avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Am inchiriat un apartament ce urmeaza sa fie executat ...
Discuție deschisă în Executare silită

Am inchiriat un apartament ce urmeaza sa fie executat silit

Buna,

Am inchiriat un apartament pentru 12 luni, am si achitat pentru toata perioada, iar astazi am primit in posta un avertisment de executare silita pentru neplata unui credit de nevoi personale cu ipoteca. Ce mi se poate intampla mie ca si chirias? Ma poate da afara din apartament?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ELENA LOREDANA TANASE , Avocat 15:54, 13 Octombrie 2011
Nu va poate da afara din apartament atata vreme cat nu este proprietatea dvs. Va pot pune poprire pe venituri sau pe alte bunuri.
Multumesc pentru raspunsul promt, dar nu stiu daca m-am facut suficient inteleasa. Am inchiriat un apartament platind proprietarului in avans chiria pe 12 luni. Intre timp am primit in cutia postala o notificare de executare silita. Ce mi se poate intampla mie si bunurilor aduse de mine in apartament, eu fiind chiriasul. Cum "Va pot pune poprire pe venituri sau pe alte bunuri."...?

puteti fi dat afara mai ales daca nu a fost declarat la administratia financiara
Ultima modificare: Vineri, 7 Octombrie 2011
Antoanela Geaman, Avocat
Daca executarea silita vizeaza proprietarul care a garantat creditul cu ipoteca asupra apartamentului, dvs sau bunurile dvs aflate in apartament nu pot fi executate silit.
O eventuala poprire se va infiinta asupra veniturilor proprietarului, nu asupra veniturilor dvs. La fel in cazul bunurilor. Vor fi executate silit bunurile acestuia, nu ale dvs.
Deci din titlul subiectului se intelege ceva iar din text altceva. Cine are debitele la banca si risca executarea, dvs sau proprietarul imobilului?

Daca proprietarul are respectivele debite si risca executarea imobilului se aplica Codul Civil:
Art. 1.811. - Dacă bunul dat în locațiune este înstrăinat, dreptul locatarului este opozabil dobânditorului, după cum urmează:
a) în cazul imobilelor înscrise în cartea funciară, dacă locațiunea a fost notată în cartea funciară;
b) în cazul imobilelor neînscrise în cartea funciară, dacă data certă a locațiunii este anterioară datei certe a înstrăinării;
c) în cazul mobilelor supuse unor formalități de publicitate, dacă locatarul a îndeplinit aceste formalități;
d) în cazul celorlalte bunuri mobile, dacă la data înstrăinării bunul se afla în folosința locatarului.
Încetarea locațiunii în caz de înstrăinare Art. 1.812. -
(1) Dacă părțile convin astfel, locațiunea încetează în cazul înstrăinării bunului dat în locațiune
(2) Cu toate acestea, locațiunea rămâne opozabilă dobânditorului chiar și după ce locatarului i s-a notificat înstrăinarea, pentru un termen de două ori mai mare decât cel care s-ar fi aplicat notificării denunțării contractului, conform prevederilor art. 1.816 alin. (2)
(3) Locatarul căruia i s-a comunicat încetarea contractului cu respectarea prevederilor alin. (2) nu are drept la despăgubire nici împotriva locatorului, nici împotriva dobânditorului. Raporturile dintre locatar și dobânditor Art. 1.813. -
(1) În cazurile prevăzute la art. 1.811, dobânditorul se subrogă în toate drepturile și obligațiile locatorului care izvorăsc din locațiune
(2) Locatorul inițial rămâne răspunzător pentru prejudiciile cauzate locatarului anterior înstrăinării.
Efectele garanțiilor constituite de locatar Art. 1.814. - Când locatarul bunului înstrăinat a dat garanții locatorului pentru îndeplinirea obligațiilor sale, dobânditorul se subrogă în drepturile izvorând din aceste garanții, în condițiile legii.
Cesiunea și plata anticipată a chiriei Art. 1.815. - Plata anticipată a chiriei sau cesiunea creanței privind chiria nu poate fi opusă dobânditorului decât dacă în privința acestora au fost îndeplinite, înainte ca înstrăinarea să devină opozabilă locatarului, formalitățile de publicitate prin înscrierea la arhivă sau, după caz, în cartea funciară, în funcție de obiectul locațiunii, ori dacă plata anticipată sau cesiunea a fost cunoscută de dobânditor pe altă cale.
Ultima modificare: Vineri, 7 Octombrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat

Alte discuții în legătură

Contractul de inchiriere trebuie neaaparat inregistrat la financiar ca sa fie in viguare? Andyx Andyx Am facut un contract de inchiriere cu propietarul apartamentului de unde stau acum dar doar noi intre noi si nu l-am legalizat sau depus undeva.Sunt considerat ... (vezi toată discuția)
Evacuare imobil închiriat, executat silit: ce drepturi are chiriașul față de noul proprietar și cum poate fi evacuat, dacă nu vrea să plece? amcteam amcteam Avem urmatoarea speta: un imobil executat silit, locuit de un chirias, cu contract facut de persoana care este executata silit. Ce drepturi are chiriasul fata ... (vezi toată discuția)
Anularea evacuarii în cazul existentei unui contract de închiriere uibar uibar Buna seara. În 2013 am închiriat un apartament pe o perioadă de 10 ani cu plata în avans și m-am mutat cu domiciliul și cu buletinul în acest ... (vezi toată discuția)