avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Citatie la politie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Citatie la politie

Buna seara..In cazul in care am primit citatia de a ma prezenta la Parchet in calitate de invinuit si nu ma pot prezenta,o poate face avocatul meu in prima faza sau de poate amana cumva termenul tocmai pentru a ma putea prezenta?
:O
Cel mai recent răspuns: rodica_post , utilizator 18:39, 28 Decembrie 2011
Daca ati fost citata la parchet, in calitate de invinuit, cu siguranta ati fost citata pentru prezentarea materialului de urmarire penala. Daca aveti un avocat, acesta va poate reprezenta, insa daca procurorul insista ca trebuie si dvs sa fiti prezenta...va trebui sa o faceti.
De amanat nu se amana decat daca nu aveti aparator sau puteti dovedi ca sunteti dvs. in imposibilitatea de a va prezenta.
Este recomandabil sa faceti tot posibilul sa va prezentati intrucat altfel va puteti complica existenta...

Daca nu va puteti prezenta, avocatul dvs. poate face un drum la parchet sau sa dea un telefon la procuror si sa anunte aceasta situatie.
Daca nu doriti deloc sa va prezentati, ceea ce nu ar fi bine...avocatul dvs. sa depuna o cerere si sa se informeze despre ce este vorba.
Adica sa mearga avocatul fara dvs.
In acest fel se va vedea si reactia procurorului.
Dupa parerea mea, este bine sa va prezentati pentru a sti pentru ce sunteti chemat, sa luati la cunostinta de materialul acuzator, sa va sustineti apararile, Prezentarea in fata unei instante cu activitate jurisdictionala, presupune ''respectul" fata de instanta si "respectarea legilor". Lipsa presupune "culpa" pe langa faptele de care sunteti incriminat de partea vatamata. Va sfatui sa va prezentati cu avocat, sau fara avocat, dumneavoastra dispuneti... Ok.:)
In cazul unei acuzatii de natura penala,orice persoana incriminata prin plangerea penala,daca are Buna credinta si Interes de a se afla pe deplin Adevarul,pentru a usura cumva acuzatiile trebuie si are obligatia de a colabora cu organele de ancheta ori cu procurorul de caz in vederea clarificarii situatiei /acuzatiilor de natura penala.
Conform legislatiei penale,atunci cand exista calitatea de inculpat,acesta are obligatoriu un avocat in preajma sa -fie desemnat de parchet,fie platit din banii proprii.
In procedura penala,daca infractorul/faptuitorul,nu se prezinta la audieri/citatii legale in timpul cercetarilor preliminare ori in timpul procesului in instanta,se va considera ca,persoana acuzata are Rea credinta si vointa si cauta sa ingreuneze cercetarea de caz.In aceste conditii,se poate face prezumtia vinovatiei clare prin atitudinea de neprezentare .
Deci,este indicata prezentarea la fiecare citatie si clarificarea situatiei conflictuale,altfel,apar din oficiu,circumstante agravante si este posibil ca sa fie multiplicata condamnarea ori se va folosi obligatoriu,aducerea cu mandat .
Aceste proceduri,odata ce vor fi aplicate,vor cantari mult mai greu la sentinta penala,impotriva inculpatului necooperant.
Cititi cateva articole semnificative.


Codul Penal al Romaniei, actualizat 2011, prin Legea 202/2010 ("legea micii reforme in justitie")

Legea nr. 202/2010 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 714 din 26 octombrie 2010
PARTEA GENERALA

TITLUL I-Scopul legii penale
Art. 1. - Legea penala apara, impotriva infractiunilor, Romania, suveranitatea, independenta, unitatea si indivizibilitatea statului, persoana, drepturile si libertatile acesteia, proprietatea, precum si intreaga ordine de drept .



Art. 5.-Punerea in miscare a actiunii penale pentru infractiunile prevazute in alineatul precedent se face numai cu autorizarea prealabila a procurorului general.

TITLUL II
INFRACTIUNEA
Capitolul I
DISPOZITII GENERALE


Trasaturile esentiale ale infractiunii
Art. 17. - Infractiune este fapta care prezinta pericol social, savarsita cu vinovatie si prevazuta de legea penala.
Infractiunea este singurul temei al raspunderii penale.
Art. 181. - Nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala, daca prin atingerea minima adusa uneia din valorile aparate de lege si prin continutul ei concret, fiind lipsita in mod vadit de importanta, nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni .
La stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi putut produce, precum si de persoana si conduita faptuitorului, daca este cunoscut.
In cazul faptelor prevazute in prezentul articol, procurorul sau instanta poate aplica una dintre sanctiunile cu caracter administrativ prevazute la art. 91.


Vinovatia
Art. 19. - Vinovatie exista cand fapta care prezinta pericol social este savarsita cu intentie sau din culpa.
1. Fapta este savarsita cu intentie cand infractorul:
a) prevede rezultatul faptei sale, urmarind producerea lui prin savarsirea acelei fapte;

b) prevede rezultatul faptei sale si, desi nu-l urmareste, accepta posibilitatea producerii lui.
2. Fapta este savarsita din culpa cand infractorul:
a) prevede rezultatul faptei sale, dar nu-l accepta, socotind fara temei ca el nu se va produce;
b) nu prevede rezultatul faptei sale, desi trebuia si putea sa-l prevada.
Fapta constand intr-o actiune savarsita din culpa constituie infractiune numai atunci cand in lege se prevede in mod expres aceasta.
Fapta constand intr-o inactiune constituie infractiune fie ca este savarsita cu intentie, fie din culpa, afara de cazul cand legea sanctioneaza numai savarsirea ei cu intentie.
Conditiile raspunderii penale a persoanelor juridice

Art. 191. - Persoanele juridice, cu exceptia statului, a autoritatilor publice si a institutiilor publice care desfasoara o activitate ce nu poate face obiectul domeniului privat, raspund penal pentru infractiunile savarsite in realizarea obiectului de activitate sau in interesul ori in numele persoanei juridice, daca fapta a fost savarsita cu forma de vinovatie prevazuta de legea penala.
Raspunderea penala a persoanei juridice nu exclude raspunderea penala a persoanei fizice care a contribuit, in orice mod, la savarsirea aceleiasi infractiuni .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Furt de la locul de munca dercos dercos am furat de la firma unde lucrez niste bunuri in valoare de 10000 ron,inca nu sunt siguri cine a furat dar ne ancheteaza pe toti,la politie nu am fost chemati ... (vezi toată discuția)
Complicitate la inselaciune Mimi85 Mimi85 Am si eu o nelamurire. Va dau un exemplu concret in care sunt implicata: 2 persoane ajuta 10 indivizi sa obtina credite bancare prin inmanarea de acte false , ... (vezi toată discuția)
Infractiune fara vinovatie Bencipici Bencipici Art. 16 Noul Cod de Procedură Penală Cazurile care împiedică punerea în mişcare şi exercitarea acţiunii penale Acţiunea penală Categorie: Noul Cod ... (vezi toată discuția)