Buna ziua
am facut cerere pentru ajutorul pentru nastere la un an jumatate dupa ce am nascut (conform Contractului Colectiv de Munca la Nivel National pe 2007-2010) si mi s-a zis ca termenul de prescriere este de 6 luni, conform Decretului 167/58, deoarece acesta nu este incadrat in categoria drepturilor salariale (care intr-adevar se prescriu in 3 ani). Mie mi se pare ca atata timp cat acest ajutor se acorda salariatilor, este un drept salarial! Ma puteti ajuta cu un sfat referitor la aceasta problema? Mentionez ca data nasterii copilului este martie 2007.
Intr-adevar, termenul de introducere a unei actiuni in instanta avand ca obiect obligarea angajatorului la plata une sumei reprezentand ajutorul acordat mamelor la nastere este de 6 luni.
In acest sens, art.283 alin1. lit.e din Codul muncii prevede ca, cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate în termen de 6 luni de la data naşterii dreptului la acţiune, în cazul neexecutării contractului colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia.
va multumesc pentru raspuns dar tot nu am inteles. eu nu am dat compania in judecata deci nu are de ce sa se prescrie actiunea asta. eu doar am facut o cerere pentru a primi acest ajutor cu o intarziere de un an jumatate, in conditiile in care Codul Muncii prevede un termen de prescriere de 3 ani pentru drepturile salariale. as vrea sa stiu daca acest ajutor este un drept salarial sau nu, iar daca nu este drept salarial daca mai exista posibilitatea sa il primesc cu aceasta intarziere.