avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2085 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... dreptul muncii-ambiguitate cim
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

dreptul muncii-ambiguitate cim

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in urmatoare problema.
Sunt angajat intr-o firma, iar pe langa salariul de incadrare am negociat si o prima (prin act aditional semnat de ambele parti).
In acest act aditional se specifica ca prima se calculeaza anual si reprezinta un anumit procent din salariul de incadrare anual".
Doresc sa plec din firma, si mi-am depus deja demisa.
Firma nu doreste sa imi acorde acest bonus pe motiv ca nu am lucrat un an intreg desi in actul aditional la contract nu se specifica aceasta conditie.

va rog sa ma ajutati cu o opinie.
Daca merita sa incerc recuperarea acestei sume si cum ar trebui sa formulez respectiva cerere.

va multumesc
cu stima,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:38, 19 Decembrie 2011
Daca este vorba despre prima anuala si baza de raportare la care se aplica procentul o reprezinta salariile anuale,(salariile obtinute in perioada ianuarie-decembrie 2011)si nu aveti specificat in actul aditional ca aceasta se acorda in caz de incetare a cim in cursul anului in functie de timpul efectiv lucrat,atunci nu cred ca aveti sanse sa recuperati c/v acestei prime.
totusi, formularea mi se pare ambigua in actul aditional.
Sunt perfect de acord cu opinia dvs, insa se poate interpreta si invers (adica in favoarea angajatului) atata timp cat nu se specifica conditionarea primirii primei de "statul" in firma un an intreg calendaristic.

ce spuneti ?
S-ar putea prevala ,chiar daca explicit nu este consemnat,de modalitatea de calcul,adica faptul ca baza de calcul o reprezinta salariul realizat intr-un an calendaristic si ca dvs, daca plecati in octombrie de ex. nu veti mai realiza salariu pe noiembrie si decembrie.
Faceti calculul cat ar fi respectiva suma doar pentru perioada lucrata in acest an iar apoi puneti in balanta:
- cat costa onorariul unui avocat,
- cheltuielile de judecata,
- timpul si nervii pierduti, precum si faptul ca puteti sa nu castigati (fiind o clauza atat de vaga....) sau firma sa nu mai existe/sa nu mai poata fi executata pentru respectiva suma
- timpul in care va fi platita suma daca castigati.

Si va raspundeti singur daca merita...
Administratorul companiei ce m-a angajat (unul din cei trei, toti expati), mi-a confirmat pe email si plata unor cursuri de specialitate, insa acestea nu sunt trecute intr-un act aditional la contract.
Pot cere plata acestor cursuri? Pot dovedi cu acest email ca firma mi-a promis (in scris) anumite lucruri, insa in realitate acestea nu s-au intamplat ?
Are valoare email-ul scris al administratorului, in instanta ?
va multumesc

Alte discuții în legătură

Clauza formare profesionala george73 george73 Buna ziua, Sunt angajat la o firma din Bucuresti de aproximativ 8 luni.Deoarece este un domeniu tehnic a trebuit sa fac un curs de formare profesionala atunci ... (vezi toată discuția)
Act aditional pentru curs cerasela1986 cerasela1986 am nevoie de ajutorul vostru pentru urmatoarea problema: la firma unde lucrez acum am facut un curs si am semnat un act aditional in care se prevede ca in ... (vezi toată discuția)
Sporul pentru munca sambata-cum se calculeaza? hgabi hgabi As dori sa va intreb cum sa calculeaza sporul acordat unui salariat pentru ca lucreaza sambata? Art.137 (3) prevede acordarea unui spor la salariu, dar nu ... (vezi toată discuția)