avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Martor- victima care nu se prezinta la proces
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Martor- victima care nu se prezinta la proces

Buna ziua. Exista o plangere penala formulata de o peroana minora. La aproximativ 8 luni de la aceasta plangere, se face o arestare si incepe urmarirea penala,respectiv trimiterea in judecata. La proces minorul e reprezentat de parinti, pentru ca nu e de gasit. Intre timp, devine persoana majora, e citata persoana in continuare sa vina sa-si sustina declaratiile facute cu un an inainte,dar nu e de gasit..
Am gasit o formulare undeva cum ca ..daca e citata persoana (care e si parte vatamata) si nu se prezinta de 2 ori consecutiv la termenele de judecata, nu se mai considera a fi persoana vatamata.
E adevarat? exista ipoteza asta? Are vreun temei legal aceasta afirmatie a mea? Stie cineva ceva?
Cel mai recent răspuns: fanitare , utilizator 08:05, 7 Octombrie 2011
Depinde de infractiune, dar este adevarat, daca victima nu se prezinta de 2 ori consecutiv la proces, inculpatul poate avea castig de cauza.
Art.284 indice 1 c.proc.pen care prevedea ca lipsa nejustificata a partii vatamate la 2 termene consecutive este considerata drept retragere a plangerii prealabile, a fost abrogat prin art.I pct.144 din Legea 356/2006.
Oricum, asa cum se arata de altfel si in textul de lege, acesta era aplicabil doar in cazul infractiunilor pentru care era necesara formularea unei plangeri prealabile a persoanei vatamate pentru punerea in miscare a actiunii penale.
Concluzie: nu are nici un temei legal afirmatia dvs.
Ultima modificare: Vineri, 7 Octombrie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Va multumesc pt raspuns..dar totusi nu exista nici o solutie de a ataca declaratia data de catre acea persoana? mai ales ca nu a venit sa o sustina in tribunal. si mai ales ca un alt martor, cand i s-a citit declaratia in instanta, a precizat ca ceea ce scrie pe declaratia citita de judecator,nu e ceea ce a semnat el la politie sau unde o fi dat declaratia..In consecinta,am cerut sa se audieze toti martorii din dosar care au dat declaratii,dar se pare ca nu se doreste..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lovire cipriang4s cipriang4s buna seara! in anul trecut 2009 luna a octombriebunica mea a fost lovita de un vecin pe proprietatea fiicei ei, a re un certificat medicolegal de 10-12 zile ... (vezi toată discuția)
Plangere pentru lovirea unei persoane clainthemix clainthemix Buna ziua! In cazul unei plangeri, la politie, din partea unei persoane, pentru lovire cu martori si zile de spitalizare, care sunt pasii ce urmeaza a se ... (vezi toată discuția)
Procurorul face completari pe declaratia vatamatului maiam maiam Cineva a lovit doua persoane si a fost arestat. Una din partile vatamate da o declaratie la postul de politie, declaratie scrisa de politist si semnata de ... (vezi toată discuția)