cred ca acest mijloc de comunicare ne-ar fi de un real folos tuturor care se gandesc sa participe la concursul de admitere INM 2009 si de aceea mi-ar face mare placere sa schimbam sfaturi,opinii,informatii,ganduri...orice idee intre noi,as cum vad ca au facut-o si cei care au participat la concursul din anul acesta...
Sunteti de acord cu mine?
Eu cel putin astept un sfat,o impresie si de la cei care se pregatesc pentru viitorul concurs dar mai ales de la cei care au trecut deja prin asta indiferent daca au reusit sau nu.M-ar ajuta foarte mult sa imi fac o idee ce se intampla in momentul examenului,si dupa reusita sau nereusita:((...
M-am hotarat sa particip si eu anul urmator,recunosc nu cu cele mai mari sperante,caci sunt in anul 4 de facultate si din cate am auzit,prea putini sunt aceia care reusesc din prima intr-ucat e nevoie de o pregatire foarte buna care necesita timp...Am inteles ca e de preferat sa se studieze din anumiti autori pentru reusita,asta tot de pe forum...Sunt multe de discutat si de aflat de aceea m-as bucura sa ne unim toti si sa comunicam intre noi..
Salut, si eu am sustinut examenul in fata comisie 1 sambata. As dori sa va confirm impresiile. Nu numai domnul Crisu(care de altfel este fostul procuror financiar general al Romaniei, pe vremea cand exista aceasta functie) te ia de sus dar si doamna judecator care statea langa el. Amandoi mi s-au parut ca s-au coalizat impotriva mea(cu exagerarea de rigoare), au incercat practic sa-mi desfiinteze practic toate ideile dar am continuat sa le sustin si am ramas tare pe pozitii, desi nu stiu daca mi-a folosit la ceva. Doamna judecator nici macar nu a retinut ca la inceput(ca si pe foaia de prezentare) spusesem ca vreau sa fiu procuror, si se pregatea sa imi puna o intrebare de etica pentru judecatori(pana cand domnul Crisu, cu un aer intr-adevar persiflant i-a zis ca voiam procuror). Intrebarea de etica a sunat in modul urmator "Ce-ai face daca ti s-ar oferi un premiul de cel mai bun procuror din partea baroului unui anumit judet?" Eu am spus ca nu as primi un asftel de premiu pentru ca ar insemna, avand in vedere ca este acordat de avocati, ca am oferit multe solutii favorabile clientilor acestora si ca nu ar fi in regula sa primesc un premiu pentru aceasta. Domnul Crisu mi-a spus ca sa consider ca mi s-ar acorda acest premiu pentru ca as fi mai corecta decat alti procurori, iar eu am raspuns ca si in acest caz ar insemna ca mi-am facut corect meseria si in continuare nu as primi acest premiu. Doamna judecator, la fel de "draguta" mi-a spus ca exista anumite distinctii pentru procurori si judecatori, iar eu am spus ca acestea nu se acorda de barouri. Practic ambii au jonglat cu ipoteza ca sa ma puna cat mai mult in incurcatura. Ultima mea replica a fost ca am raspuns la aceasta intrebare pe baza premisei initiale.
Am mai primit intrebari cum ar fi "Ce interese crezi ca ar trebui sa apere o organizatie profesionala a magistratilor?"(parerea mea este ca acest lucru il poate exprima mai bine cineva cu experienta in domeniu, nu un candidat la INM, care, in cazul meu, este lipsit complet de experienta profesionala), "Ce parere ai de solidarizarea magistratilor din ultimul timp?" , "Consideri ca CSM-ul apara in mod eficient reputatia magistratilor?"-intrebare derivata din faptul ca am raspuns ca o organizatie profesionala a magistratilor ar trebui sa faca in primul rand acest lucru. Am raspuns "Nu" la aceasta din urma intrebare, argumentele fiind de bun-simt, dar din nou au parut foarte nemultumiti.
Cei din comisiile 2 si 3 nu ar trebui sa va faceti griji. Domnul Cioclei a fost profesorul meu si este un om deosebit si nu cred ca o sa va puna in vreo incurcatura iar la comisia 3 a fost azi un coleg de-al meu si mi-a spus ca sunt toti foarte draguti, zambitori, si pun intrebari despre persoana ta si nu abstracte si care ar trebui sa se bazeze pe o experienta profesionala anterioara.
Iar ca sa inchei acest lung post, o mica statistica de anul trecut: au fost 41 note de 10 la interviu: 2 la comisia 1(coincidenta? ), 14 la comisia 2 si 25 la comisia 3. Fiecare intelege ce vrea de aici.
Sigur nu e coincidenta. Si n-ar trebui sa existe diferentele astea. Pe de alta parte, cred ca si daca se vor analiza punctajele obtinute la logica se vor observa diferente destul de mari in functie de numarul grilei. Poate ca gresesc, dar cred ca cei care au inceput cu partea de analitic si intelegere de text au obtinut punctaje mai mari. Asta e, intervin tot felul de factori...
Sa intelegem ca cei trei profesori au facut parte din aceleasi comisii si anul trecut?
Nu stiu daca este chiar asta cazul, dar cu siguranta in fiecare an exista o comisie mai dificila, ceea nu mi se pare normal in special pentru cei cu punctaje la limita.
O sa se vada exact "culoarea" acestei comisii la afisarea rezultatelor. Oricum succes tuturor si fiti tari si asa cum a scris cineva anterior, raspundeti prompt si cu siguranta.
daca va uitati la notele de anul trecut o sa vedeti ca toate notele de 6 si ceva au fost luate de cei care au sustinut interviul in fata comisiei nr. 2.
Nu stiu daca exista comisii bune si comisii rele. Depinde de cum te descurci, de inspiratia de moment. Nu cred ca-ti poti face poezii de acasa pe care sa te duci acolo sa le reciti.
Pana la urma trebuie sa semene cu un interviu pentru angajare.
Si eu am sustinut interviul in fata comisiei nr. 2 si chiar mi s-au parut foarte de treba toti membri, cazul de etica pe care a trebuit sa ma pronunt a fost de bun simt si neinterpretabil (sper). Inclusiv proverbul al carui inteles mi s-a cerut sa-l deduc, a fost foarte ok...si totusi, am o intrebare:
Cat a durat la voi interviul?
Pentru ca la mine sigur nu a durat mai mult de 12 minute, ceea ce mi se pare destul de putin, fata de cele 30 minute cat este repartizat fiecarui candidat. Inteleg ca dupa ce termini comisia are nevoie de cateva minute sa isi mai noteze punctaje, sa motiveze cat de cat, dar totusi....12 minute???
Repet, nici un moment nu au incercat sa imi reinterpreteze cuvintele, sau sa incerce sa ma determine sa imi modific raspunsul, de aceea ma gandesc ca poate erau de acord cu ceea ce raspundeam. Ce e drept, au fost si intrebari la care am raspuns mai sumar, gen "Ati avut "conflicte la locul de munca?", raspunsul meu a fost NU (plus o foarte scurta motivare: eram o echipa cu sarciniu bine trasate etc.), pentru ca sincer nu am avut conflicte, si nu puteam sa inventez unul. Ma gandesc ca daca ii interesa cum as reactiona in ipoteza unui conflict, puteau sa reformuleze intrebarea vis-a-vis de o situatie ipotetica.
Multumesc pentru raspuns.