avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu crestere copil

Buna ziua,
As avea o intrebare legata de concediul de maternitate si cel de crestere copil. In cazul in care salariata a intrat in concediu de maternitate la 28 de saptamani si, in mod normal, dupa nastere i-ar ramane fix 42 de zile de concediu postnatal, insa aceasta naste mai tarziu cu cateva zile, ce se poate face in acest caz?
Daca din cele 42 de zile obligatorii nu i-au mai ramas decat 39, ca urmare a faptului ca a nascut mai tarziu decat preconizase medicul, ce se poate face? Raman de efectuat doar 39 de zile, desi obligatorii sunt 42?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:37, 5 Octombrie 2011
OUG 111/2010:
Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;

Va intra in concediu pentru cresterea copilului dupa expirarea a 42 de zile de nasterea copilului.

OUG 158/2005:
Art. 43. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate. Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere. Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
1. Inseamna ca medicul si cu salariata nu au calcular bine data nasterii.

2. Concediul de lauzie va fi numai de 39 de zile (nu se poate acorda concediu de maternitate mai mare de 126 zile).

3. CCC il va lua incepand cu a 43-a zi de la nasterea copilului.

4. Pentru cele 3 zile neacoperite se poate lua un concediu medical sau un CFP.
va abordez din nou pt ca in trecut m-ati mai lamurit.Salariata cu contract de munca,intra in conc crestere copil.Pe langa salariul la functia de baza mai are o conventie(prestari servicii in baza codului civil ),timp de o luna.Conventia este declarata corect la fisc,platit acel 10%.La Agentie de prestatii soc s-a dus adev de la angajator,Mamica a depus si copii dupa decl de la fisc sa se vada corectitudinea,insa i se mai cere:contractul in copie, adica adev stampilata de angajator nu are nici o valoare si chitanta cu care s-a platit .Sunt toate achitate,credeti-ma pt ca ea nu si-ar fi permis sa nu faca asa cum trebuie,insa....culmea culmilor si cred ca si-au depasit
atributiile.A intrebat unde scrie de dovada platii impozitului (nu e vorba de plati anticipate pe imp liber prfesioni,A.F. sau P.F.A.-nu e cazul).si i-a zis ca scrie in norme.Eu una dupa ce mi-a spus mamicuta,m-am uitat ,dar poate nu m-am uitat bine.Mama in cauza e hotarata sa trimita inclusiv chit pt a nu avea probleme,dar furia cea mare este ca intrec orice masura.Va rog !
De cand trebuie sa demonstrezi plata impozitului.Daca soc cu care are contr de munca la functia de baza avea probl cu plata imp la stat,a ramas un pic in urma,atunci nu i se mai dadea indemniz de crestere copil?
sofia 1975:

1. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art.6:
...
(5) Actele doveditoare privind realizarea de venituri, precum şi nivelul lunar, trimestrial sau anual al acestora, eliberate de angajator sau de organele competente, sunt, dupã caz, urmãtoarele:

a) dovada eliberatã de angajator sau de entitãţile asimilate angajatorului, care au calitatea de plãtitori de venituri supuse impozitului, din care sã rezulte cã persoana îndreptãţitã a realizat timp de 12 luni în ultimul an anterior naşterii copilului venituri din salarii, sau, dupã caz, de autoritatea competentã, în caz de dizolvare, faliment ori lichidare judiciarã a angajatorului;

b) dovada privind veniturile realizate în anul fiscal anterior celui în care s-a nãscut copilul şi/sau, dupã caz, dovada privind venitul calculat în vederea plãţii anticipate a impozitului, precum şi copia deciziei de impunere, eliberatã de autoritãţile competente, în cazul persoanelor care realizeazã venituri din activitãţi independente şi/sau din activitãţi agricole;
...

2. S-ar putea sa fie nevoie de o dovada de la Fisc cum ca a platit impozite pe veniturile din conventii civile si pentru ce venituri anume.
Va multumesc mult pentru raspuns.

Alte discuții în legătură

Concediu inainte de nastere, concediu paternal, indemnizatie habar habar Buna seara! Am mai multe nelamuriri si as avea nevoie de parerile voastre. Sotia s-a angajat in luna august 2017. Eu lucrez de mai bine de 5 ani. Ne-a ... (vezi toată discuția)
Concediul pentru cresterea copilului - demersuri + durata postnatal sorina_a_b sorina_a_b As dori sa stiu ce demersuri sunt necesare in vederea acodarii concediului si a indemnizatiei de crestere a copilului. O alta nelamurire se refera ... (vezi toată discuția)
Cocediul prenatal,post natal,indemnizatia si alocatia nou nascut ContSters141851 ContSters141851 Buna ziua!Care sunt drepturile banesti ale proaspetelor mamici (inainte si dupa nastere)si cum se intra in posesia lor(documente necesare si unde se depun?)? (vezi toată discuția)