Buna
Am o mare nelamurire
I. Modificarea actului constitutiv si al statului unui ONG poate fi facuta in temeiul procedurii ca si societatile pe actiuni adica cu convocator inainte de 30 de zile de data stabilita pt intalnire si publicat in monitorul oficial si intr-un ziar de raspandire locala?
II. IN CAZUL IN CARE SE MODIFICA ACTUL SI STATUTUL IMPLICIT LA JUDECATORIE VOR FI DEPUSE UN EX DUPA ACT SI STATUT AUTENTIFICAT DE CATRE UN AVOCAT SI SEMNATE DE CATRE MEMBRI FONDATORI?
IN CAZUL IN CARE O MARE PARTE DINTRE ACESTI MEMBRI NU SUNT DE GASIT PT CA LA INCEPUT AU FOST 25 DE MEMBRII FONDATORI NOUL STATUT SI ACT MODIFICAT SE POATE SEMNA DE CATRE CONSILIUL DIRECTOR?
SAU CUM AS PUTEA SA FAC CA SA SE SEMNEZE ACTUL CONSTITUTIV SI STATUTUL?
Aveti in statut procedura de convocare a adunarii generale a asociatiei(ordinare si extraordinare) si de valabilitate a luarii de decizii in cadrul ei. Nu cred ca trebuie sa va complicati cu anunturi prin presa care aduc costuri in plus. E de ajuns un telefon sau un email.
Daca vreti sa modificati statutul(mai precis anumite articole) aceste modificari vor aparea in procesul verbal al adunarii generale la punctul de pe ordinea de zi : modificare statut. Acest proces verbal, in partea finala, va avea numele persoanei cu adresa si date din buletin(cnp serie, numar) care se va ocupa cu demersurile de inregistrare la judecatorie. Tot acest proces verbal va cuprinde in final lista cu membrii asociatiei din care cei prezenti cu datele lor din buletin si cu semnaturile lor.
Acum, daca nu sunt de gasit inseamna ca nu au mai activat demult in asociatie. Tot in statut aveti si procedura de trecere din membru cu drept de vot in membru simpatizant, sau poate aveti o alta calitate.Asta evita tocmai imposibilitatea de luare a unor decizii din lipsa de cvorum. Organul de conducere al asociatiei, cand pregateste convocarea adumarii generale, poate constata daca unii membrii nu mai sunt de mult timp activi si poate lua decizia ca ei sa fie declasati. Legat de membrii fondatori, carora nu li se poate aplica acest principiu enumerat mai sus pentru ca ei apar acolo in actele constitutive, puteti, prin organul de conducere, sa atrageti membrii noi dornici de implicare si afirmare si astfel, dupa cateva luni, care presupun ca ar fi timpul cat ei trebuie sa capete drept de vot, vor putea constitui astfel o noua majoritate.
Singuri, cei din organele de conducere nu pot modifica statutul.
DECI SA INTELEG CA IN MOMENTUL IN CARE VOI DEPUNE STATUTUL SI ACTUL CONSTITUTIV LA JUDECATORIE CE SEMNATURI VA APAREA PE EL ???
SI DACA LA ADUNARE VA VENI DOAR 3 PERSOANE????
Actul constitutiv nu-l mai depuneti. Acum, cand doriti sa modificati articole din statut, depuneti procesul verbal de care v-am spus in 5 exemplare autentificate la notar si statutul avand integrate in el noile articole modificate.
Deci pe statut nu semneaza nimeni. Va fi semnat procesul verbal de catre cei prezenti la acea adunare generala in care se iau respectivele decizii.
Va dau un sfat. Faceti acel statut cat mai condensat iar detaliile trecetile in regulamentul de organizare si functionare a asociatiei care nu mai e nevoie sa fie inregistrat la judecatorie dupa ce e aprobat si modificat de adunarea generala.
Aduceti membrii noi si apoi convocati o adunare generala extraordinara. Doar membrii din comitetul de conducere nu vor putea semna.