avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1074 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Invitatie la Discutii / Intrebari despre Accidentele ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Invitatie la Discutii / Intrebari despre Accidentele de Munca

Am observat ca cel mai mare numar de vizualizari (172) l-a avut un subiect legat de un acc. de munca mortal.
Invit atat angajatorii cat si lucratorii sa puna intrebari legate de subiect , drepturi, obligatii pe linie de ssm



Cel mai recent răspuns: Octavia Turbatu , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 08:33, 18 Octombrie 2011
1. Mijlocul de transport ( RATB, metrou, auto personal )
3. Timpul estimat de lucrator de deplasare pe traseu declarat.

Unde scrie asta ?
Fisa de instruire trebuie sa contina numai subiectele descrise de H.G. 1425/2006 si nu ce crede nustiu ce imprimerie de cuviinta.

unde este linkul cu subiectul asta asa de vizualizat ?


1. Stimate D. rzvman, daca sunteti ssm-mist, de meserie, nu ati avut de cercetat nici un acc. de traseu ! Eu, da, de doua ori, in activitatea de pana acum.
Nu suntem avocati, sa vorbim si sa facem numai ce scrie in lege !
Meseria asta o inveti numai daca te lovesti de multe probleme, pe care le cauti la ce articol de lege se incadreaza.
Puteti sa o luati si logic : ce inseamna traseul lucratorului ? Drumul pe care il parcurge de acasa la LM, si invers! Trebuie descris ca traseu. Cu ce se deplaseaza lucratorul ? In cat timp ? Toate astea consemnate in fisa, sunt elemente de baza a cercetarii accidentului
2. Cand am initiat discutia ( verificati data ), era un subiect cu acc. munca mortal, verificati in pag.2, il veti gasi !!! Nu va grabiti sa faceti afirmatii !
3. HG 1425/2006 cu modificarile ulteriare, adica HG 955/2010, daca citati de atatea ori o lege, va rog sa o faceti corect. Eu o pomenesc pe 955, e completa !
hg955/2010
ART. 88
(1) În cadrul instruirii introductiv-generale se vor expune, în principal, următoarele probleme:
a) legislaţia de securitate şi sănătate în muncă;
b) consecinţele posibile ale necunoaşterii şi nerespectării legislaţiei de securitate şi sănătate în muncă;
c) riscurile de accidentare şi îmbolnăvire profesională specifice unităţii;
d) măsuri la nivelul întreprinderii şi/sau unităţii privind acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor şi evacuarea lucrătorilor.
NU se prelucreaza IPSM ( instructiuni proprii securitate muncii ) la introductiv generala !!!
La LM da ! In lege scrie ca timpul alocat instructajelor SSM, este considerat timp de munca!
Deci 2+2+2+2 ORE= IIG, si inca o data la fel, pentru ILM.
E, acum vin si va intreb dragi colegi, dvs. faceti instructajele ca la lege, sau mai putintel ?!
Stiti in cat timp se intampla un eveniment ? Putin, putin......
Nu sunt de acord cu ceea ce ziceti dvs. Incercati sa ne explicati ce trebuie scris la cercetarea unui accident de munca - sa descrieti cu se se deplaseaza respectivul lucrator. Am pelucrat cateva accidente de munca si nici vb. de ce sustine dvs. Da a trebuit la un accident de munca sa scriu ce lungime si latime are bordura, spatiul verde, spatiul destinat pietonilor, daca iarba era uscata ori uda. Ceea ce se vb mai sus este legat de ce se scrie in fisa de instruire si nu la cercetarea unui accident de munca .
Spuneti ca la instruire introductiv generala nu se prelucreaza IPSSM-uri, dar cum ii explicati lucratorului :
,, c) riscurile de accidentare şi îmbolnăvire profesională specifice unităţii;
d) măsuri la nivelul întreprinderii şi/sau unităţii privind acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor şi evacuarea lucrătorilor. ,,


