avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 270 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Revendicare imobiliara Legea 10/2001
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Revendicare imobiliara Legea 10/2001

Am si eu o problema. S-a castigat o actiune de constatare a nulitatii absolute a unei decizii a Consiliului Mun. Bucuresti privind trecerea in proprietate a a statului a unui apartament, am castigat actiunea in constatatarea nulitatii acelei decizii a Primariei, avand sentinta definitiva si irevocabila. In acelasi timp exista la Primarie un dosar pe legea 10. Ce ar mai fi de facut ptr a intra in posesia imobilului, avand in vedere ca in instanta s-a cerut si s-a obtinut doar o actiune in constatare????Care ar fi urmatorul pas?????
Cel mai recent răspuns: Mihai Tomescu , Avocat 20:21, 16 Septembrie 2008
1. Nu am inteles ce inseamna "intre timp a fost cumparat de altcineva". Pentru o solutie cat de cat corecta e nevoie de intreaga succesiune temporala, respectiv cand ati introdus actiunea, cand s-a facut cererea de cumparare, etc.
2. Nu inteleg de ce nu ati cerut in cadrul acelei actiuni si reintoarcerea la situatia anterioara, (desigur ca cererea putea fi respinsa, insa incercarea ...) pentru ca efectul constatarii nulitatii unui act acesta este: partile se reintorc la situatia anterioara incheierii (sau emiterii) actului.
3. Depunerea sentintei la Primarie, cata vreme aceasta a fost parte in judecata, este inutila.
4. Actiunea noua nu are sanse de reusita decat daca (am mai scris asta) se dovedeste ca cei care au cumparat stiau ca exista o cerere de retrocedare si un proces pe rol cu privire la anularea deciziei in momentul cand au cumparat. Altfel nulitatea deciziei prin care apartamentul a trecut la stat nu conduce automat la anularea actului lor de cumparare intrucat buna-credinta ii protejeaza.
In opinia mea sa va recuperati casa in natura este foarte greu daca nu imposibil deci ar fi bine sa cautati sa o evaluati cat mai bine pt dumneavoastra. Actualii cumparatori nu pot fi parti intr-un proces de anulare a acelui act de confiscare deoarece nu au calitate procesuala Pot fi parti intr-un dosar de revendicare insa sortii de reusita sunt foarte mici Sfat: Mergeti cu toate actele si consultati un avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 165/2013 se poate aplica in cazul meu? redsianu redsianu In 1996 am inceput procesul de retrocedare a doua apartamente in Bucuresti. In 1998 am obtinut sentinta definita si irevocabila de restituire a celor doua ... (vezi toată discuția)
Art47/legea10/2001 karmena karmena Tatal meu a depus cerere de cumparare in baza Legii 112/1995 a imobilului in care locuia din 1978, in septembrie 1999.La acea data nu exista nici o notificare ... (vezi toată discuția)
Caz retrocedare Tavi2010 Tavi2010 Doresc sa va supun atentiei un caz de retrocedare. In anul 1959 bunicii mele i-a fost confiscat un hectar in intravilanul municipiului Bacau. S-au facut cereri ... (vezi toată discuția)