Am lucrat timp de 2 luni de zile in cadrul unui magazin alimentar in baza unui contract de munca pe un salariu de 900 lei cu retinere de garantie 90 lei/luna pentru cazuri de furt sau distrugere a bunurilor. In momentul demisiei s-a efectuat un inventar al produselor din magazin si s-a constatat o lipsa considerabila. Am semnat o fisa ce afirma inventarierea corecta si care atesta paguba si o alta fisa prin care luam la cunostinta ca sunt nevoita sa platesc paguba in valoare de aproximativ 380 de lei pana la o anumita data mentionata. Ziua scadenta aferenta platii respective nu a trecut inca. Am luat la cunostinta faptul ca garantia mi se va restitui in schimb integral daca voi face plata.
Intrebarea mea este, ce se intampla daca nu voi plati acea suma la timp sau chiar deloc? Am inteles ca se va consemna in cartea de munca o indisciplina la locul de munca respectiv. Este adevarat? Si in ce alt mod vor actiona angajatorii in acest caz (neplata pagubei)?
Multumesc anticipat.
nu puteti fi obligata decat in baza unei hotarari judecatoresti la plata unei sume de bani. Desigur impotreiva dvs se poate declansa actiunea disciplinara.
Din garantia constituita vi se va retine acel prejudiu cauzat angajatorul ... de altfel, prejudiciul poate fi recuperat si fara a fi actionata in instanta ... in acest sens, se exprima art.254 C.mun., si anume:
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie....