avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract inceput si incheiat fara prezentarea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract inceput si incheiat fara prezentarea carnetului de munca!?

am incheiat activitatea la o SC X in data de 15 iulie 2008 prin demisie. am inceput in data de 16 munca la un alt job, semnand un contract si inregistrat la ITM bucuresti cu aceesi data, de 16. Am incheiat activitatea prin demisie la aceasta firma in data de 19 august. Cartea de munca nu am primit-o pana in pezent de la prima firma X, drept urmare, nu am pe cartea de munca scrisa perioada de o luna de la firma Y (deoarece sediile sunt in Bucuresti si filialele e in alta parte si nu figurez in localitatea de resedinta cu vreun contract, la nici una din firmele X si Y). dypa 2 luni am aflat ca din rea vointa superioarul ierarhic de la firma X nici nu mi-a facut lichidarea, asta insemnand ca nu aveam cartea de munca incheiata. In tot acest timp am tot dat telefoane la sediul firmei X si m-au tratat cu superficialitate si fara nici un raspuns. In final, a trimit si nota de lichidare la sediu,urmand ca sa imi incheie cartea la itm. inca nu am primit-o nici pana acum. problema mea este daca pot trece perioada de munca de pe 16 iulie pana pe 19 august in cartea de munca pentru a avea continuitate?! am contract de munca inregistrat la Itm si pot solicita o decizie in care se mentioneaza incetarea CIM-lui. Itm din localitatea mea mi-a zis ca imi trebuie o adeverinta de vechime, dar penultima firma nu doreste sa mi-o elibereze, mentionand ca au nevoie de cartea de munca si de inca o perioada de timp. timp de care nu mai dispun. sa ma las pagubasa de acea luna? nu ma intereseaza luna decat in cazul unei viitoare sarcini, respectiv concediu maternal. sau e prea multa bataie de cap?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:22, 15 Septembrie 2008
Cartea de munca nu mai reprezinta singurul document care atesta vechimea in munca si perioada lucrata.Inca din 2003 firmele sunt obligate sa tina un registru de evidenta al salariatilor si sa transmita lunar pe suport electronic la ITm datele cu contributiile datorate de angajator pentru fiecare salariat (asta iti spun pe scurt ) deci ITM are evidenta clara
Daca angajatorul nu are un numar mare de salariati Cartile de munca se tin la ITM ei efectuand si modificarile in cartea de munca Amandoi angajatorii despre care vorbesti isi tin cartile de munca la firma?Faptul ca firma x nu ti-a incheiat contractul nu poate sa fie decat in avantajul tau , daca nu ti-au facut cercetare disciplinara pentru absente de la servici ar trebui sa-ti dea banii pentru perioada cand figurezi la ei Esti sigura ca firma y a inregistrat contractul tau la ITM? Daca era o firma privata era obligata sa o faca si daca nu a facut-o poti prin orice mijloc de proba sa demonstrezi ca ai lucrat acolo si mai primeste si o amenda destul de consistenta, Daaca vrei un raspuns corect rebuie sa am mai multe detalii
Continuitate aveti oricum. vechimea dvs. este inregistrata la Casa de pensii din judetul unde are sediul firma.
Daca ati avut carnet de munca si l-ati depus la prima firma, acesta este obligata sa vi-l dea. Daca nu ati avut este to obligata sa va de a o adeverinta. Daca refuza o puteti actiona in judecata. Dar mai intati luati legatura cu ITM sa va ajute.
In cazul cand aveti nevoie de vechime pentru sarcina, mergeti la casa de pensii sa va dea o adeverinta de cotizare (care in cazul dvs. este egala cu vechimea).
de la firma X mi-am luat salariul si am primit in cele din urma o decizie prin care se mentiona ca am incheiat perioada de preaviz in data de 15 iulie. problema e ca nu mi-am primit cartea de munca motivand ei ca nu aveam nota de lichidare facuta, nota care trebuia facuta de cel mai rau intentionat fost sef. acesta a parut foarte deranjat de insistentele mele cu privire la "recuperarea" cartii de munca. in cele din urma mi-a facut nota de lichidare, trimitand-o la firma X. Neavand incredere in el, am sunat si mi s-a confirmat. Personalul mi-a zis ca s-a dat spre aprobare urmand a merge apoi la Itm. Nu stiu ce sa mai faca acolo din moment ce mi-am primit banutii si mi s-a incheiat contractul. La firma Y am semnat contract de pe 16 iulie, inregistrat la Itm bucuresti (am primit un exemplar). Banuiesc ca mi-au incheiat contractul, ptr ca nici in ruptul capului nu mi-ar da un ban in plus. Nu am confirmare insa, ci doar demisia mea cu numar de inregistrare din registrul de intrari-iesiri. Acum lucrez la o sc si am nevoie de cartea de munca.Deci in caz ca voi avea nevoie de continuitate, pot solicita o dovada a platilor ? unde? in baza a ce? va multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 12 Septembrie 2008
ContSters61100, utilizator
1.Va prezentati personal la ITM, cu decizia de incetare a contractului de munca,sa va ridicati carnetul de munca de la firma X.
2. Pentru "continuitate", v-am raspuns un pic mai sus.
Inainte de a ajunge la ITM, ar trebui sa stie sigur daca carnetul de munca este sau nu acolo.
Este posibil ca angajatorul sa nu fi prezentat carnetul de munca la ITM .

Alte discuții în legătură

Completare carnet munca devil_advocate devil_advocate Va propun urmatoarea speta: Un angajat a fost concediat de la angajatorul X si ulterior instanta a anulat decizia de concediere, a dispus reintegrarea si a ... (vezi toată discuția)
Cum imi pot recupera cartea de munca de la o firma la care am lucrat acum 2 ani? roxy_marya roxy_marya acum 3 ani m-am angajat la o firma din bucuresti - x,aveam carte de munca de 2 ani.am incetat colaborarea cu acea firma dupa nici un an.de atunci adica de ... (vezi toată discuția)
Nu vrea sa imi dea nota de lichidare si adeverinta cu stagiul de plata la cas corinacarstoiu corinacarstoiu Fostul meu angajator refuza sa imi dea nota de lichidare si adeverinta cu stagiul de plata la CAS. Am avut niste probleme cu dumnealui, a depus o plangere ... (vezi toată discuția)