Sa inteleg ca dvs. la instruire generala ii prezentati punctele de mai sus citate cu ajutorul altor documente iar la instruirea la locul de munca i le prezentati cu ajutorul unor instructiuni proprii ?
Ori ii prezentati viitorului angajat riscurile la care este supus cu ajutorul evaluarii de risc ?
Pentru dvs. cum cum se traduce prevederea asta :
,, elaborarea de instructiuni proprii pentru completarea si/sau aplicarea reglementarilor de s.s.m., tinand seama de particularitatile activitatilor si ale unitatii/intreprinderii, precum locurilor de munca/posturilor de lucru ,,
A nu se confunda procedura de lucru cu instructiunea proprie .
,, Angajatorul stabileste prin instructiuni proprii durata instruirii introductiv-generale; aceasta nu va fi mai mica de 8 ore. ,,
Deci angajatorul stabileste prin IPSSM-uri durata instruirii introductiv generale, dar cand aceasta se realizeaza nu sunt prezentate acele IPSSM uri . Care mai este sensul sa prevad intr-o instructiune cat va fi durata instruirii introductiv generale daca nu il si instruiesc din ea pe viitorul angajat . Ori o sa i aduc la cunostinta cand o sa l instruiesc la locul de munca de cat ar trebui sa fie perioada unei instruiri introductiv generale ?
Ma bucur tare mult ca am ajuns acolo unde mi-am dorit !
O discutie legata de accidente de munca !
Scopul este acela de a face schimb de experienta in baza problemelor cu care ne-am confruntat fiecare !
Utilizatorii care citesc postarile noastre, trebuie sa inteleaga partea legala dar si cea practica a acestei meserii. Dar , nu trebuie sa asiste la contraziceri, orgolii, ambitii de a demonstra cu orice pret, ca eu, dvs., sau altcineva, avem dreptate si nu celalalt !
Discutia a pornit de la fisa de instruire a lucratorului. Acum, vreti sa va expun cum se cerceteaza un acc. de munca. Legislatia este f. bine facuta, specifica fiecare etapa ce trebuie urmata, ce trebuie sa contina, etc.
Deci, un copy/paste a acestei parti din lege, nu consider necesar !
DVS. ati prelucrat sau cercetat ( intocmire dosar, FIAM etc. ) un acc. de munca ?
Deoarece legea specifica, prelucrarea cu lucratorii a evenimentului. Cercetarea poate sa o faca ITM, in anumite cazuri.
Conform L 319/2006 ,HG1425/2006 cu modificarile ulterioare, instruirea introductiv generala, si cea la locul de munca se face in baza unui dosar( cate unul pentru fiecare fel de instruire ) in care materialele sunt cele specificate in lege.
Lucratorul trebuie in urma instruirii sa dea un test de verificare a cunostintelor, iar calificativul obtinut se consemneaza in fisa de instruire. Aceasta instruire se face de catre lucratorul desemnat sau serv. extern.
Instruirea la LM, se face de catre cond. locului de munca, dar materialele de instruire sunt elaborate de lucratorul desemnat sau serv. extern ( legea zice ca angajatorul, dar noi o facem ca nu are saracu de unde sa stie ce sicum. Daia ne-a angajat, ne plateste! ) care verifica si semneaza aceasta instruire in fisa.

HG 1425/2206 cu mod. HG.955/2010
ART. 90
(1) Instruirea la locul de muncă se face după instruirea introductiv-generală şi are ca scop prezentarea riscurilor pentru securitate şi sănătate în muncă, precum şi măsurile şi
activităţile de prevenire şi protecţie la nivelul fiecărui loc de muncă, post de lucru şi/sau fiecărei funcţii exercitate.
ART. 93
(1) Instruirea la locul de muncă se va efectua pe baza tematicilor întocmite de către angajatorul care şi-a asumat atribuţiile din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă/lucrătorul desemnat/serviciul intern/serviciul extern de prevenire şi protecţie şi aprobate de către angajator, tematici care vor fi păstrate la persoana care efectuează instruirea.
(2) Instruirea la locul de muncă va cuprinde cel puţin următoarele:
a) informaţii privind riscurile de accidentare şi îmbolnăvire profesională specifice locului de muncă şi/sau postului de lucru;
b) prevederile instrucţiunilor proprii elaborate pentru locul de muncă şi/sau postul de lucru;
c) măsuri la nivelul locului de muncă şi/sau postului de lucru privind acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor şi evacuarea lucrătorilor, precum şi în cazul pericolului grav şi iminent;
d) prevederi ale reglementărilor de securitate şi sănătate în muncă privind activităţi specifice ale locului de muncă şi/sau postului de lucru;
e) demonstraţii practice privind activitatea pe care persoana respectivă o va desfăşura şi exerciţii practice privind utilizarea echipamentului individual de protecţie, a mijloacelor de alarmare, intervenţie, evacuare şi de prim ajutor, aspecte care sunt obligatorii.

Dvs. nu ma contraziceti pe mine, ci LEGEA ! Asta e, alta nu avem, ne place sau nu !
Angajatorul in urma unor Instructiuni proprii emite acele decizii. NU este vorba de acele IPSM, elaborate pe baza evaluarii de riscuri pe loc de munca / meserii !!
Sunt IPSM elaborate pe articole din lege, si sunt valabile pentru toti lucratorii din unitate !
Cine se ocupa de cercetarea unui accident de munca

Articol preluat -[ link extern ]

