Daca la recensamant se cer date confidentiale (CNP, Serie si nr.BI, etc) este legal sau nu avand in vedere ca unii recenzori sar putea sa nu fie tocmai...corecti in a pastra secretul.
Ce trebue facut in acest caz?
Aprige patimi naşte CNP-ul ăsta. :) Să enumerăm câteva ocazii în care ne dăm CNP-ul în diverse locuri cu prea mare uşurinţă şi nu ne deranjează absolut deloc:
- oriunde e nevoie de o copie de certificat de naştere sau de carte de identitate (insitituţii de învăţământ de orice fel, şcoli de şoferi etc)
- la bancă sau orice altă instituţie de credit/financiară
- la medicul de familie, medicul de medicina muncii şi în orice unitate sanitară la înregistrarea datelor
- la serviciu Resursele Umane ne ştiu CNP-ul
- la magazin bonurile de masă au CNP-ul nostru pe ele
- când emitem facturi (deşi Codul Fiscal nu prevede obligativitatea acestor date pe facturi)
- etc, etc, etc.
De ce nu ne deranjează că zilnic cel puţin un străin are acces la datele noastre personale, dar când autorităţile Statului ni le cer paranoia ne ia minţile? Eh, să lăsăm asta în seama istoricilor din secolul următor, ce nu vor avea material de studiu despre acest popor pentru că unii au decis că 2011 trebuie să devină un nou Dark Ages.
Cât despre "migrarea datelor unui întreg popor în Israel"...diferenţa dintre "vorbeşte lumea" şi ce e concret e ca cea dintre Radio Erevan şi Teleenciclopedia. :)
Cum am mai spus undeva pe acest site... ma obliga sa raspund la intrebari, dar nu ma obliga sa fiu acasa. Eu n-am chef sa fiu acasa. Pot sa nu raspund la usa 10 zile, nu decedez. Mi se rupe de recensamantul lor. Nu ma simt datoare civic fata de nimeni, ca nici vreun guvern din viata mea nu s-a simtit dator civic fata de tara mea. O sa ies in oras mai mult zilele astea si uite asa ma stimuleaza guvernul sa mai socializez si eu:)
da va trebui sa avem costuri suplimentare, asta e ROMANIA dezorganizare, indisciplina si foarte multa INCULTURA. Fiecare cum ii este caracterul, nu l putem schimba, eu l am dat din prima zi, nimik deosebit si neobisnuit, nu te intreaba multe si tu dai raspunsul nu ei.NU SEMNEZI daca e bifta altceva, simplu.Te intreaba daca ai mai avut alta resedinta, legat de avere unde domiciliezi.
Da...chiar este un subiect interesant.
PERSOANE AVIZATE avem nevoie de sfat...pe mine nu ma intereseaza ce a avizat nu stiu ce functionar al Guvernului care fac pariu ca nici nu a vazut ce a avizat.Vreau sa stiu daca exista o lege care sa ma oblige sa i dau unei persoane CNP-ul si serie Bi sau CI.
Pai in cazul asta sa le dam si nr de cont si parole si acces total in viata noastra.
Un tip smecher poate fura aceste date fara ca cel care le colecteaza sa isi dea seama....Acele chestionare vor fi sigilate in fata mea sa stiu ca nu pot fi vazute datele nici macar accidental?
Recenzorul respectiv nu divulga date ..sa presupunem ...dar ele pot fi usor trase cu ochiul..sau poate fi jefuit pur si simplu.Eu nu am garantia ca datele sint in siguranta si apoi nu vad ptr ce le trebuie CNP si Serie act identitate si nr.
In cazul asta o solutie ar fi sa nu fiu gasit acasa in zilele cu pricina
LEGEA...ce spune legea?Asa cum spunea cineva mai sus nu ma poate obliga sa i dau date cu caracter personal.