silk a scris:
sapte_pitici a scris:
doly a scris:
executarea silita a obligatiilor de a face si a obligatiilor de a nu face inseamna art. 572- 580^5 cpc ?
da ,articolele acestea sunt.mai precis 580 indice 1 -580 indice 5 dar e bine sa la citesti si 572-579.
am o intrebare conditia pur potestativa rezolutorie din partea donatorului e valabila>>multumesc anticipat
cititi exec silita a oblig din statescu si barsan (eu am editie 2008), sunt niste precizari acolo privin amenzile cominatorii si diferenta dintre daunele cominatorii si amenzile cominatorii.
conditia pur potestativa (de orice fel) contravine principiului irevocab donatiilor.
te rog sa ne spui daca in cartea lui Barsan este transata problema acordarii daunelor cominatorii pt neexecutarea obligatiilor de a face care presupun fapta personala a debitorului, vis-a-vis de prevederile art. 580ind3 alin 5 C.p.c. care le interzice si RIL XX din 12.12.2005, care spune ca ar putea fi acordate.
art. 580 indice 3 nu se refera la daunele cominatorii, ci la aplicarea unor amenzi civile (amenzi cominatorii) pt constrangerea debitorului la executare. RIL-ul la care te-ai referit prevede doar posibilitatea aplicarii si a daunelor cominatorii si a amenzilor civile. (in sensul k nu se exclud unele pe altele).
in cazul obligatiilor de a face si de a nu face intuitu personae, in caz de neexecutare din partea debitorului, se schimba in dezdaunari.