Buna dimineata,
La intocmirea unui testament pentru un apartament ce se lasa unuia dintre cei doi copii ai autorului,este nevoie de cadastru - intabulare la apartament ?
Este valabil testamentul,pentru intregul apartament,sau cel de al doilea copil poate revendica 1/2 din apartament,dupa decesul autorului,chiar daca exista acel testament ?
Dar in cazul unei donatii pentru tot apartamentul,cel de al doilea copil poate sa mai solicite 1/2 din apartament ?
Va multumesc.
Pentru testament nu este nevoie de cadastru. Dupa decesul autorului si dezbaterea succesiunii pentru valorificarea dreptului mostenitorului, adica transferul catre o alta persoana, este nevoie de cadastru si intabulare. Cel de al doilea copil poate solicita in cazul testamentului reductiunea liberalitatii, daca acesta incalca rezerva succesorala care in acest caz este 2/3, testatorul avand 2 copii.
Si in cazul donatiei , la deschiderea succesiunii , celalat copil poate cere raportul donatiei, stiindu se ca descendentii pot cere acest lucru.Iar daca donatia se face cu scutire de raport, ea poate fi supusa reductiunii ca si testamentul pentru incalcarea rezervei succesorale, amintita mai sus.
Este vorba despre mama copiilor (tatal fiind decedat din 1987) care a cumparat singura,in 1993,un apartament,pe care vrea sa-l lase fetei acesteia. Mai exista un frate al acestei fete,care este prin Spania de cativa ani.
Mama vrea sa faca fetei testament pentru intregul apartament.
Dupa cum spuneti dvs,chiar daca fata va avea testament,fratele ei poate sa revendice o cota parte din apartament,dupa decesul mamei. Chiar si in cazul unei donatii,exista acelasi risc. Am inteles bine ?
In situatia data,care ar fi modalitatea ca fata sa primeasca intregul apartament,fara ca fratele ei sa o mai poata deranja dupa decesul mamei lor ?
Va multumesc.
Eu as sugera incheierea unui contract de intretinere. Este mai greu de atacat. Fiica avand grija sa pastreze documetele justificative ale intretinerii, facturi, bonuri, chitante..etc. Acest contract se va incheia conform Lg 17/2000 , adica mama va fi asistata de autoritatea tutelara. Acest contract poate fi reziliat de catre creditorul obligatiei de intretinere numai daca fiica, debitorul obligatieie de intretinere nu si indeplineste sarcinile de intretinere prevazute in contract, iar la decesul acesteia, mostenitorii ceilalti pot cere si ei rezolutiunea pentru acelasi lucru, insa daca dansa va pastra acele documente justificative nu ar fi vreo problema.
Prin contractul d eintretinere in schimbul intretinerii prestate de fiica ea va dobandi proprietatea apartamentului. Se poate face si cu drept de abitatie pentru mama acesta fiind stins la decesul acesteia.
Mostenire
iureadan
Dupa decesul sotului, sotia supravietuitoare se afla in posesia unui document de succesiune in care figureaza ea, si cei doi copii, respectiv un baiat si o ... (vezi toată discuția)