avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... accident circulatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

accident circulatie

intrebare intrabatoare. in urma cu cateva zile un prieten de-al meu a facut un accident de circulatie, practic a franat sa evite o caruta si a fost lovi in spate de o alta caruta fiind proiectat intr-un cap de pod (vina este in mod evident a celuilalt). Problemele de-abia acum intervin, pe deviz de la service apare ca pentru a fii reparata este necesara suma de 16.000 lei, iar cei de la asdigurari nu ii acorda decat 3.100 lei. Mentionez ca soferul conducea o masina de serviciu (dar nu stiu daca era in timpul programului). Acum el pe cine da in judecata? soferul, firma sau societatea de asigurari
Cel mai recent răspuns: Gabriel Tudor , Avocat 01:04, 12 Septembrie 2008
Avand in vedere ca in Romania carutele nu se asigura RCA :), banuiesc ca prietenul are o asigurare Casco si ca este vorba de asiguratorul Casco. Orin , in baza acesteia este imposibil ca asiguratorul casco sa plateasca din 15000 de lei doar 3000. In principiu la asigurarea facultativa casco s-ar pune aceasta problema in cazul in care masina este subasigurata si atunci s-ar face proportia sau cand exista o fransiza foarte mare.
Reveniti va rog cu detalii, speta nu este prezentata complet
Pentru a va putea edifica asupra cazului, cititi contractul de asigurare. Suma maxima care se poate solicita pe cale amiabila sau se poate obtine prin hotarare judecatoreasca este suma asigurata.
In aceasta situatie, e bine sa va judecati cu societatea de asigurare , care se va subroga in drepturile asiguratului ei dupa plata si va recupera suma acordata cu titlu de despagubire de la persoanele vinovate, daca nu este raspunzator propriul asigurat.
=D> ce greseala am facut :))))) am vrut sa spun ca a fost lovit de o alta masina care venea din spate (doar nu il proiecta o caruta intrun cap de pod) :)))))))
Buna ziua !
:)
Raspunsul in cazul dvs. este dat de Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile, care, in art. 54 prevede urmatoarele:
Art. 54. - Despagubirea se stabileste si se efectueaza conform art. 43 si 49, iar in cazul stabilirii despagubirii prin hotarare judecatoreasca, drepturile persoanelor pagubite prin accidente produse de vehicule aflate in proprietatea persoanelor asigurate in Romania se exercita impotriva asiguratorului de raspundere civila, in limitele obligatiei acestuia, stabilita in prezentul capitol, cu citarea obligatorie a persoanei/persoanelor raspunzatoare de producerea accidentului in calitate de intervenienti fortati.
Trebuie sa stiti ca despagubirile platite de asiguratorii RCA se efectueaza in conformitate cu Normele RCA adoptate de CSA si pot aparea diferente intre valoarea pagubei si cea a despagubirii oferita de asigurator, diferente intemeiate chiar pe aceste norme RCA. Se au in vedere uzura masinii si altele.
Cu toata ca unul dintre principiile raspunderii civile este acoperirea in intregime a pagubelor produse, asigurarea RCA nu acopera in intregime valoarea pagubelor ci o face dupa anumite sisteme de calcul.
robingo a scris:

Problemele de-abia acum intervin, pe deviz de la service apare ca pentru a fii reparata este necesara suma de 16.000 lei, iar cei de la asdigurari nu ii acorda decat 3.100 lei.

Societatea de asigurare cum justifica aceasta diferenta? (care este enorma)

Alte discuții în legătură

Victima accident rutier, cheltuieli de spitalizare foarte mari maria_3008 maria_3008 Buna seara, Sunt victima unui accident auto, produs pe timp de noapte prin tamponarea unui autovehicul cu o caruta nesemnalizata corespunzator, eu fiind ... (vezi toată discuția)
Intervenient dosar civil! andreicrm andreicrm Buna ziua , Am fost chemat in judecata ca intervenient intr-un dosar civil intre doua societati de asigurari ..am facut un rca,iar intre timp am lovit pe ... (vezi toată discuția)
Am avut un accident auto, noaptea, cu o căruță nesemnalizată. pot obține despăgubiri pentru reparația mașinii? Cristina Apatiei Cristina Apatiei Va rog sa imi spuneti daca as putea obtine despăgubirile pentru reparația mașinii, accidentul fiind provocat de o căruța nesemnalizata încărcată cu ... (vezi toată discuția)