Buna ziua. Ma aflu intr-o situatie aparte. Am lucrat in invatamant, ca profesor suplinitor, am ramas insarcinata, si, pentru a beneficia de CIC am beneficiat de ajutor de somaj. Am terminat facultatea si m-am titularizat. De la 1.09.2008 m-am incadrat din nou in munca, dar prefer sa raman in CIC. Noul meu loc de munca este la 85 km de domiciliu. Avand in vedere faptul, ca figurez de parca m-as fi angajat in timpul cat beneficiam de ajutorul de somaj, care sunt drepturile banesti pentru care as putea depune cerere (prima de incadrare, pentru distanta sau niciuna)? Cine va plati CIC-ul de acum incolo? Angajatorul? Va multumesc pentru ajutorul Dvs.
Persoanele care in perioada in care beneficiau de indemnizatia de somaj , se incadreaza intr-o localitate situate la o distanta mai mare de 50 km de unde au domiciliul stabil , beneficiaza de o prima de incadrare neimpozabila, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, egala cu nivelul a doua salarii minim brute pe tara aflata in vigoare la data respectiva. Pentru stabilirea distantei de domiciliu si localitatea in care beneficiarul urmeaza sa isi desfasoare activitatea in vederea acordarii drepturilor ,se va utiliza distanta cea mai scurta.
Pe langa prima de incadrare mai este si prima de instalare care se acorda persoanelor care in perioada in care beneficiaza de indemnizatia de somaj se incadreaza intr-o alta localitate si care isi schimba domiciliul sau resedinta , primesc o prima de instalare acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj a 7 salarii minim brute pe tara in vigoare la data incadrarii. Cererea pentru aceste drepturi trebuie depusa in maxim 12 luni de la angajare.
Ca sa beneficiati de CIC trebuie sa depuneti din nou dosarul cu acte necesare.
Modalitatea de plata a indemnizatiei va fi facuta la fel ca si in perioada anterioara.