Trebuie sa va asigurati in primul rand ca, atunci cand se produce un eveniment, veti fi imediat instiintat de conducatorul locului de munca sau de orice alt angajat care are cunostinta despre producerea lui.
Cui trebuie sa comunicati evenimentele?
In calitate de angajator, va revine obligatia de a comunica evenimentele dupa cum urmeaza:
a) Inspectoratului Teritorial de Munca toate evenimentele;
b) Asiguratorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, cu modificarile si completarile ulterioare evenimentele urmate de incapacitate temporara de munca, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) Organelor de urmarire penala, dupa caz.
Daca printre victimele evenimentului se afla si lucratori ai altor angajatori, veti comunica evenimentul respectiv si angajatorului acestora.
Suspiciunile de boala profesionala sau legata de profesiune, depistate cu ocazia prestatiilor medicale, vor fi semnalate autoritatilor de sanatate publica teritoriale de catre medicul de medicina a muncii cu care va aflati in relatie contractuala.
Evenimentul este acel accident care a antrenat fie decesul, fie vatamari ale organismului, fiind produs in timpul procesului de munca ori in timpul indeplinirii indatoririlor de serviciu; situatia de persoana data disparuta sau accidentul de traseu ori de circulatie, in conditiile in care au fost implicate persoane angajate; incidentul periculos, precum si cazul susceptibil de boala profesionala sau legata de profesiune.
Incidentul periculos este un eveniment precum explozia, incendiul, avaria, accidentul tehnic, emisiile majore de noxe, rezultat din disfunctionalitatea unei activitati sau a unui echipament de munca sau/si din comportamentul neadecvat al factorului uman, eveniment care nu a afectat lucratorii, insa ar fi fost posibil sa aiba asemenea urmari si/sau a produs ori ar fi fost posibil sa produca pagube materiale.
Sanctiune: Nerespectarea obligatiei legale de a comunica evenimentele Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau asiguratorului constituie contra ventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3500 la 7000 de leipotrivit art. 39 alin. (5) din Legea nr. 319/2006.
Care este scopul cercetarii evenimentelor si cine se ocupa cu realizarea acesteia?
Cercetarea evenimentelor se face imediat dupa comunicarea lor si are drept scop stabilirea urmatoarelor:
- imprejurarile si cauzele care au condus la producerea evenimentelor;
- reglementarile legale incalcate;
- raspunderile si masurile ce se impun a fi luate pentru prevenirea producerii altor evenimente similare;
- determinarea caracterului accidentului.
Obligativitatea cercetarii evenimentelor este stabilita in functie de efectele pe care acestea le-au produs, astfel:
- in cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporara de munca, cercetarea va fi efectuata de catre angajator Cercetarea nu va fi efectuata de angajator in cazurile in care victimele sunt cetateni straini sau cazurile in care printre victime se afla cetateni straini. In aceste cazuri, cercetarea se efectueaza de catre Inspectoratul Teritorial de Munca pe raza caruia s-a produs evenimentul.
- in cazul evenimentelor care au produs invaliditate evidenta sau confirmata, deces, accident colectiv, incident periculos, in cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporara de munca lucratorilor la angajatorii persoane fizice, precum si in situatiile de persoane date disparute, cercetarea va fi efectuata de catre Inspectoratul Teritorial de Munca
- in cazul evenimentelor deosebite care genereaza accidente colective, precum avariile sau exploziile, cercetarea va fi efectuata de catre Inspectia Muncii
- in cazul suspiciunilor de boala profesionala si de boli legate de profesiune, cercetarea va fi efectuata de catre autoritatile de sanatate publica teritoriale.
Sanctiune Nerespectarea obligatiei legale de a cerceta evenimentele care au produs incapacitate temporara de munca constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 4000 de lei la 8000 de lei potrivit art. 39 alin. (4) din Legea nr. 319/2006.


Tare mult as vrea sa aflu despre o firma ( poate cele care sunt din domeniul monopolurilor isi permit) la care instruirea sa se realizeze conform legislatiilor din domeniul SSM si SU, si anume:
-prima zi instructajul introductiv general SSM minim 8 ore
-ziua urmatoare (ca doar nu va sta noul angajat la ore suplimentare din prima) instructajul -introductiv general in domeniul SU minim 8 ore
-a treia zi instructajul SSM la locul de munca minim 8 ore
-a patra zi instructajul in domeniul SU la locul de munca inim 8 ore.
in cazul in care avem un angajat cu contract cu timp partial, 2 ore/zi, asta inseamna ca nici nu termin bine instructajele introductive, in 16 zile lucratoare, ii pot face instruirea periodica, SU 1 zi pentru ca durata minima este de 2 ore iar in ziua urmatoare cel din domeniul SSM de cel putin 30 minute daca are un LM cu riscuri minore sau mai mult daca nivelul de risc este crescut.
si uite asa a trecut prima luna.
SI daca l-am angajat cu repartitie doar pentru 2 luni, eventual sezonier (nu zilier)????

Alte discuții în legătură

Instruire angajare lilid lilid Buna ziua, Daca angajam un salariat care are 2 ore/zi, ce durata va avea instruirea la angajare? va multumesc (vezi toată discuția)
Instruire lucratori ady09 ady09 buna seara. in cazul unei societati care nu are organizta activitatea ssm si nu are fise individuale pentru angajati desi acestia sunt angajati de mai mult ... (vezi toată discuția)
Completare fișe ssm, psi legissmsu legissmsu Buna seara, data admiterii la lucru in fisa SSM coincide cu cea din Fisa de PSI sau este ultima data de la ILM -ul din fisa SSM? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)