avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

In cazul unei familii alcatuita din tatal decedat (pensionar de boala in momentul decesului), mama, un copil de 6 ani nascut in timpul casatoriei, al ambilor parinti si un copil de 15 ani, doar al mamei (copilul nu are niciun tata pe certificatul de nastere).
Mentionez ca durata casatoriei a fost de 10 ani impliniti iar pe livretul de familie sunt trecuti toti cei patru membrii ca apartinand aceleiasi familii, copilul de 15 ani are acelasi domiciliu si in CI ca si restul familiei.
Deoarece in legea pensiilor nu este specificat nimic despre copii legali sau nu, iar in acest caz ambii copii au fost in intretinerea familiei, respectiv a tatalui decedat, ce membrii primesc pensia de urmas si in ce conditii.
Precizez ca mama este angajata bugatara cu un venit lunar de 600 lei net iar aceasta situatie este foarte dificila pentru aceasta familie. Statul roman ocroteste aceste persoane si in cum?
In speranta ca exista o speranta pentru aceasta situatie disperata, va multumesc anticipat!
Cu respect, Mihaela
:(
Cel mai recent răspuns: mica-mihaela , utilizator 15:28, 6 Octombrie 2011
Neexistand forma de adoptie pentru copilul mamei, pensie de urmas primeste copilul natural pana la varsta de 16 ani sau pana la terminarea studiilor daca urmeaza o forma de invatamant organizata potrivit legii dar nu mai mult de varsta de 26 ani. Cuantumul este 50% din pensia avuta de tatal decedat.
Desi nu este solutia salvatoare, va multumesc frumos pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmaº lalishuka lalishuka Tata a decedat în urma unui accident de muncă acum 6 luni. Nu era pensionar, având doar 51 de ani. Mama, dacă nu are venit si decesul tatălui a survenit ... (vezi toată discuția)
In ce conditii se acorda pensia de urmas???? gheorghes gheorghes Mama mea are in prezent o pensie de 700 lei,pensie limita de varsta,iar tatal meu a decedat in anul 1996 fiind si el pensionar la aceea vreme. Se ... (vezi toată discuția)
Copilul in virsta de 20 ani student la universitatea bucuresti ... ticarau daniel ticarau daniel Copilul in virsta de 20 ani student la Universitate Bucuresti ,tatal pensionar invaliditate de munca gr 2 mama fost salariat decedata recent copilul poate avea ... (vezi toată discuția)