avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Traduceri Specimenul de semnãturã al traducãtorului. Legea ...
Discuție deschisă în Traduceri

Specimenul de semnãturã al traducãtorului. Legea notarilor aplicatã gresit sau exces de zel?

Desi acest subiect a fost discutat in cadrul forumului aici: www.avocatnet.ro/content/for...
revin asupra lui cu rugamintea de a identifica fragmentul de lege care impune taxarea la depunerea, la notar, a specimenului de semnatura de catre traducatorul autorizat de Ministerul Justitiei.

Ce este specimenul de semnatura ?
Modelul sau mostra de semnatura ceruta persoanelor autorizate sa semneze anumite documente.

Unde este necesar specimenul de semnatura?
Specimenele de semnatura ale reprezentantilor unei societati comerciale se depun la Oficiul National al Registrului Comertului odata cu cererea de inregistrare, daca au fost numiti prin actul constitutiv si pot fi date în forma autentica la notarul public, in faţa judecatorului delegat, a directorului Oficiului National al Registrului Comertului sau a inlocuitorului acestuia care va certifica semnatura.

Ce este legalizarea semnaturii traducatorului?
Prin incheierea de legalizare, notarul public legalizeaza semnatura traducatorului autorizat, conform art. 8 lit. e si j si art. 94 din Legea nr. 36/1996, demonstrandu-se astfel ca inscrisul a fost intr-adevar tradus de un traducator autorizat, deci care are intr-adevar competenta data de stat prin autorizatia de la Ministerul Justitiei sa efectueze traduceri de inscrisuri.

Legea nr. 178/1997 (actualizata) nu mentioneaza necesitatea ca la momentul inregistrarii la tribunal sa se depuna specimen de semnatura dat in forma autentica la notar. La tribunal nu sunt necesare decat autorizatia in original + copie, cartea de identitate + copie, stampila si cu o cerere de mana semnata prin care se solicita inregistrarea in registrul de evidenta a traducatorilor autorizati.

La depunerea specimenului de semnatura la diverse notariate din tara, unii traducatori au fost taxati cu diverse sume pentru acest lucru sub pretextul ca trebuie facut specimenul de semnatura al traductorului respectiv. Iata un exemplu in care, din pacate, colega de breasla nu a intrebat care este baza legala a acestei taxe:
“- Buna ziua, sunt traducator autorizat, doresc sa legalizez niste traduceri facute de mine, uitati, astea sunt.
(S-au uitat 3 persoane peste ele, doua secretare si un notar).
- Mai intai trebuie sa va facem un specimen de semnatura, va costa atat.”

[ link extern ]

Astept raspunsurile argumentate ale comunitatii AvocatNet pentru a clarifica baza legala prin care, anumite birouri notariale solicita taxe de specimen de semnatura pentru traducatorii autorizati.
Multumesc frumos!
L.C.
Ultima modificare: Vineri, 7 Octombrie 2011
Laura Ciobeica, moderator
Laura Ciobeica a scris:

Nu.
Specimenul de semnatura al traducatorului este semnatura (pe care o veti folosi la semnarea tuturor actelor traduse de Dvs.) aplicata, alaturi de amprenta stampilei, pe cererea de inregistrare in registrul traducatorilor, la Tribunal.
Asta incercam sa definesc in acest topic, semnatura traducatorului este deja o semnatura autorizata (oficiala) care este doar confirmata prin legalizarea facuta de notar pe traducerile ce le realizam.
Bun venit si mult spor!
L.C



Buna seara,

stiu ca au trecut peste 2 ani de la aceasta postare.
Eu am aceeasi dilema in prezent, am primit autorizatia, astazi mi-am cumparat stampila si acum urmeaza sa merg la tribunal cu cererea. Aici spuneti ca nu este nevoie de notar pentru specimenul de semnatura( fiind deja autorizata si doar confirmata prin legalizarea facuta de notar pe traduceri ).
Alte postari de pe acest subiect spun ca au mers la notar si au platit 50-80 de ron pentru (legalizarea) acestui specimen.

