avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1155 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligativitatea constituirii fondurilor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligativitatea constituirii fondurilor

Eu sunt chiriasa intr-un imobil si sunt curioasa cine plateste fondul de rulment si cel de reparatii. Ma intereseaza in special cel de reparatii. Tot am citit pe acest forum raspunsuri mai vechi dar nu stiu daca se mai aplica si acum . Si referitor la fondul de rulment am gasit un articlo care spune:
Fondul de rulment este al proprietarului şi nu al asociaţiei. Asociaţia doar îl rulează pentru interesele proprietarilor care au dat acest fond.
•Nici o lege din România nu prevede obligativitate pentru existenţa fondului de rulment.
•Fondul de rulment nu poate fi folosit pentru a acoperi restanţele proprietarilor sau pentru depozite bancare la termen.
•Dacă proprietarul optează pentru constituirea fondului de rulment, cuantumul acestuia trebuie să fie egal cu valoarea celei mai mari întreţineri din ultimul an. Existenţa fondului de rulment dă dreptul proprietarului de a plăti întreţinerea mai lejer, adică în termen de 20 de zile de la data afişării.
•Dacă proprietarul nu doreşte să contribuie cu fond de rulment în asociaţie, atunci are obligaţia să achite întreţinerea în maximum 5 de zile de la afişarea listei, pentru ca asociaţia să aibă banii la timp pentru plata facturilor de consum. Lista de plată se afişează între 20 şi 25 ale lunii.
•Fondul de rulment se poate restitui fie la cerere, fie la vânzarea proprietăţii.
Atenţie! În perioadă de criză economică şi socială nu se cere proprietarilor fond de rulment. Astfel se agravează problemele financiare dintr-un bloc.

Este adevarat acest lucru?Pot refuza plata fondului de rulment?

Va multumesc pentru timpul acordat
Cel mai recent răspuns: Mirabela-Mihaela , utilizator 09:23, 4 Octombrie 2011
Nu stiu ce vreti. Aveti intrebari sau ne invatati pe noi ce este cu aceste fonduri... in perioada de criza.
Fondurile de rulment si de reparatii sunt constituite de proprietar, insa depinde ce intelegeri mai sunt pe-acolo. Apropo's , cred ca aveti contract de inchiriere?
In rest multe aberatii in articolul despre care vorbiti.
Depinde ce fel de chiriasa sunteti. La stat sau la un proprietar - persoana fizica?
Daca sunteti la stat aveti acelasi regim in privinta achitarii obligatiilor ca si proprietarii.
Daca sunteti la un proprietar - persoana fizica - atunci trebuie sa cadeti de acord cu proprietarul dv. cine plateste aceste fonduri, dar ele trebuie platite, fiind obligatoriu de constituit de catre asociatii, conform legii 230/2007.

- Legea 230/2007 si HG 1588?2007 cu normele de aplicare a legii obliga in Romania constituirea acestor fonduri si deci achitarea lor de catre proprietari.

- Fondul de rulment este folosit pentru plata facturilor venite de la furnizori, ca urmare a consumurilor locatarilor din blocuri, pana cand aceste facturi sunt repartizate pe liste. In felul acesta, in principiu, fondul de rulment se cheltuieste si se reintregeste lunar, adica se ruleaza, ca d-aia e fond de rulment. Surplusul, caz fericit, poate sta in depozit bancar; aceasta este chiar o necesitate, in loc de a sta in casa administratorului, de exemplu pe perioada verii, cand facturile sunt mai mici decat cea mai scumpa luna din anul precedent, reper dupa care s-a dimensionat fondul de rulment.

-Proprietarul nu are optiune in privinta achitarii fondului de rulment, ci obligatia achitarii lui, in caz contrar restanta acestuia poate fi penalizata la fel ca si cota curenta la intretinere neachitata.

- Nu exista nicaieri in lege conditii de plata in functie de existenta sau nu a fondului de rulment. Aceea este o explicatie confuza asupra efectelor pe care le are lipsa fondului de rulment unui proprietar.
Listele se afiseaza la maxim 5 zile dupa primirea ultimei facturi pentru luna precedenta. Cum posta functioneaza deficitar nu exista in lege o data calendaristica obligatorie pentru afisare, ci doar un reper (primirea ultimei facturi).

- Este adevarat ca fondul de rulment se restituie proprietarului la vanzarea locuintei sau persoanei care a parasit locuinta, daca ea a si platit si in masura in care a platit acest fond de rulment. (Fondul de reparatii nu se restituie nimanui si in nicio ocazie).

"Atentionarea" din mesajul dv., probabil preluata din acelasi articol, este o interpretare populista fara nicio legatura cu legea.
Criza sau necriza, locatarii din blocuri consuma, facturile se emit, acestea trebuie platite pentru ca in caz contrar se sisteaza utilitatile, plata se face in aceleasi conditii de organizare a contabilitatii din asociatii.
Cine e in criza si nu poate plati ce consuma sau ceea ce se impune prin lege trebuie sa opteze personal pentru rezolvarea propriei situatii materiale.

Asociatiile de proprietari functioneaza dupa lege si nu dupa articole de presa.
Ultima modificare: Marți, 4 Octombrie 2011
elga50, moderator
Multumesc de raspuns. M-ati ajutat mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fond rulment luciana17 luciana17 In blocul in care locuiesc se cere un fond de rulment de 300 de lei de apartament pentru cei bransati la radet si de 100 de lei pentru cei debransati de la ... (vezi toată discuția)
Fond de rulment doina62 doina62 Este adevarat ca daca fd de rulment e consumat pe cote de intretinere neachitate administratorul tb sa anunte proprietarii in scris sau altfel? (vezi toată discuția)
Dobanzi la fondul de rulment marida marida Intr-o asociatie de proprietari, dobanda din banca pentru fondul de rulment, poate fi folosita la completarea fondului de rulment al fiecarui proprietar? (vezi toată discuția)