avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparatie acoperis
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparatie acoperis

Buna tuturor,

As vrea si eu sa cer niste sfaturi despre ce s-ar putea face in urmatoarea situatie:
Locuiesc la ultimul etaj si de ceva vreme acoperisul se afla in stare jalnica. De fiecare data cand ploua, apa incepe sa curga atat la mine in apartament, cat si in casa scarilor, cateodata ajungand chiar si la etajele de mai jos. Bineinteles ca am vorbit cu administratorul.. de foarte multe ori.. dar timp de aproape un an nu s-a rezolvat nimic. Tot ce am obtinut era inceperea colectarii unei sume lunare (50 ron/apartament) incepand din primavara. Am cerut administratorului sa ia credit in numele asociatiei (din cate stiu se poate), el nu a fost de acord, desi situatia e urgenta .. daca ne prinde asa iarna cu ploi si cu zapada, se va inunda tot.
Dupa multe discutii a luat legatura cu firma care a facut acoperis de tigla pentru celelalte scari si (dupa cum a zis) s-au inteles sa se faca si la noi, in rate, dand in avans suma adunata pana acum. Aici inca suna promitator, dar asta era in urma cu 2 luni si de atunci doar promisiuni primesc ca vor veni candva.
Si acum punctul culminant: in ploaia de azi de pe peretele ud s-a desprins un dulap agatat (au iesit suporturile din perete) si a ranit o persoana.

Intrebarea mea e ce pot face eu daca omul nu se ocupa sa se faca reparatiile din timp? Iar dupa evenimentele de azi ma intreb daca peretele ar suporta acoperisul de tigla sau ar cadea totul peste noi? (din cate stiu nu s-a facut nici o analiza de rezistenta)
Si asa ca ultim punct cine ma despagubeste pentru tot ce s-a spart in incident si pentru zugravirea apartamentului care arata jalnic din cauza cursurilor de apa. Chiar sunt obligat sa inghit toate astea din cauza unui administrator care nu-si face treaba si din cauza unora care nu vor sa plateasca pentru reparatia acoperisului?

Multumesc anticipat pentru raspuns(uri).
Cel mai recent răspuns: ContSters61266 , utilizator 18:43, 26 Septembrie 2008
Dv stiti mai bine ce este "pe teren", in blocul Dv si cum decurg lucrurile. Noi, aici pe forum, va putem oferi niste principii teoretice si uneori idei din ce ni s-a mai intamplat unora dintre noi in blocurile in care locuim, experiente bune sau rele. Daca intuiti ca exista posibilitatea pe care ati postat-o in ultimul mesaj atunci e cazul sa vorbiti cu cine decide reparatiile in bloc si de comun acord cu ei sa stabiliti cum ca va reparati singur terasa si ei sa fie de fata la tocmirea lucrarii, facand o intelegere scrisa intre Dv si asociatie in care sa aratati ca: veti repara terasa la initiativa Dv, din cauza........., ca lucrarea costa ...atat si atat....si costul lucrarii vi se va inapoia in perioada de....in rate sau in intregime sau va va fi scazut din intretinere. Aceasta intelegere trebuie sa fie semnata si parafata de Presedintele Asociatiei si de Dv. Daca nu vrea nici asa, atunci nu aveti decat calea justitiei, cum v-am spus mai sus.
Va sugerez solutia cu intelegerea scrisa deoarece costul unei lucrari la terasa este foarte mare, fondul de reparatii adeseori daca exista este cheltuit anapoda sau poate e prea mic pentru a acoperi o asemenea lucrare sau e posibil, in asociatii mai bine organizate, sa fie un plan de cheltuieli anual, aprobat de adunarea generala si care sa nu fi cuprins aceasta lucrare. In fine sunt foarte multe cauze pentru care sa nu se poata sau sa nu se vrea reparatia terasei.....foarte multe si ma gandesc ca o asemenea intelegere ar mai putea debloca situatia nenorocita de a va ploua in casa si a va cadea peretii.
mir2006 a scris:

Presedintele asociatiei este obligat sa raspunda in termenul legal de 30 de zile. Daca, totusi, raspunde si specifica in scris ca asociatia nu are fonduri si nu va avea decat peste ..x luni, ce pot face in aceasta situatie? Repar pe banii mei si astept ani intregi returnarea lor? Daca vor considera ca suma este prea mare si nu vor accepta?! Am sanse sa castig procesul in conditiile in care vor sustine ca aveau intentia de a repara terasa, dar eu m-am grabit?!!! si am angajat o firma fara licitatie, cu preturi prea mari dupa parerea lor?
conform legii 230/2007:
Art. 30. - (1) Comitetul executiv, reprezentat de presedintele asociatiei de proprietari, are urmatoarele atributii:
a) duce la indeplinire hotararile adunarii generale si urmareste respectarea prevederilor legale, a statutului si a acordului de asociere ale asociatiei de proprietari;
b) emite, daca este cazul, decizii scrise privind reguli pentru ducerea la indeplinire a hotararilor adunarilor generale si pentru respectarea prevederilor legale, a statutului si a acordului de asociere, precum si alte decizii ce privesc activitatea din asociatia de proprietari;
c) intocmeste proiectul bugetului de venituri si cheltuieli si pregateste desfasurarea adunarilor generale;
d) reglementeaza folosirea, intretinerea, repararea, inlocuirea si modificarea partilor proprietatii comune, inclusiv cu privire la consumurile aferente proprietatii comune;

