avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... daca poate cineva sa ma lamureasca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

daca poate cineva sa ma lamureasca

sunt angajata de 1 an si 3 luni la o firma particulara care comercializeaza profile pvc. nu am studii superioare si nici macar medii, am terminat sc. generala(8cls) si 4 ani liceu seral(din 5), asa ca atunci cand m-am angajat mi s-a spus ca nu pot fi trecuta in cartea de munca decat muncitor necalificat, ptr. ca nu am nici o specializare. eu practic fac contabilitate primara daca pot sa spun asa, incepand de la facturi, chitante si pana la registrul de casa, inchideri zilnice si de sfarsit de luna. am auzit ca totusi as fi putut sa cer sa fiu trecuta pe cartea de munca mai mult decat un simplu muncitor, deoarece sunt functii asemanatoare cu cea pe care o fac eu dar pt. care nu se cere neaparat studii, mai exact cineva mi-a spus ca nu exista scoala de gestionar, secretara, facturista, s.a.m.d. trebuie doar sa am cele 10 clase obligatorii.
Va rog sa-mi dati raspunsuri concrete deoarece vreu sa i-au atitudine, daca bineinteles se poate face ceva. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:40, 15 Septembrie 2008
Pentru "adelaida_07":
Si daca o angajeaza pe post de secretar administrativ sau planificator, ce i se poate intampla? Ce lege a incalcat angajatorul?
COR este obligatoriu numai in ce priveste denumirea ocupatiei (exprimata prin functie sau meserie) inscrisa in contractul individual de munca.
Deoarece este o societate cu capital privat, de profilul si marimea descrise de "lavi_marcos", aceasta nu are pretentii la studii asa inalte de la salariatii sai. Impotant este ca salariatul sa-si faca datoria, sa-si indeplineasca sarcinile de serviciu si sa aduca profit patronului.
In cel mai scurt timp posibil isi va completa studiile si va putea sa fie promovata, avand si experinta in spate.
La o firma de transport, al carui asociat unic este o d-na, aceasta si-a angajat sotul (care are st.medii) in functia de Director Logistic.
Drept urmare, la firmele private, conteaza sa ai rezultat cuantificabil, realizari si nu neaparat st.superioare.
Bineinteles, sunt deacord ca cineva cu studii medii nu se va ridica NICIODATA la nivelul de competenta al celui cu studii superioare, dar se intampla ca cel cu st. medii sa aiba mai mult "fler" in afaceri decat unul cu st.sup. (fiindca a fost format intr-un mediu proprice)
Raspunsurile mele sunt date din experienta pe care o am in domeniu. Eu am pus in practica tot ce am spus pe forum si nu au existat probleme nici cu ITM nici cu alte organe de control. Legea trebuie aplicata intocmai, dar sa nu fim noi mai catolici decat Papa.
Am avut si eu un administrator si director general fara studii superioare dar al naibii de destept si intreprinzator. Si nu incalca legile, lucra cinstiti.
Si eu am observat ca ceea ce scrieti nu e numai teorie. Care au cunostinte pur teoretice se cunosc. Sunt deacord cu ce ati scris intotdeauna, pentru oferiti solutii practice in primul rand.
Va multumim!
@ tudorvaleriu
Problema este ca fara calificare nu poate fi incadrata intr-o meserie ale carei cerinte sunt legate de un anumit nivel al studiilor.
Sigur ca putem sa spunem de ce sa nu fie incadrata in functia de ....................... ca mai are putin si indeplineste conditiile. Realitatea este ca nu va putea fi incadrata pentru ca nu face dovada studiilor minime necesare, ne place sau nu asta este realitatea.
@namiru
Din simpla citire a conditiilor cu privire la studii necesare pentru functia de directir afli ca nu este necesar ca persoana sa aiba studii superioare.
Uite asa la intamplare un exemplu de director:
121011
Director general societate comerciala
(Subgrupa majora 12, Grupa minora 121, Grupa de baza 1210)
Nivelul de instruire: - (nedefinit; superior dar nu neaparat)

nu de alta dar director logistic nu am gasit in codul cor.............
Asa cum scrie aici nivelul studiilor este NEDEFINIT, mai pe romaneste poti fi director si cu 10 clase. Deci nu este nimic uimitor in incadrarea respectiva este conform codului cor.
Aceasta este o functie pe care o poate ocupa si doamna care a deschis acest topic.

Alte discuții în legătură

Inregistrare cim AndreiTimi AndreiTimi Buna seara, Am si eu o intrebare. Daca firma este cu capital privat pot inregistra la ITM un contract de munca pentru un angajat cu codul COR 213904 ... (vezi toată discuția)
Modificarea functiei in cartea de munca broskutza16 broskutza16 Buna ziua, Am cativa colegi care, desi au adus diplome de specializare (licenta in inginerie, economie etc), specializari conform postului de munca, si ... (vezi toată discuția)
Incadrare persoana in functia de secretar in asociatie cu studii ... Laura_Lau Laura_Lau Ce cod COR pot folosi pentru a incadra o persoana in functia de secretar cu studii superioare intr-o asociatie intercomunitara? Multumesc (vezi toată discuția)