avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... incep proces sau nu?-pensie intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

incep proces sau nu?-pensie intretinere

Buna seara,

Pe scurt:
Divortata de 2 ani, cu 2 minori in intretinere, carora ex sot refuza sa le plateasca pensia alimentara. E drept, nu are niciun venit oficial, dar nici nu cauta sa obtina vreunul...oficial...Daca se intelege...
A plecat de la firma unde lucra imediat dupa pronuntarea divortului...Cat timp a fost in somaj, si anume 9 luni, i s-a tras automat suma ptr pensia alimentara...Iar de 7 luni, de cand i s-a terminat somajul, nu a mai dat niciun leu copiilor nostri.

Eu nu m-a grabit cu procesul, deoarece am sperat ca i se va trezi pana la uram constiinta de tata..In plus, am fost descurajata de tot felul de cazuri asemanatoare, cand procesul ptr pensia alimentara s-a dovedit a fi inutil si fara niciun rezultat favorabil...Respectivele persoane.... mame.....s-au ales doar cu stres, nervi, timp pierdut, frustrari din cauza legilor ambigue in sensul asta..si bineinteles , bani dati avocatului ptr respectivul proces...

Tin sa precizez ca fostului sot, ,din actuala relatia, i s-au mai nascut alti doi copii....

Asadar, va rog un raspuns cat se poate de realist si obiectiv: sa incep un proces ptr pensia copiilor mei?...Sau s-o las balta ptr ca ma voi lupt degeaba cu morile de vant?...

va multumesc!
In prezent v-ati lupta degeaba.
Da...nu mi-e strain raspunsul dvs....dar, am totusi nevoie de niste argumente solide, care chiar m-ar face sa exclam: ?O las balta!..Chiar n-am nicio sansa...."

In plus de asta, ce se intamla cu legea care-i obliga pe tatii, chiar si fara serviciu, la plata pensiei alimentare?...S- a schimbat cumva legea din 1 oct si-n sensul asta?

va multumesc!
In cel mai prost caz puteti obtine pensia pe ultimele 7 luni plus un sfert din salariul miniim pe economie de-acum incolo. Dar depinde de efort si de mai multe, situatia financiara a d-lui, a dv. si multe alte amanunte, rate, credite etc.

Ca sa incepeti simplu, plangere penala pentru neplata pensiei mai mult de 2 luni consecutiv. Daca dupa condamnare nu plateste, alta plangere pentru alte 2 luni.
Mers la executor cu hotararea de plata pensie si executat ce are dl.: casa, masina etc.

Trebuie insa mai multe info ca sa stim cate sanse rerale aveti. Mai trebuie sa stim daca vreti sa mergeti singura sau cu avocat.
Trebuie sa intelegeti posibila aplicare a custodiei comune printr-o actiune de catre tatal copiilor in scop de sicanare. Actiune care, dupa mine, ar fi una pozitiva in toata chestiunea asta, in general spun.
In primul rand multumesc ptr raspuns.

Da, m-am gandit la asta...ca va cere custodia comuna, doar ca sicanare, cum spuneti, nu din alte motive...nu din drag sau responsabilitate fata de copii, ratiune , constiinta sau alte cele...As vrea eu!..Ptr ca el considera ca datoria lui fata e copiii nostri , in toate sensurile, s-a incheiat odata cu pronuntarea divortului...Daca aceasta custodie comuna e spre binele si in folosul copiilor, chiar nu ma voi opune..Dar sa-si asume atunci raspunderea fata de copiii nostri, din toate punctele de vedere, nu ca pana acum, cand la solicitarile mele rapid iesea in fata cu "nu pot", "nu am timp", "nu am bani, "descurca-te!""....Oricum , eu inca nu sunt perfect lamurita ce anume presupune custodia comuna...