concluzia ... este datoria comitetului executiv (presedintele acesteia este chiar presedintele asociatiei) sa ia masuri pentru efectuarea acestei reparatii, acestia fiind obligati sa convoace adunarea generala pentru o lucrare de o asemenea anvergura.
daca nu fac aceasta, mai trimiteti inca o solicitare pentru aceasta reparatie cerind sa vi se comunice masurile care au fost luate in urma sesizarii anterioare. daca nu au intreprins nici o masura, actionati in justitie asociatia de proprietari, si veti fi uimit/a de rapiditatea cu care se vor gasi solutii si, eventual, chiar fonduri.
pentru binele dvs, v-as sugera ca aceasta ultima sesizare sa o faceti in dublu exemplar (si sa specificati acest amanunt in document) pentru a avea ce depune la dosarul de instanta, impreuna cu cele doua raspunsuri (cel anterior si cel care va veni)
riscati mult daca vreti sa faceti reparatia pe cheltuiala dvs, si nu v-as recomanda aceasta solutie deoarece vor exista numeroase discutii referitor la costul reparatieisi, cel mai important, v-ati asuma dvs responsabilitatea garantiei asupra lucrarii datorita faptului ca este firma adusa de dvs. daca lucrarea este executata de asociatie, responsabilitatea garantiei revine asociatiei, aceasta fiind nevoita sa contacteze firma executanta, nu dvs, ca in cazul anterior
D-le Carol!!!! Ii ploua-n casa omului si asociatia nu vrea, nu poate...cine mai stie? sa repare terasa. Pana catadixeste asociatia sa repare terasa omul nostru ramane fara tavan si fara pereti. Sa fim realisti. Sunt asociatii unde 'II doare la basca" daca ii ploua cuiva in cap, pana se face procesul, pana se plimba la tot felul de amanari....ehei!!!!...cale lunga !!
elga50 a scris:

D-le Carol!!!! Ii ploua-n casa omului si asociatia nu vrea, nu poate...cine mai stie? sa repare terasa. Pana catadixeste asociatia sa repare terasa omul nostru ramane fara tavan si fara pereti. Sa fim realisti. Sunt asociatii unde 'II doare la basca" daca ii ploua cuiva in cap, pana se face procesul, pana se plimba la tot felul de amanari....ehei!!!!...cale lunga !!
mai mult ca sigur ca omul sta in partea sudica a romaniei, poate chiar in bucuresti, unde nu a mai plouat de doua luni.
dece oare trebuie sa lasam toate pe ultima suta de metri intotdeauna.
daca are aceasta problema, aceasta nu este de o zi doua, ci este de luni de zile. daca facea solicitarea la momentul oportun, mai ziceam, dar dupa ce a trecut toata vara, sezon optim pentru efectuarea unor astfel de lucrari, aude la prognoza meteo ca se apropie ploile si incepe sa intre in panica, aducindu-si in sfirsit aminte de problema acoperisului. si merge repede la asociatie si incepe sa-i forteze, cind a stat toata vara si nu a mai facut nimic. in bucursti nu a mai plouat serios de la inceputul lui iulie. nu o sa-mi spuneti ca i s-a umezit tavanul pe perioada caniculei. haideti sa fim seriosi.
nu facem nimic toata vara si vrei apoi sa se bata din palme si sa se execute lucrarea instant. nu se poate asa ceva. ma mir ca nu s-a trezit in plin sezon ploios, cind nu se pot executa astfel de lucrari.
in postarea de mai sus am arata modalitatea de rezolvare, dar care trebuia deja sa fie urmata de acest user, din momentul sesizarii problemei, nu cind a auzit ca vin ploile.
Urmaresc acest forum pt. ca am multe de invatat. Intr-adevar, stau la ultimul etaj si, din fericire, inca nu imi ploua in casa. Dar asta nu inseamna ca nu este si probabil. In aceasta idee, urmaresc forumul, DE A STI CE SA FAC, intr-o situatie similara. Nu urmaresc solutii de moment, de compromis, ci, ca cei mai multi dintre forumisti, doresc sa stiu CARE SUNT CAILE LEGALE! Toti citim legile, insa interpretarea lor tine de o anumita educatie juridica, pe care nu o au toti. De aceea apreciez acele sugestii profesioniste de pe acest forum. Bineinteles ca ma abtin de la comentarii in ce priveste mesajele ironice, chiar rautacioase.

Alte discuții în legătură

Terasa reparata de locatarii ultimului etaj alexberi alexberi Este normal ca doar locatarii ultimului etaj sa plateasca repararea terasei? M-am mutat la ultimul etaj al unui bloc cu asociatie de locatari. ... (vezi toată discuția)
Trimitere in judecata a comitetului executiv si administrator sau asociatie de proprietari tear_728 tear_728 In apartamentul meu situat la ultima scara si la ultimul etaj al blocului mi-a plouat prin tavan in 2013. Atunci am constatat ca parapetul (aticul) era ... (vezi toată discuția)
Actionare in judecata asociatia de proprietari-reparatii acoperis AndreiCalin1982 AndreiCalin1982 Buna, va scriu in legatura cu o problema cu asociatia de locatari. Locuiesc la etajul 4 iar acoperisul este stricat,pur si simplu izolatia este rupta de pe ... (vezi toată discuția)