avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire dupa noul cod civil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire dupa noul cod civil

Buna ziua ! Am asteptat cu nerabdare noul cod civil , avand speranta ca voi putea iesi din urmatoarea situatie -- sunt recasatorit , am copil (din prima casatorie ) caruia i-am lasat la divort tot ce aveam si fiindca nu am relatii de nici un fel cu el (copilul) am dorit ca in cazul decesului meu bunurile pe care le-am dobandit cu actuala sotie , sa-i ramana acesteia fara a fi obligata sa patricipe la mostenire si copilul meu.Ma gandeam la un contract prenuptial (nu la cel medical) insa nu este prevazut. Daca conform noului cod civil conform sectiunii 2,art.30,31. se face referire la bunuri dobandite inainte si in timpul casatoriei nu-mi ramane decat sa divortez,sa-mi trec toate bunurile ca fiind ale sotiei si apoi sa ma recasatoresc (tot cu actuala sotie) fara a mai avea vreo legataura cu bunurile respective.
Ce ma sfatuiti ?!?
Ultima modificare: Marți, 4 Octombrie 2011
vyk68, utilizator
Cel mai recent răspuns: vyk68 , utilizator 19:28, 12 Octombrie 2011
V-ati suparat degeaba, avand in vedere faptul ca v-am aratat o solutie corecta si legala. Sau, cum spuneti, echitabila.

Bunurile sotiei nu sunt mostenite de primul fiu, acestea ii raman sotiei ca bunuri proprii. Cat de dificil sau usor ii va fi realizarea acestui lucru depinde de ce acte anume incheiati acum, in timpul vietii.
Legile nu tin cont nici de aventurile tatilor; este o diferenta intre un sot rau si un parinte rau.

Mai mult decat atat nu puteti fi sfatuit, caci oricat de nesec ati dori solutionarea unui dosar, ea nu poate incalca legea, ca am promis sa o respect.

Mie imi pare ca soplutia mea anterioara a fost mai mult decat va doreati: nu numai ca va fiul nu atenta la bunurile sotiei actuale, insa in functie de valoarea lor putea sa nu atenteze nici la cele ale dv.
Daca nu asta voiati, atunci ce anume?
Va multumesc pentru intentie insa nu ati inteles ca din partea mea nu au fost aventuri iar TOATE bunurile pe care le-am avut in prima casnicie le-am lasat fostei (am specificat si in hotararea de divort ca sunt si pentru copil) ,asa ca la ce bunuri sa mai fac partaj ? Oricum va multumesc ca v-ati dat o parere depre aceasta situatie , m-ar interesa care este opinia pe care o aveti fata de dreptul pe care il are descendentul major(in Romania), privind mostenirea ,dar si daespre neputinta parintelui in asi administra (dupa deces)cum doreste bunurile fiindca legea nu apara decat interesele primului.Cu respect fata de profesia pe care o aveti va informez ca nu m-am suparat insa din cele scrise demonstrati in afara cunostintelor pa care le aveti si putin subiectivism (vezi ”aventurile tatilor”)O zi buna va doresc!
Ultima modificare: Miercuri, 12 Octombrie 2011
vyk68, utilizator
Domnule, puteati sa faceti un partaj normal si donatie pe numele fiului. Atata timp cat primul fiu nu isi poate intabula imobilele pe numele lui (de exemplu) nu se poate vorbi ca i le-ati lasat lui.
Trebuia sa aveti niste sfaturi mai bune atunci. Din pacate, hotararea aia nu cred sa faca o ceapa degerata raportata la scopul care doriti dv. Dar fara sa o citesc, nu pot avea habar daca chiar s-a facut un partaj ori ba.

Despre chestiuni pur teoretice nu discut, ca am face aici tratate de drept; cu atat mai mult cu cat vreti sa compar drfepturile unui om cu ale unui mort.

Cat despre preconceptiile mele, v-ar ajuta daca v-ati urmari interesele in loc sa criticati oameni care va dau sfaturi dezinteresate. Si sfaturi bune, ca sa ma laud. :D
In mesajul dv. din data de 10 octombrie, vorbeati despre legile care nu tin cont de aventurile mamelor. Raportat la aceasta afirmatie, am adus in discutie si aventurile tatilor, ca sa va arat ca legea e echidistanta. Si v-am completat cu o afirmatie generica despre soti si parinti.
daca subliniind egalitatea sexelor in fata legii inseamna ca sunt subiectiva... ma retrag.

O zi frumoasa!
Va multumesc ! Sunteti amabla si ma bucur ca ati dat atata atentie acestei discutii .Esenta este alta iar ogoliile creeaza dispute incorecte .Inca o data va multumesc respectuos si ma bucur ca v-ati retras.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire jaguar26iunie79 jaguar26iunie79 Buna ziua!Am o nelamurire in cazul unei mosteniri si as vrea sa stiu urmatoarele:daca sunt singur la parinti si ai mei sunt despartiti de ceva vreme,mama fiind ... (vezi toată discuția)
Donatie intre (viitori) soti wazz wazz Buna ziua, Sunt divortat, am doi copii majori, studenti, din o casatorie anterioara, si un apartament 3 camere donat(pana in momentul de fata, nepartajat ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa tata decedat andynagy13 andynagy13 am un tata decedat din anu 2007 noiembrie.eu sunt copilul lui din prima casatorie,el sa recasatorit ulterior si are o fata cu actuala sotie.vreau sa fac ... (vezi toată discuția)