Cat despre sansele reale pomenite...sa va prezint grosso modo situatia...El nu are un serviciu oficial, (si din cate vad, nu prea are de gand sa-si obtina vreunul), sta in chirie, mai are doi copii mici...Nu suna tocmai vesel..Pe de alta parte, are doua masini (una incredintata la partaj, la care probabil mai plateste rate inca 2 ani, daca nu a achitat-o deja... si alta primita in dar de la nasii din strainatate...), fumeaza foarte mult si merge in concedii la mare cu noua lui familie...

In timp ce eu merg doar la serviciu...ca de mers in concedii nu se pune problema...sunt bugetara...ma ingrijesc de fetele noastre, suport singura, dar absolut singura, toate problemele, toate nevoile si toate cheluielile aferente cresterii si ingrijirii a doi copii, de la gradinita pana la medicamente si alte cele. In plus, ma lupt cu ratele de la apartament (inca 20 de ani de acum incolo). Aici, recunosc, ma ajuta parintii mei, pensionari, care-mi platesc lunar rata.....cel putin pentru moment...

In urma partajului la notar, eu am ramas cu apartamentul, iar lui i-am platit o sulta de 5500 euro+ masina+ suma de 2000 euro pe care mi i-a datorat , dar am renuntat la ei tot ptr partaj...
Cam asta e...

In legatura cu un eventual avocat, m-am gandit la asta bineinteles...desi, in situatia mea, nu prea mi-as permite unul...Insa, daca reusita mea in dobandirea drepturilor copiilor mei depinde doar de avocat, si daca mi se va asigura ca banii pe care ii voi da avocatului nu vor fi bani pierduti, atunci clar fara doar si poate imi voi lua unul...

Insa pana atunci, vreau sa fiu sigura daca incep procesul ptr pensia alimentara sau nu...

va multumesc!
Niciun avocat nu poate garanta reusita unui demers legal asa cum niciun medic nu poate garanta insanatosirea pacientului. Ba mai mult, e nelegal sa procedam astfel, asa incat recomand sa va feriti de astfel de promisiuni.
Este foarte mare consumator de timp, energie dar mai ales nervi un astfel de demers; este mai usor cand se ocupa de el cineva neutru, care nu e predispus a se consuma emotional. De aceea v-am intrebat.
Fara avocat, majoritatea se opreste, obosita, pe la jumatate pe undeva.

Oricum, va recomand sa incepeti cu o notificare in care sa ii spuneti ca va intereseaza urmatoarele: cand urmeaza sa achite diferenta de pensie pe ultimele luni caci fetele au nevoie de bani, e inceput de an scolar si nu doriti sa ajungeti la vreo plangere penala, nu ar fi bine pentru copii; apoi ii spuneti cand mai doreste sa ia fetele la el, poate acestea sa lege mai bine relatia cu surorile/fratii lor, asa incat sa stiti cum le organizati timpul liber si lectiile.
Recomandata cu confirmare de primire. Ii dati un termen de raspuns, de genul: astept plata pensiei intr-un termen de 5 zile ori un angajament de plata in acest sens, altfel ma vad constransa sa apelez la organele statului pentru realizarea drepturilor copiilor nostri.

Nu raspunde pozitiv, ne scrieti si va ghidam urmatorul pas.

Alte discuții în legătură

Nu e prea mult?...ma intreb... ADANNA ADANNA Saptamana trecuta am avut prima infatisare in procesul de divort... Despartiti noi suntem de 1 an, de cand sotul meu a plecat de acasa...Nici acum nu stiu ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna si pensie alimentarã marius_fodor marius_fodor Sunt divortat si platesc pensie alimentara pentru două prinţese (fete). Fosta soţie sa recasătorit şi a mai născut un copil cu actualul soţ (fostul ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentare ptr fiicele mele lanfrancom lanfrancom buna, va rog frumos ,sa-mi explice cineva referitor la intrebarile pe care le am de spus apoi voi vrea un raspuns corect si onest. ptr inceput as vrea sa va ... (vezi toată discuția)