avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu inainte de nastere, Concediu Paternal, ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu inainte de nastere, Concediu Paternal, Indemnizatie

Buna seara! Am mai multe nelamuriri si as avea nevoie de parerile voastre. Sotia s-a angajat in luna august 2017. Eu lucrez de mai bine de 5 ani. Ne-a binecuvantat Dumnezeu si in aprilie 2018 sotia ar trebui sa nasca. Ne-am hotarat ca eu sa intru in CCC (2 ani) si tot eu sa beneficiez de indemnizatie. Ne gandeam ca si sotia sa intre in concediu postnatal dar nu stim cum sa facem cand ar trebui sa isi dea si demisia de la locul de munca . Poate sa isi dea demisia in timp ce este in concediu inainte de nastere sau lauzie ?

Din ce am citit pe internet de concediu postnatal poate beneficia numai mama.Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere. Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie- postnatal - să fie de 42 de zile calendaristice.
Eu voi putea intra in CCC incepand cu cea de-a 43 zi dupa data nasterii copilului. Cum ar trebui sa procedam ca eu sa pot fi alaturi de sotie intrand in CCC din prima zi dupa nastere ?
Indemnizatie crestere copil este tot una cu indemnizatie maternitate ?
In perioada cand sotia este in concediu inainte de nastere si cel de lauzie primeste salariu de la angajator sau un anume procent.

Eu nu am inteles partea aceasta :
Durata concediului de maternitate la care au dreptul asiguratele este de 126 de zile calendaristice. Aceasta este și perioada în care primesc indemnizația de maternitate. Cele 126 de zile de concediu de maternitate se împart în mod egal: 63 pentru sarcină, acordate înainte de naștere, și 63 pentru lăuzie, acordate după naștere.

Concediul nu este de 2 ani ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 August 2017
habar, utilizator
Cel mai recent răspuns: habar , utilizator 17:31, 6 August 2017
Concediul de maternitate este una si concediul pentru cresterea copilului pana la 2 ani (CCC) este alta.

Concediul de maternitate este de 126 de ile calendaristice, se acorda pe baza de certificat medical de la medicul de familie. Sotia si medicul hotarasc cand incepe acest concediu, care se plateste cu 85% din media veniturilor realizate in cele 6 luni anterioare. Regule este cu 63 de zile inainte de nastere, dar nu e batuta in cuie. Angajatorul plateste indemnizatia aferenta concediului de maternitate, in zilele de plata a salariului.

La terminarea concediului de maternitate, sotia trebuie sa inceapa lucrul sau sa renunte la locul de munca (demisie sau incetare CIM cu acordul partilor). Nu poate beneficia de CCC deoarece nu are venituri impozabile in cele 12 luni anterioare nasterii copilului.
Concediul de crestere a copilului pana la 1 an sau 2 ani il puteti solicita dvs., depunand o cerere la angajator pentru suspendarea CIM 1 an sau 2 ani si depunand la AJPIS (la primarie) un dosar cu actele necesare acordarii indemnizatiei de CCC.

CCC nu se poate suprapune cu concediul de maternitate al sotiei.
Daca dvs. doriti sa fiti alaturi de sotie de la nasterea copilului, atunci ea ar trebui sa renunte pana la nastere la locul de munca si sa nu solicite concediu de maternitate. In acest caz dvs. aveti dreptul la CCC de la data nasterii copilului.
Va multumesc frumos pentru explicatii. Stiam eu ca undeva m-am incurcat in termeni. Acum imi este mult mai clar. Care ar fi actele ce trebuiesc puse la dosarul pentru acordarea indemnizatie de CCC ?
Eu asta am gasit pe internet . Oare lipseste ceva ?

Indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până 2 ani, 85% din media veniturilor nete realizate în ultimul an anterior naşterii copilului.

-cerere (Anexa la HG nr.449/2016);
-actul de identitate al solicitantului - (copie şi original);
-actul de identitate al celuilalt părinte - (copie şi original);
-certificatul de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul (copie şi original), hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei sau de încredinţare a adopţiei, hotărârea judecatorească sau hotărârea comisiei pentru protecţia copilului pentru măsura plasamentului în regim de urgenţă (copie şi original);
-certificat de căsătorie (copie şi original);
-adeverinţă eliberată de angajator (Anexa la HG 449/24.06.2016) din care să rezulte că persoana îndreptăţită: a realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului Fiscal, timp de 12 luni consecutiv, în ultimele 24 luni anterior datei naşterii copilului,nivelul lunar al acestora (se va trece separat si valoarea bonurilor de masă) prima şi ultima zi de concediu de maternitate, data împlinirii celor 42 de zile reprezentând concediul de lăuzie, prima zi de concediu de creşterea copilului;

IMPORTANT !
Dacă pe perioada celor 12 luni anterior nașterii copilului solicitantul a beneficiat de bonuri de masă, precum și de alte bonusuri oferite de către angajator, etc. ( ptr. care nu se plătesc asigurări sociale),va anexa la dosar și o adeverință privind cuantumul acestora. sau - dovadă privind veniturile realizate în anul fiscal anterior celui în care s-a născut copilul şi/sau dovadă privind venitul calculat în vederea plăţii anticipate a impozitului precum şi copia deciziei de impunere eliberate de autorităţile competente;sau - dovadă eliberată de autorităţile competente, în cazul persoanelor care realizează venituri neimpozabile; sau - dovadă eliberată de autorităţile competente, în cazul asociaţilor unici; dovadă eliberată de autorităţile competente sau angajatori din care să rezulte data de la care solicitantul se află în concediu pentru creşterea copilului; în cazul persoanelor salariate - decizie de suspendare a activităţii (original sau copie conform cu originalul) ; sau - adeverinţă studii/diplomă de absolvire, în cazul persoanele care au urmat sau urmează o formă de învăţământ universitar, postuniversitar sau liceal;. dosar cu şina din carton (coperţi întregi); declaraţia celuilalt părinte (se completează în faţa funcţionarului); pentru plata în cont bancar - extras de cont, deschis la B.C.R., ProCredit Bank, Banca Transilvania, Nexte Bank (fosta Romexterra Bank), B.R.D., Alpha Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, CR Firenze Bank, VOLKSBANK, UniCredit Tiriac Bank, CARPATICA, C.E.C. Bank, ATE Bank, Intesa Sanpaolo Bank, Romanian International Bank (RIB), OTP bank, BANCPOST, Garanti Bank, Libra Bank, Milennium Bank şi ING Bank pe numele solicitantului; Alte acte solicitate după caz.
Ultima modificare: Duminică, 6 August 2017
habar, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de crestere al copilului si risc maternal de alaptare gygabi2001 gygabi2001 Buna ziua. Dupa cele 126 zile de concediu pre si postnatal as lua cele 120 pentru risc maternal de alaptare, fiind medic si nu exista spatiu separat pentru ... (vezi toată discuția)
Concediul pentru cresterea copilului - demersuri + durata postnatal sorina_a_b sorina_a_b As dori sa stiu ce demersuri sunt necesare in vederea acodarii concediului si a indemnizatiei de crestere a copilului. O alta nelamurire se refera ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru cresterea copilului diana florissi diana florissi Cand trebuie depuse actele pentru acordarea indemnizatiei de crestere a copilului? Acum ma aflu in concediu de maternitate. Am nascut in 15 iunie. As mai avea ... (vezi toată discuția)