dislexic a scris:
DC a scris:
In ceea ce il priveste pe Beccaria...e nerelevant ca e criticata acolo...Parca in sistemul anglo-saxon inculpatul depune juramant, deci americanii ori nu l-au citit pe Beccaria ori nu ii intereseaza parerea din cartea aia...De lege ferenda, poate ca ar trebui si la noi sa depuna juramant. Juramantul creeaza o stare psihica care nu te indeamna sa minti...deci nu cred ca ar strica ca si inculpatul sa depuna.
eu cred ca ar trebui sa citesti critica facuta acolo. nu am timp acum sa iti demonstrez cat de inutil si ilogic este juramantul din partea inculpatului - ma lupt cu penalul :D . legat de sistemul anglo-saxon, abia aici devine irelevant sa faci referire la el din moment ce noi nu facem parte din el.
la martor nu e inutil; printre altele, juramantul la martor este ca anticamera infractiunii de marturie mincinoasa, pe cand inculpatul nu poate sa fie acuzat de marturie mincinoasa in propria cauza - prezumtia de nevinovatie - cine acuza tb sa demonstreze - elimina abuzurile, nu toatal etc.
stii ce mai creaza o stare psihica? violenta psihica si chiar fizica din partea anchetatorului, si totusi...
Boala romanului :D Noi avem mereu dreptate, altii ( americanii in cazul de fata) gandesc "inutil si ilogic" Noi suntem destepti, ceilalti sunt fraieri nu avem ce invata de la ei...Orgoliul asta...
Asa este, nu facem parte din sistemul anglo-saxon DAR asta nu inseamna ca nu putem PRELUA CE E BUN ( ATENTIE: NU TOT caci au si multe "rele") din sistemul lor. Cu violenta nu inteleg ce ai vrut sa spui...nu inteleg de ce ai adus chestiunea ca argument...caci eu nu am spus contrariul...In fine...
Hai sa o lasam asa, fiecare cu parerea lui, ca dupa inca 2 posturi o sa ajungem sa discutam despre razboiul din Irak,:D, eu cam stiu cum "derapeaza" discutiile astea.
Spor la invatat.
P.S. Daca Beccaria a spus ceva, nu inseamna ca e si corect sau adevarat. Beccaria era om, nu Dumnezeu...:thumbup: