avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1918 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Fereastra deschisa sau transparenta in cazul unei ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Fereastra deschisa sau transparenta in cazul unei cladiri construita pe hotar

Stiam ca vechea legislatie nu permite ca o constructie ridicata pe hotar, sa aiba ferestra deschisa sau transparenta. Recent intr-o revista de design interior am citit ca s-a schimbat legislatia, fara sa se faca precizari in acest sens.
As dori sa stiu ce modificari au fost aduse acestei legi.

multumesc
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 18:35, 2 Octombrie 2011
Ieri, pe data de 1 octombrie a intrat in vigoare Noul Cod Civil al României.

In acest cod se permite existenta unor ferestre de lumina la o distanta mai mica de 2 metri.

Art. 614. - Nu este permis să se facă fereastră sau deschidere în zidul comun decât cu acordul proprietarilor.

Distanța minimă pentru fereastra de vedere

Art. 615. -
(1) Este obligatorie păstrarea unei distanțe de cel puțin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparținând proprietarului vecin și fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond
(2) Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanță mai mică de un metru
(3) Distanța se calculează de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe fața zidului în care s-a deschis vederea sau, după caz, pe linia exterioară a balconului, până la linia de hotar. Distanța, și în cazul lucrărilor neparalele, se măsoară tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrării de linia de hotar și până la această linie.

Fereastra de lumină

Art. 616. - Dispozițiile art. 615 nu exclud dreptul proprietarului de a-și deschide, fără limită de distanță, ferestre de lumină dacă sunt astfel construite încât să împiedice vederea spre fondul învecinat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Geamul vecinului este foarte aproape de casa mea stefana88 stefana88 Buna ziua! Am si eu o problema.. Gardul casei mele este foarte aproape de casa vecinului. Vecinul meu si-a facut chiar langa acel gard un geam la casa. ... (vezi toată discuția)
Umbrirea ferestrelor cosma2 cosma2 Detin o casa imrejmuita pe una dintre laturi din gard zidit la o inaltime de aprox. 2.2-2.6m .Vecinii mei sustin (printre altele) ca ,prin acest gard le-am ... (vezi toată discuția)
Distante legale pentru constructii si plantatii be_onest_1972 be_onest_1972 Buna seara, am descoperit discutii foarte interesante pe acest forum si cu mare bucurie am aflat despre sfaturi foarte utile adresate celor ce si-au expus ... (vezi toată discuția)