avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 948 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... concubinaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

concubinaj

Buna ziua!
Ma numesc Gabriela si am o mare nelamurire.Stau cu un baiat de 10 ani care din nefericire era intr0o relatie de concubinaj cu o alta fata si exista si un copil.Relatia este numai de concubinaj fara nici un fel de act doar copilul care este recunoscut de tata.Problema este ca acest baiat nu se poate desparti de concubina lui din cauza unei noi legi aparute in codul civil ca,concubinajul dupa 5 ani este considerat casnicie si de aceea totul va fi impartit in jumatate.
Aceasta fata a ramas gravida la varsta de 16 ani si nu are nici liceul terminat,nu a alucrat in viata ei dar nu asta e problema mea ci daca exista riscul ca la o eventuala despartire in cazul de fata este ca tot ce are el va fi dat in jumatate si daca acest copil va ramane la mama tinand cont ca nu are absolut nimic pe numele ei nu are cu ce il creste si copilul are 10 ani.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 19:45, 30 Septembrie 2011
Nu exista legea de care vorbiti.
Daca, insa, concubina dovedeste ca a contribuit la dobandirea bunurilor de catre concubinul sau, atunci aceasta are un drept de creanta egal cu valoarea contributiei sale.
In ceea ce priveste copilul, daca parintii nu se inteleg la cine sa fie locuinta copilului, va decide instanta de judecata.
Nu exista nici o astfel de prevedere legala referitoare la casatorie si concubinaj. Casatoria se realizeaza prin acordul de vointa expresa a partilor.

Daca concubina a contribuit cu o suma de bani la cumpararea unor bunuri are un drept de creanta, adica poate solicita banii.
nu a contribuit cu absolut nimic doar in gospodarie ceea ce face o femeie in casa.
Sigur nu exista o lege care obliga acest partaj de 50%?
Atunci nu are nici un drept. Concubinajul nu este recunoscut in Romania si poate sa dureze toata viata ca tot nu „se transforma in casatorie”.

Partajul are loc doar in cazul divortului, atunci cand exista deja o casatorie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partajul in uniune consensuala myhaita1 myhaita1 Am fost casatorit 15 ani din 1979-1994, iar din 1994-2009 adica inca 15 ani am stat in concubinaj cu fosta nevasta, deci stam efectiv de 30 de ani ... (vezi toată discuția)
Concubinaj-mostenire Art2 Art2 Buna ziua, Am o nelamurire cu privire la situatia in care ma aflu. Tatal meu s-a despartit de mama(copii au ramas la el), iar acum 35 ani a inceput sa ... (vezi toată discuția)
Partaj după concubinaj Pascal Vasile Pascal Vasile Cum se face partajul la despartirea concubinilor? (vezi toată discuția)