avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 882 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajare fara contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajare fara contract de munca

in cazul unei persoane care presteaza servicii in cadrul unei firme fara a semna un contract individual de munca prin acordul ambelor parti,daca persoanei in cauza i se aplica anumite nedreptati ,aceasta se poate adresa unei institutii specializate sau exista probabilitatea ca acceptul de a nu semna un contract sa implice si consecintele existente?exista sanctiuni atat pentru angajator cat si pentru angajat?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:30, 29 Septembrie 2011
Buna dimineata!
Va puteti adresa ITM-ului, insa Dvs. de ce ati acceptat sa munciti fara documente legale, iar acum vi se pare ca sunteti nedreptatita?
Sesizarea la ITM are atat avantaje ,cat si dezavantaje , intrucat pentru unca la negru poate fi sanctionata si persoana care a prestat o astfel de munca, nu numai angajatorul.

Codul Muncii prevede la art.260 :
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
........
este vorba despre un serviciu part time,cel la care am aplicat fara a semna contractul de munca.Avand in vedere ca am un loc de munca legal si stabil nu iam dat prea multa importanta contractului de munca.In concluzie nu ma pot adresa ITM-ului fara a fi sanctionat si eu.?initial am dorit un contract de munca si iam prezentat angajatorului si o copie dupa CI.Nu mi sa prezentat nici un contract,desi am prestat servicii firmei pe o perioada de 1 an.
Depuneti o sesizare la ITM .... incercarea moarte n-are .. pana acum ITM-ul nu a sanctionat decat angajatorii, nu si persoanele fizice care prestau munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda pentru ca am lucrat la negru Gujlibar Gujlibar Buna seara, Lucrez la o firma de aproximativ 1 an si am inceput acolo cu salariul minim pe cartea de munca, in realitate luand in mana mai mult decat dublu. ... (vezi toată discuția)
Plata munca tvictory68 tvictory68 Sotia mea s-a angajat la o firma de curierat, i s-a spus ca prima luna va muncii pe degeaba apoi din a2-a luna va primi 600lei. I s-a promis ca din a 2-a luna ... (vezi toată discuția)
Sanctionarea contraventionala a salariatilor lstincu lstincu In cazul in care s-a prestat munca ”la negru”, iar angajatorul a fost amendat de ITM, exista OBLIGATIA sau POSIBILITATEA inspectorilor de a sanctiona si ... (vezi toată discuția)