avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... se poate considera retinere ilegala daca...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

se poate considera retinere ilegala daca...

Buna ziua,

un angajat, prin sentinta trebuie sa plateasca pensie de intretinere copilului de 1/4 din veniturile nete, lucru cu care este de acord achiesand in timpul procesului. Fiica, pentru a evita (probabil) anumite cheltuieli de executare, trimite angajatorului alaturi de copia sentintei o cerere pentru plata lunara a pensiei conform sentintei.
Prin sentinta angajatorul nu este mentionat ca fiind tert poprit, ca atare fiica trebuie sa obtina executarea si respectiv poprirea in acest sens, insa - si aici intervine intrebarea mea - se poate ca angajatul sa intocmeasca un mandat special la notar prin care imputerniceste angajatorul sa ii retina 1/4? sau se considera retinere abuziva si ilegala cf cod pr civila?
va multumesc.
Cel mai recent răspuns: suciu_diana , utilizator 18:43, 29 Septembrie 2011
nu este o reținere abuzivă. există o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă și dacă a făcut cerere pentru a vă fi oprită suma din salariu și angajatorul a fost de acord este în regulă. de ce sunteți nemulțumit, că nu ați plătit în plus și onorariul executorului judecătoresc?
:) va multumesc, pentru ca prin raspuns imi sustineti parerea.

Nu stiu daca s-a inteles gresit din redactarea mea, insa precizez ca eu reprezint angajatorul. Motivul pentru care angajatul nu poate sa vireze lunar suma de 1/4 este ca acesta este mereu in deplasare. Am vorbit la contabilitate si economista zice ca ea nu poate face retinerile decat daca primeste poprire prin executor. Eu am sugerat ca daca angajatul face procura speciala la notar, strict pentru retinere, se poate si ca este si legal, dat fiind faptul ca legea cere hotarare irevocabila si nu neaparat executare. Cum angajatul vrea dar nu are timp....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara retinere din salariu Vilb Vilb Pot angajatorii sa refuze sa retina pensia alimentara daca e adusa sentinta judecatoreasca personal de tutor sau intimat mai ales ca judecatoria nu mai trimite ... (vezi toată discuția)
Sentintã civilã cu obiect pensie de intretinere. gheyakob gheyakob In urma unei sentinte civile am fost obligat la plata unei pensii de intretinere in favoare fiului meu major care nu indeplinea conform prevederilor din Codul ... (vezi toată discuția)
Poprire banca 30% din salariu fara luarea in considerare a obligatiei de plata pensie de intretinere minor mimzy mimzy Buna ziua Problema mea in momentul de fata este banca...sotul meu are o poprire pe salar (executare silita)din care banca ii trage 30%. ......el trebuie sa ... (vezi toată discuția)