avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune

inteleg ca noul cod nu imi ia in calcul posesia pana azi..mergand pe legea veche..sigur, printre altele cum ca uzucapiunea e retroactiva..
insa de o jonctiune a posesiilor tine cont...adica 29 de ani si 365 zile unite prin jonctiune de una zi ( poate doua) merge sa te intabulezi ..opozabil :(
Cel mai recent răspuns: ContSters221975 , utilizator 18:27, 9 Octombrie 2011
Puteti dovedi posesia utila cu martori, acte si expertiza .Totul e sa-l gasiti pe vechiul proprietar sau pe mostenitorii lui.
Daca exista evidente la agricol si fisc,puteti incerca pe cale administrativa, evitand instanta-Ordinul Prefectului art. 23 din legea 18/1991 .
Intrucat posesia de lunga durata a inceput sub imperiul vechii legi ,eu cred ca nu sunt probleme.Urmeaza sa o dovediti cu martori sau inscrisuri ,asa cum v-a recomandat si colega mea.
Codul civil republicat:
Articolul 6
(4) Prescripțiile, decăderile și uzucapiunile începute și neîmplinite la data intrării în vigoare a legii noi sunt în întregime supuse dispozițiilor legale care le-au instituit.


Legea 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil:

Articolul 82
Dispoziţiile art. 930-934 din Codul civil referitoare la uzucapiunea imobiliară se aplică numai în cazurile în care posesia a început după data intrării în vigoare a acestuia. Pentru cazurile în care posesia a început înainte de această dată, sunt aplicabile dispoziţiile referitoare la uzucapiune în vigoare la data începerii posesiei. În cazul imobilelor pentru care, la data începerii posesiei, nu erau deschise cărţi funciare, rămân aplicabile dispoziţiile în materie de uzucapiune din Codul civil din 1864.


Dacă posesiilor începute în timpul vechii legi li se aplică „în întregime” dispozițiile acesteia (v. termene, vicii, joncțiune), înseamnă că singurul caz în care avem o problemă e atunci când posesia începută înainte de 1 octombrie 2011 se termină la sau după această dată. Atunci apar întrebări precum: se poate uni prin joncțiune (articolul 1860 din vechiul Cod civil, articolul 933 din noul Cod civil) o posesie începută în timpul vechii legi și terminată la 2 octombrie 2011 cu o posesie începută la această dată?

N-am găsit nimic explicit în acest sens în Legea 71/2011 sau în noul Cod civil, însă problema e interesantă dacă ținem cont că termenele prescripției achizitive s-au redus de la 10-20, respectiv 30 de ani, la 5 (uzucapiunea tabulară) și 10 ani (uzucapiunea extratabulară).

Referințe:
- Codul civil republicat - www.avocatnet.ro/UserFiles/a...
- Legea 71/2011 - www.avocatnet.ro/UserFiles/a...
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Octombrie 2011
klewos, utilizator
Da, uzucapiunea inceputa sub vechiul cod civil va fi supus regulilor de drept instituit in acesta.
Noul cod, de astazi 1 octombrie 2011, fiind codul actual nu are implicatii juridice.
Prin urmare, va trebui sa urmariti efectele juridice nascute sub vechiul cod civil.

Alte discuții în legătură

Am o nelamurire!!! DOTZ DOTZ Care sunt principalele modificari privind uzucapiunea in lumina noii regelentari de drept civil? Sa fie vorba ca uzucapiunea de 30 de ani si uzucapiunea de ... (vezi toată discuția)
Transmiterea dreptului la uzucapiune vasile58 vasile58 uzucapiunea extratabulara poate face obiectul unei cesiuni ale drepturilor litigioase de catre mostenitorul celor ce au folosit un teren mai mult de 30 de ani ... (vezi toată discuția)
Obtinere proprietate denisa89 denisa89 buna ziua, in cazul in care am folosit un teren pe o perioada de peste 10 ani si nu m-a deranjat nimeni, nu mi-a zis nimeni nimic, pot obtine acel teren prin ... (vezi toată discuția)