Am iesit la pensie la 01-10- 2000 la limita de virsta in baza lg nr 3/1977 cu un punctaj de 1,24397 ,iar in2005 am primit alta decizie in care mi s-a calculat un punctaj de 1,62568 si in iunie 2007 o alta decizie cu un punctaj de 1,71814 .Toate aceste modificari le-am dat pe seama faptului ca in sfirsit au fost incluse niste sporuri de care era normal sa beneficiez.Problema este ca acum ma considera debitoare pentru o suma de 4000si ceva de Roni zicind ca sa gresit la calcul punctajului, utilizind o perioada de 20 ani in loc de 25 ani .Intrebarea mea este in ce conditii trebuie sa inapoiez aceasta suma ? Pot sa o inapoiez in acelasi cuantum si perioada in care am primit-o ?
Trebuie sa mergeti la Casa de pensii si sa le solicitati plata debitului in transe.
Este posibil sa fie de acord cu aceasta plata in rate, dar este posibil sa nu fie de acord.
Doamna ,banii trebuie sa-i dati inapoi chiar daca a fost din vina lor .Nu va poate obliga nimeni sa-i dati pe toti odata ,daca nu aveti posibilitatea ,nici ei nu au voie sa vi opreasca pe toti, pai dunbeavoastra din ce traiti. Eu va sfatuiesc sa margeti in audienta la directorul casei de pensii de care apartineti si de comun acord sa fixati o suma pe care sa v-o retina lunar.
Potrivit Codului de procedura civila, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale pot fi urmărite până la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii (art.409 alin.1 lit.b).