avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire-4
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire-4

succesiunile succesive, respectiv 5 morti din 5 judete se dezbat tot in circumscriptia judecatoriei unde a avut ultimul mort domociliul sau cum?
Cel mai recent răspuns: ContSters221975 , utilizator 21:02, 28 Septembrie 2011
bravo ...era art 10 din legea notarilor publici, desi spetza postata nu arata temeiul pentru succesiuni succesive concluziile.. se bazeaza pe similitudine necunoscund/nefiind un temei :)
apoi acest tex din procedura civila e ori nu imperativ?:D
mai incerc, poate-mi iese...:))
Nr. 6/17488/1154/2008

MINUTA
întâlnirii dintre conducerea CSM şi membrii Comisiei unificarea practicii judiciare – cu preşedintele Secţiei civile de la ÎCCJ, reprezentantul PÎCCJ şi preşedinţii secţiilor civile, conflicte de muncă şi asigurări sociale a curţilor de apel pentru discutarea problemelor de practică judiciară neunitară
11 iunie 2008


10. Stabilirea instanţei competente teritorial, în caz de succesiuni succesive, în cererile privitoare la moşteniri, dacă defuncţii în cauză au avut, fiecare, ultimul domiciliu în raza unor localităţi arondate unor instanţe diferite : se raportează, în acest caz, dispoziţiile art.14 Cpc la prevederile art.12 Cpc, care conferă reclamantului alegerea între mai multe instanţe deopotrivă competente, sau se consideră că textul art.12 Cod procedură civilă se referă numai la cazurile de competenţă alternativă şi, deci, relativă, neputând fi extins la cazurile de competenţă teritorială exclusivă? (Curtea de Apel Piteşti)

a) Intr-o opinie, s-a sustinut ca este competentă teritorial instanţa de la locul situării ultimului domiciliu al ultimului defunct, care culege, prin retransmitere, bunurile din celelalte succesiuni anterioare ; în acest sens, s-a reţinut argumentul de interpretare „ubi idem est ratio, ibi idem lex esse debet”, faţă de împrejurarea că Legea nr.35/1996 privind activitatea notarilor publici stabileşte competenţa acelui notar în a cărui rază de activitate se află ultimul domiciliu al celui din urmă defunct.
Se consideră că raportarea dispoziţiilor art.14 Cpc la prevederile art.12 Coc, care conferă reclamantului alegerea între mai multe instanţe deopotrivă competente, este incorectă, întrucât textul art.12 Cod procedură civilă se referă numai la cazurile de competenţă alternativă şi, deci, relativă, neputând fi extins la cazurile de competenţă teritorială exclusivă, care este de ordine publică, iar nu la alegerea părţii.
b) Intr-o alta părere, se sustine că în acest caz, dispoziţiile art.14 Cod procedură civilă se pot raporta la prevederile art.12 Cod procedură civilă, care conferă reclamantului alegerea între mai multe instanţe deopotrivă competente potrivit aceloraşi criterii, o altă soluţie nefiind legiferată.
Opinia exprimată de lit. A este cea corectă.

temeiul de drept in procedura civila?:">

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

s-a gasit solutia aplicarii deciziei 25/2008- in sensul existentei unei sanctiuni Aloysia Aloysia Avand in vedere ca in legatura cu acesta situatie in practica instantelor nu exista o opinie unitara in ceea ce privete consecintele nerespectarii acestor ... (vezi toată discuția)
Succesiuni succesive ContSters163072 ContSters163072 de ce se dezbat succesiunile succesive la ultimul domicliu al ultimului mort? ma invartesc..am ametit..:D nu reusesc sa gasesc temeiul de drept derogatoriu de ... (vezi toată discuția)
Caut un certificat de deces cosarpavel cosarpavel Cum pot gasi certificatul de deces al unui proprietar al uni loc de casa cumparat in 1922,proprietar trecut in CF al OFICIULUI DE CADASTRU DIN ... (vezi toată discuția)