Daca mai cititi acest subiect, mi-ar placea sa imi confirmati daca este in regula sa merg la tribunal cu semnatura si stampila pe cerere sau daca este nevoie sa merg la notar.

Va multumesc anticipat,
Mihai.

Mihai01234 a scris:
..........

Daca mai cititi acest subiect, mi-ar placea sa imi confirmati daca este in regula sa merg la tribunal cu semnatura si stampila pe cerere sau daca este nevoie sa merg la notar.
Va multumesc anticipat,
Mihai.


Buna ziua,

Mergeti la Tribunal cu stampila si cu un pix/stilou cu care semnati in fata functionarului pe cererea de inregistrare, alaturi de amprenta stampilei. Aceea este semnatura cu care veti semna toate traducerile pe care le veti efectua.
Daca va intreaba de specimen facut la notar, o rugati amabil sa va arate in ce sectiune a legii traducatorilor se solicita asa ceva.
Confuzia vine de la faptul ca limba romana are cuvinte ce pot avea inteles diferit in functie de situatia sau contextul in care se folosesc.
In cazul nostru, s-ar evita multe neplaceri daca s-ar folosi sintagma "modelul de semnatura" utilizat la semnarea traducerilor si nu "specimenul de semnatura".

Mult succes si spor in activitate!
L.C.

P.s. - la notar mergeti dupa inregistrarea la Tribunal, pentru a va oferi serviciile de traducator/interpret, la cat mai multe notariate
Ultima modificare: Marți, 16 Iunie 2015
Laura Ciobeica, moderator
Multumesc pentru informatii
Buna seara,

dupa mai multe vizite la tribunal din cauza orarului grefierului am incheiat cu inregistrarea, din fericire fara sa fie nevoie de legalizarea specimenului de semnatura.

Am fost astazi la administratia financiara, care pe langa actele pe care le aveam oricum pregatite , mi-au cerut contract de comodat unde locuiesc si formularul 220 pentru venitul anticipat. Aici as vrea sa stiu cum as putea sa gasesc o metoda de a rezolva cu acel domiciliu fiscal (parca asa se numeste) pentru ca aici nu cred ca proprietara imi face contract de comodat si daca exista vreo suma minima pe care sa o trec pe formularul 220 deoarece nu am de gand sa fac mare lucru anul asta (mi-au spus ca nu se poate negativ sau 0). Administratia financiara ar fi cam ultimul pas pentru a avea toate actele necesare. Multumesc anticipat.
Buna ziua
Ma bucur ca in anumite institutii s-a inteles cum stau lucrurile in ceea ce priveste "specimenul de semnatura".

Pentru domiciliul fiscal aveti nevoie de acel contract de comodat, este adresa la care veti primi instiintari si pentru a fi inregistrat in evidente aveti nevoie de domiciliu stabil dovedit (comodat/proprietate...)

In declaratia estimativa de venituri puteti indica un venit de 800 lei, cheltuieli de 600 lei si veti plati un impozit calculat la venitul net de doar 200 lei adica doar 32 lei.... sau puteti ajusta sumele asa cum considerati, acestea se vor regulariza anul urmator.
L.C.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Specimenul de semnãturã al traducãtorului la notar CONSULTING TRADUCERI JURIDICE 0735643109 CONSULTING TRADUCERI JURIDICE 0735643109 daca o firma de traduceri are nevoie ca un colaborator sa depuna specimenul de semnatura la notar, cui ii revine obligatia de plata a acestui act la notar , ... (vezi toată discuția)
Certificare traduceri trimise prin e-mail - protejare conþinut. lacrima2 lacrima2 Buna ziua, Sunt traducator PFA. Pentru traducerile trimise prin e-mail unei firme din alt oras, trebuie sa-mi pun semnatura pe documentul tradus? Daca da, ... (vezi toată discuția)
Ce trebuie sã fac dupã obþinerea autorizaþiei? ContSters218365 ContSters218365 Buna ziua! Am tot citit si m-am tot documentat pe internet, insa nu am resut sa ma lamuresc. Acum 2 saptamani am primit autorizatia de traducator de la MJ si ... (vezi toată discuția)