu insemana ca a savarsit o infractiune.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Septembrie 2011
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
In primul rand vreau sa mentionez ca nu am avut niciodata probleme cu legea, o simpla amenda de circulatie. Cat despre instigatie nu cred ca poate fi vorba, mi-am dat seama ca acest individ ar putea comite o infractiune dupa ce am dat un search pe google cu numele lui si am descoperit un forum unde doua persoane discutau ca au fost inselate de el. Stiu ca acest "prieten" si-a deschis de curand o firma a lui, iar impicarea mea a fost la rugamintea lui strict de a-l transporta.
Singurul lucru pe care m-i la spus inainte sa il transport, a fost acela ca a gasit un potential client (in sensul bun al cuvantului)si vrea sa mearga sa semneze un contract de colaborare. Cand am ajuns acolo ei au mers in casa sa discute iar eu am ramas la masina tim de 1/2 ora dupa ce s-a intors am urcat in masina si ne-am intors.
Evita-l pe viitor.
Incearca sa nu iti mai petreci timpul cu persoane dubioase.

Sunt 22 milioane de locuitori in Romania si 500 milioane in UE.
Nu cred ca este prea dificil sa iti gasesti alti amici.

Alberto Kurtyan
Da, fi bine sa il evitati pe viitor.
Daca umblati cu el ati putea avea probleme...
Faptul ca l-ati transportat o data este una si dar daca il transportati de mai multe ori cine stie ce s-ar intampla.
Cel mai bine ar fi sa nu il insotiti in viitor.
Sa stiti ca exista persoane care au fost arestate pentru complicitate la inselaciune pentru ca era soferul unuia care savarsea infractiuni de inselaciune si ridica marfa...

De principiu, in cazul dvs. imi vine greu sa cred ca ati putea fi acuzat de complicitate pentru simplul fapt ca l-ati transportat.Trebuie sa existe ceva mai mult de atat...
Nici de instigare nu ar putea fi vorba.

Alte discuții în legătură

Inselaciune(complicitate??/) un om simplu un om simplu Buna, Vreau sa precizez faptul ca o cunostinta a achizitionat pe firma lui care este asociat unic marfuri pentru care a emis mai multe bilete la ordin ... (vezi toată discuția)
Hartie semnata in alb uztilizatornou uztilizatornou Buna ziua. In urma cu doua luni am dat o suma de bani, 3 hartii semnate in alb, o copie dupa buletin si o copie legalizata dupa certificatul de nastere unui ... (vezi toată discuția)
Pot fi acuzata de instigare? nicoleta92 nicoleta92 In urma cu ceva timp mergeam pe strada cand un anumit individ s-a dat la mine in sensul ca mi s-a adresat nepoliticos m-a luat in brate i-am cerut sa ma lase ... (vezi toată discuția)