Codul civil republicat:
Articolul 6
(4) Prescripțiile, decăderile și uzucapiunile începute și neîmplinite la data intrării în vigoare a legii noi sunt în întregime supuse dispozițiilor legale care le-au instituit.
Legea 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil:
Articolul 82
Dispoziţiile art. 930-934 din Codul civil referitoare la uzucapiunea imobiliară se aplică numai în cazurile în care posesia a început după data intrării în vigoare a acestuia. Pentru cazurile în care posesia a început înainte de această dată, sunt aplicabile dispoziţiile referitoare la uzucapiune în vigoare la data începerii posesiei. În cazul imobilelor pentru care, la data începerii posesiei, nu erau deschise cărţi funciare, rămân aplicabile dispoziţiile în materie de uzucapiune din Codul civil din 1864.
Dacă posesiilor începute în timpul vechii legi li se aplică „în întregime” dispozițiile acesteia (v. termene, vicii, joncțiune), înseamnă că singurul caz în care avem o problemă e atunci când posesia începută înainte de 1 octombrie 2011 se termină la sau după această dată. Atunci apar întrebări precum: se poate uni prin joncțiune (articolul 1860 din vechiul Cod civil, articolul 933 din noul Cod civil) o posesie începută în timpul vechii legi și terminată la 2 octombrie 2011 cu o posesie începută la această dată?
N-am găsit nimic explicit în acest sens în Legea 71/2011 sau în noul Cod civil, însă problema e interesantă dacă ținem cont că termenele prescripției achizitive s-au redus de la 10-20, respectiv 30 de ani, la 5 (uzucapiunea tabulară) și 10 ani (uzucapiunea extratabulară).
Referințe:
- Codul civil republicat -
www.avocatnet.ro/UserFiles/a...
- Legea 71/2011 -
www.avocatnet.ro/UserFiles/a...